Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fischer: Klausova podmínka k Lisabonu je poslední!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos - 
28. října 2009
17:11

Český prezident Václav Klaus nebude klást další podmínky a odkládat podpis lisabonské smlouvy, pokud bude splněn jeho poslední požadavek na výjimku pro ČR z Listiny základních práv EU.

Musí také počkat na rozhodnutí Ústavního soudu. Novinářům to dnes řekl premiér Jan Fischer. Dostal prý od Klause takové ujištění.

Vláda udělá vše pro to, aby výjimku na nadcházejícím Evropském summitu prosadila, uvedl Fischer po mimořádném jednání kabinetu. Vláda podle něho posoudila text výjimky. Protože ji formulovalo švédské předsednictví EU, Fischer jej nezveřejnil.

"Je to takový text, který neredukuje problém na retroaktivitu a Benešovy dekrety. V platnost by vstoupil s nejbližší přístupovou smlouvou," řekl premiér a zdůraznil, že je obecný a bez odkazů na minulost. Klaus žádost o výjimku vysvětlil obavami z případných nároků poválečných vysídlenců.

K výjimce, jakou už má Polsko a Velká Británie, se ozvala kritika z Maďarska a Rakouska. Fischer uvedl, že Česko důsledně dodržuje princip, že s dalšími zeměmi vyjednává švédské předsednictví.

ruisendaal ( 28. října 2009 18:52 )

jestli jsme kdy někdy měli lepšího premiéra, pane Fischer, mohou a hlavně, měli by se od Vás učit.

papuchalek ( 28. října 2009 18:51 )

A jste si tak jistí správností Benešových dekretů? Němci v tom pohraničním území žili už o sto let dříve než Češi. A zdaleka ne všichni souhlasili s Hitlerem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa