Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česká armáda chce nové pušky za dvě miliardy!

Samopal AK 47
Samopal AK 47  (Autor: shutterstock)
Autor: ČTK, rvs - 
6. října 2009
15:21

Česká armáda chce nakoupit nové pušky za dvě miliardy korun! Zatím není jisté, jestli bude na tuto lukrativní zakázku vůbec vypsáno nějaké výběrové řízení.

Je dokonce možné, že osloví jen jednoho výrobce či dovozce. Výběrové řízení přitom může cenu zakázky stlačit dolů. Deník upozorňuje, že mezi nejrozšířenější zbraně požadovaného typu patří americké útočné pušky M16. Nové zbraně mají nahradit samopaly vzor 58, jejichž základem jsou někdejší sovětské samopaly Kalašnikov AK 47. Samopaly vzor 58 byly v československé a pak v české armádě používány 50 let.

Ministerstvo obrany chce podle informací deníku Právo v celé armádě vyměnit ruční zbraně a koupit útočné pušky s podvěsným granátometem celkem za dvě miliardy korun. Příští rok chce armáda za pušky utratit 194 milionů korun. Nejvíce peněz - dvakrát přes půl miliardy korun - zaplatí v letech 2013 a 2014.

Plánované miliardové zakázky ministerstva obrany na vyzbrojení české armády bude příští týden projednávat sněmovní výbor pro obranu. Investice by měl odůvodnit ministr obrany Martin Barták na výjezdním zasedání ve Špindlerově Mlýně 14. října.

Za české peníze české zbraně?

Společnost Česká zbrojovka by se ráda zúčastnila případného tendru. "Strategické rozhodnutí o preferování tuzemského výrobce by bylo výrazným stimulem českého zbrojního průmyslu a mimo jiné by pomohlo udržet řadu pracovních míst," řekl generální ředitel firmy Lubomír Kovařík.

Česká zbrojovka chce armádě nabídnout zbraňový komplet CZ 805, který lze přestavět do konfigurace útočná puška, lehký kulomet nebo lehká odstřelovačská puška.

7nick ( 7. října 2009 16:55 )

NAŠE ARMÁDA SE POKAŽDÉ SE VZDÁ ! ZBRANĚ ODEVZDÁ PROTIVNÍKOVI. NA TO POSTAČUJE DOSAVADNÍ VÝZBROJ. KOUPIT 10 KUSŮ OD KAŽDÉHO TYPU. ZBROJOVKA, HECKLER KOCH, ATD. V PŘÍPADĚ POTŘEBY DOKOUPIT. AMERIČANI POUŽÍVALI VE VIETNAMU ZBRANĚ PROTIVNÍKA JAKO LEPŠÍ. TO JSOU PRÁVĚ NAŠE SOUČASNÉ SAMOPALY. JEJICH KONSTRUKTÉR JEŠTĚ ŽIJE A TAK RÁD DODĚLÁ I GRANÁTOMET.

gogo ( 6. října 2009 22:27 )

jistě stačí dosavadní kvéry... Ale někdo má zálusk na provize za tuto zakázku... Kdopak asi má chuť na pár melounků do kapsičky ?? Kterápak strana, kterýpak poslanec, politik, státní úředníček si namastí opět kapsičku ? Za naše peníze ??

pup70 ( 6. října 2009 20:34 )

To víš že ty vládní vepři mají strach když i na koupi vzduchovky musíš předkládat občanku . A mají strach oprávněně . Jednou se snad dočkají .

karlos ( 6. října 2009 18:36 )

Kurwa vy toho zadlužování nenecháte?Na co si to hrajete?Na co ty zbraně potřebujete?Zbrojíte proti nepokojům,které tu asi po vašich akcích začnou?ODS vyzbrojte celou,bude to potřebovat.

smrk ( 6. října 2009 16:58 )

Koupil bych jim praky a můžou si hrát na vojáčky - blbečci !!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa