Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

The Times: Klaus 'Lisabon' nikdy nepodepíše!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
13. října 2009
12:21

Podle britského listu The Times český prezident o víkendu řekl, že nemá v úmyslu podepsat Lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie.

Deník se odvolává na údajný výrok Václava Klause při návštěvě Velké pardubické. Když Klause v neděli kolemjdoucí vyzývali, aby smlouvu nepodepisoval, odpověděl: "Nebojte se, nepodepíšu", napsaly bez dalších podrobností The Times. List materiál přinesl pod titulkem "Nepodepíšu lisabonskou smlouvu, říká český prezident".

Hrad záležitost nechce komentovat a šéf Senátu Sobotka, který byl v neděli s Klausem na Velké pardubické popřel, že by prezident řekl, že svůj podpis pod lisabonskou smlouvu nepřipojí. "Nepodepisujte, pane prezidente," citoval Sobotka jednoho z diváků. Klaus prý odvětil: "To řekněte panu předsedovi Senátu". Sobotka je zastáncem dokončení ratifikace lisabonské smlouvy.

*Měl by český prezident Lisabonskou smlouvu podepsat?

*Je dobře, že chce Václav Klaus pro Česko vybojovat výjimku?

*Bojíte se vrácení majetku sudetským Němcům?

*Jsou Češi evropskými 'Švejky'?

Sdělte ostatním svůj názor v diskusi! >>

Česko, brzda Evropy?

Česko je poslední zemí, která neratifikovala dokument upravující fungování Evropské unie po jejím rozšíření. Lisabonskou smlouvu sice schválily obě komory parlamentu, k završení ratifikace je ovšem zapotřebí podpis prezidenta. Ten s ním nyní musí počkat na verdikt ústavního soudu, který posuzuje podnět skupiny senátorů požadujících posouzení "Lisabonu" s českým právním řádem.

Klaus navíc minulý týden prohlásil, že v rámci smlouvy žádá pro Česko výjimku z Listiny základních práv, neboť se jinak obává vznášení majetkových nároků sudetských Němců vysídlených z Československa po druhé světové válce.

Evropa se směje: Klaus je Asterix! >>

kukuku ( 14. října 2009 05:08 )

Já nejsem právník, netroufám si posoudit, jestli může podpis lisabonské smlouvy zpětně změnit platnost Benešových dekretů aj. - drtivá většina právníků tvrdí že ne. Já píšu o tom, že "prezidentu" je tu děkováno a přitom se celým jeho působením táhne jako rudá niť "nevypočitatelnost", která už ale je snadno vypočitatelná. (Vzpomeň si na to, jak se distancoval od komunistů a o pár týdnů později mu jejich hlasy nevadily) Co se tu rozebírá, jestli na Velké pardubické divákovi v davu řekl nebo neřekl, že Lisabon nepodepíše ? Vždyť to jasně naznačil den předtím na setkání se svými příznivci v Praze (jak mu tam nadšeně přizvukovala Bobošíková). Proč do diskusí jako třeba s Moravcem v neděli posílá místo sebe jako právního experta rockera Jakla (a neřekne jasně, "po splnění té a té podmínky podepíšu" - tento dotaz dostává už dva roky a neodpověděl ho dosud). Pro mě znamená víc, než co Klaus řekne, když u neurčité odpovědi úlisně pokřiví hubu a znamená to, sehraju divadlo s nafouknutím své důležitosti na maximum a zachovám se jak MĚ napadne. Psal jsem hlavně o ostudném dopadu na pověst českého národa v zahraničí (hlavně v obchodním styku firem) - z tohoto důvodu už je kličkující Klaus zralý na "odstřel". Zaostáváme, nemáme EURo, státní dluh roste, jsme ostudou Evropy, ale blbečkové placení z našich daní si hrají.

gogo ( 13. října 2009 22:02 )

V některých věcech máš pravdu, ale tady se v tomto okamžiku jedná o něco jiného. O Benešovy dekrety. Lisabonská smlouva je nastavena tak, že pokud ji v této podobě Klaus podepíše, bude vrácen v Česku majetek všem odsunutým Němcům, což by při již stávající nadvládě Německa v oblasti průmyslu v Česku znamenalo již téměř konec existence těchto trosek bývalého Československa ... O to zde nyní běží ! Poláci si tuto klausuli ohlídali a proto mohli smlouvu podepsat. V Česku se tak nestalo. Proč - to se můžeme domnívat ...

kukuku ( 13. října 2009 20:45 )

Najdi si na čtení nějaký pro Tebe zvládnutelný text.

siroky11 ( 13. října 2009 18:33 )

Lis. smlouvě moc nerozumím a nevím, co obsahuje, ale pokud by měli padnout "Benešovi dekrety", tak je dobře, že prezident nepodepíše!!! Fandím mu

spoon ( 13. října 2009 18:22 )

nepodepisujte pane prezidente, radši budeme celé evropě pro *** a až nám zavřou zase hranice, tak budeme jezdit makat kam, chytráci?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa