Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poradce šéfa ČSSD Petr Dimun: Paroubek mě špatně platí!

Petr Dimun
Petr Dimun  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: efk - 
28. července 2009
10:53

Petr Dimund (30), poradce Jiřího Paroubka a šedá eminence ČSSD odpovídal na dotazy čtenářů Blesk.cz. A co na svého šéfa všechno prozradil?

Třicetiletý Petr Dimun podle svých odpůrců patří mezi nejkontroverznější postavy na české politické scéně. Jeho zastánci o něm naopak hovoří jako o geniálním mediálním a marketingovém stratégovi a workoholikovi. Jasné je jedno. Petr Dimun patří mezi nejbližší spolupracovníky Jiřího Paroubka a šéfa ČSSD zná jako málokdo...

Setkal jste se někdy s korupcí? (Jana) 
Ano. S pokusem. Pak se asi rozkřiklo, že jsem toho pána nechal s ostudou vyvést z ministerstva, tak už to od té doby nikdo nezkusil. Posílám je za Dalíkem :) Děkuji všem za zájem a otázky a přeji vám krásné léto!
Dobrý den, co jsou to tzv. Oranžové knihy? Jedná seo ucelený program nebo jen nějaký interní materiál? (Vaše jméno) 
Ano. Mrkněte na www.cssd.cz. Je tam speciální sekce a pošlete případně i návrhy.
Znáte své IQ? Znáte mně? (Roman Janoušek) 
Vás neznám a IQ jsem si měřil naposledy na Střední škole a myslím, že 148
Byl jste někdy v Kataru? Jak zpětně vnímáte kauzu katarského prince? (jana) 
Ne. A ani mně to tam nějak neláká.
Kolik zemí jste v životě navštívil? (Vaše jméno) 
Málo. Ani na ministerstvu jsem se nevyznačoval láskou k zahraničním cestám, byl jsem raději "na baráku" a pracoval.
Hezký den. Chtěl bych se zeptat zda jste výměnu manželek po paroubkovsku navrhl vy , nebo podrždeštník Tvrdík ? A zda jste byl také v komisi , která vybírala diktátorovi Paroubkovi jeho nynější manželku ? (Václav Benda) 
Máte pěkné vidění světa, jen co je pravda. Vám taky někdo navrhuje podobné věci?
Přeju dobrý den,jsem volič ČSSD. Poraďte předsedovi Paroubkovi ať se tak v televizi a v tisku nechová suveréně,že vyhraje volby,myslím,že to škodí straně a hodně voličů to může odradit volit ČSSD.Hodně nás si nepřeje aby vyhrála ODS s Topolánkem,proto volím ČSSD.  (Milan Tomášek) 
OK. Vyřídím. I když nesouhlasím.
Dobrý den. Jak Vás pan Paroubek platí? :-) (emil) 
Špatně :)
Proč všechny pol.strany lžou před volbama? Kdy už konečně začnete dělat něco užitečného pro český lid a českou zem? Kdy už zkončí to tunelování, rozkrádání a rozprodávání naší země? Jak je možné že to vše došlo tak daleko: horníkům se prodávají jejich byty které dostali za to že nechali své zdraví i životy v dole? Kdy vznikne taková pojišťovna která bude hradit takovou léčbu která zachrání život a pomůže pacientovi (myslím tím i ty drahé a kvalitní léčby a nejen ty laciné alternativní)? Kdy vznikne pojišťovna která pojistí i ty domy a pozemky v tzv.záplavových oblastech? Proč politici kteří si své platy odhlasují mají navíc vše zadarmo a nebo za tak malé peníze že to nepokryje ani náklady na výrobu? proč lidé v politice se nevěnují pouze tomu k čemu byli zvoleni a mají při svém povolání tolik aktivit, podle toho jsou pak výsledky! Kdyby jste dělali svou práci pořádně tak by nebylo tolik nezaměstnaných, tolik lichvářů a exekutoři by byli bez práce.  (Karel Hrubý) 
Lže jedna jediná strana. A to ta, která uzavřela s voliči smlouvu a pak dělala přesný opak toho, k čemu se zavázala. Představte si, že Vás řemeslník natáhne na platbě za jeho práci a ještě udělá přesný opak toho, co jste chtěl. Najmete si ho znovu? To je přesně případ ODS.
Je to asi těžké dělat poradce populistovi, kterému je úplně jedno, že dnešní třicátníci budou jednou splácet populistické sliby typu- zavést 13 důchod, zavést minimální důchod 10.000,- rušit poplatky, které opravdu měly efekt- nečeká se v ordinacích, než se simulující důchodci vykecávají s lékaři , kteří mají za úkol léčit a ne dělat psychologickou poradnu pro schizofreniky ? Doufám, že tyto kroky nejsou z Vaší hlavy- co takhle snížit platy státním zaměstnancům, kteří v ČR jako jediní na světě mají vyšší platy než v soukromé sféře ? a tak bych mohl pokračovat.... vím že reformy bolí, ale nerad bych se dožil podobné situace jako je momentálně v Maďarsku, kteří měli totožný program s ČSSD a nyní tyto dříve zavedené populistické kroky nejvíce splácejí a pocitují důchodci, kterým nejenže zrušili 13 důchody, ale dokonce museli snížit i těch 12 co jim zbylo o 10%, ale to vy víte lépe než já a jestli jde Paroubkovi jen o koryto a po mě potopa, tak ať už se dá konečně do kupy. Děkuji (Romik) 
Mrkněte do programu ČSSD a plánu na řešení krize. Pak nebudete psát takové nesmysly.
Je dobře pane Dimune,že věrně stojíte při panu Paroubkovi.Ten tlak, který musí pan Paroubek prožívat s manželkou, je opravdu na pevné nervy.Škoda, že ostatní poslanci ČSSD nedokáži při něm pevně stát.Strašně bych si přála, abyste pro nás poctivý občané volby vyhráli. (Marie) 
Díky a držme si palce, ať to všichni vydržíme. Bude to ještě horké léto a podzim. A věřte, že vím, o čem mluvím, protože je-li šéfem kampaně ODS Ivan Langer, nebude to vůbec férové a korektní volební klání názorů a vizí, ale jeden velký, modrý lejnomet. S odpuštěním, že to takhle expresivně popisuji.
Dobrý den, kolik jste dostal bokem za katarského prince? Kolik za to dostal Pavel Němec? Předpokládám správně, že na tuto otázku raději neodpovíte. V tom případě si tuto otázku, i to, že ji posílám vám, nafotím a rozešlu do všech dalších deníků pod názvem "Hlavní poradce Jiřího Paroubka nemá čisté svědomí". Je na čase vyšetřování této velmi závažné věci a naše iniciativa mladých právníků se o to ráda a iniciativně postará. Pro nás se jedná o prestižní záležitost - odhalit nespravedlnosti na tehdejším Ministerstvu spravedlnosti. Shromažďují se kontinuálně všechna tehdejší vyjádření, posloupnost tehdejších událostí a další důkazy o možné korupci. Už teď je jasné, že se jednalo o účelové krytí pedofilie. Trestní oznámení se již chystá. Spravedlnost není slepá pane Dimune. (Mgr. Jindřich Dolanský) 
O vydání tzv. Katarského prince jsem nerozhodoval. Bylo mi to pouze sděleno jako fakt. Osobně jsem s tímto krokem nesouhlasil. Tečka.
Dobrý den, zajímalo by mě proč spolupracujete na volební kampani s americkou agenturou, která jen tak "za pár měsíců" nepozná mentalitu a skutečné vnímání českých občanů. I když jsou asi "velmi renomovaní", tak to neznamená, že po americku přesvědčí občany, aby vás šli volit :-D Euro volby jsou toho dokladem. Předem děkuji za obohacující odpověď. (Jan Hanský) 
Rád Vás obohatím: tato agentura spolupracuje s ČSSD dlouhodobě a proto má velmi dobrou znalost prostředí a jeho specifik a navíc má potřebnou zkušenost a nadhled ze zahraničí. Přesně to, co profesionální kampaň potřebuje.
Pohádal už jste se panem Paroubkem? (Andrej) 
Profesionálové se nehádají, ale vyměňují si názory. A to dost často. Nejsem placen od optimismu.
Nemáte nějakou fotku v plavkách? (janička) 
Na Davida Vodrážku prostě nemám! :)
Proč čssd neumí oslovit mladé voliče? (Janda) 
Nesouhlasím. Všechny volby prokázaly, že toto tvrzení je nepravdivé, protože jsme schopni oslovit stejné procento mladých, jako ODS. Jenže narozdíl od mladých voličů ODS si s ohledem na to, co ODS předvádí domnívám, že mladí voliči ČSSD vykazují asi větší znalost politiky a reálií.
jAKÉ KAUZY v české politice za poslední roky považujete za nejskandálnější? (JardA) 
Ovlivnění voleb v roce 2006 propojením zájmu politiky, zločinců, policistů a při zneužití médií, které začalo kauzami Biolíh, Pět na stole a pokračovalo tzv. Kubiceho zprávou, zatčením věry Jourové a kauzou Budišov. Tyto případy skončily před soudem naprostým fiaskem, kdy se prokazuje, že policie manipulovala důkazy. U všech případů stáli stále ti stejní policisté, u kterých se prokázal vztah k lidem, jako je Tomáš Pitr, kterého svého času označil Jiří Paroubek jako nepřítele státu. Kdo měl zájem, aby nevyhrála ČSSD a kdo politicky s těmito lidmi spolupracoval? Pak se nedivme, že po volbách 2006 jsme měli ministra vnitra, kterého se báli více policisté, než zločinci a nestoupila korupce jako systém vládnutí. Je otázka, zda na to voliči v této zemi znovu přistoupí a volbou ODS řeknou: Ano, souhlasíme s korupcí a se stavem, kdy je policie a justice sluhou mocných. Pak asi nezbývá, než se zamyslet, zda to má ještě vůbec smysl.
máte sociálně demokratické cítění v rodině? (Vaše jméno) 
Velmi. Otec je bývalý člen KSČ. Jeho členství mu vyčítali po revoluci jen ti největší grázlové, co je do strany ani nevzali, protože rozkradli, co mohli. Pak to dělali vesele po revoluci a dodnes jsou v po nich černé díry a pomníky. Táta byl z chudých poměrů a tak byl takový ten srdcař, co se nechal nalákat z přesvědčení. Dnes je členem ČSSD a všichni ví, že je to rovný chlap. Maminka je ředitelkou základní školy. Oba jsou v zastupitelstvu města a je to někdy sranda je poslouchat, jak prožívají komunální politiku.
neslyšel jste v poslední době nějaký dobrý vtip? (Vaše jméno) 
Jo. Zrovna včera od jednoho z přátel z ODS. Jde Topolánek s Paroubkem po cestě a plazí se před nimi had. Paroubek hada zašlápne, načež mu to Topolánek vyčte, protože je demokracie a každý si může jít vlastní cestou. Po chvilce před nimi skáče žábe. Tentokrát ji ovšem zašlápne Topolánek. Paroubek se diví a protestuje, vždyť před chvílí zašlápl hada a Topolánek nesouhlasil. Topolánek na to: Ano, jít si můžou vlastní cestou. Ale mají se u toho plazit, nemají si co vyskakovat! ...
máte nějaké přátele v ODS? (Vaše jméno) 
Kopu. Ale jak je tak pozoruji, zvlášťě po některých výstupech kluků z grémia, především Einsteina ODS Davida Vodrážky, tak asi o ně brzo přijdu. Tedy ne o jejich přátelství, ale o jejich členství v ODS :)
máte přítelkyni?  (Vaše jméno) 
Mám. Je to učiněný anděl :)
jaké máte hodinky a jakým jezdíte autem? (Vaše jméno) 
Hodinky mám jedny, a nenosím je, protože bych je někde nechal. Myslím, že jejich cena je do 5 tis. Kč. Auto nemám. Víte, já nejsem v politice proto, abych si v ní vydělal. Od toho tu jsou kluci z grémia, Dalíci a íčkové.
Dobrý den, chtěla jsem panu Jiřímu Paroubkovi vzkázat, aby se nechoval tak namyšleně, jinak nebude ČSSD zvoleno.Poraďte mu aby se začal a to co nejdříve chovat přátelštěji, tak jak když vstoupil do politiky.  (jana) 
Myslím, že se Jiří Paroubek chová jako profesionál. Zkuste se vžít do role, že Vy a Vaše rodina jste terčem neustálých osobních útoků médií, která z vás v rozporu s realitou vytváří monstrum za potlesku "kluků z grémia". Možnost reakce mizivá. To se pak těžko člověk 24 hodin usmívá.
Zajímalo by mě, jestli bude pan Paroubek v případě, že se stane premiérem, prosazovat souměrnou vízovou politiku s Kanadou. (sigenius) 
Jsem přesvědčen, že by odpověď byla adekvátní nepochopitelnému kroku Kanady a neschopnosti jej vysvětlit. Osobně považuji za ostudu, že si naši občané musí jezdit do Vídně pro víza. Někdo by měl Kanadě vysvětlit, že monarchie skončila v roce 1918.
Byl jsem voličem ČSSD, ale po té co ČSSD sesadila vládu v době předsednictví EU jsem zatím nerozhodnutý. Spíš čekám na nové pol.strany. Myslíte, že sesadit vládu v době předsednictví byl správný tah? Dle mého názoru to byla naprostá politická podpásovka. (Henry) 
1. ČSSD nabízela dohodu o českém předsednictví na konci minulého roku. Byla ODS neslušně odmítnuta. 2. Hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě bylo reakcí na kauzu poslance Wolfa a odhalení faktu, že se opět opakuje scénář Čunek. Bylo povinností opozice vládu klepnout přes prsty. 3. Topolánkova vláda ztratila důvěru svých vlastních poslanců svojí chybnou politikou. Sama ČSSD by nebal schopna vládu odvolat. 4. Po vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě ČSSD nabídla, že může dokončit české předsednictví za podmínky, že odejde Ivan langer a Renáta Vesecká. Mirek topolánek si mezi českým předsednictvím a Ivanem Langerem vybral Ivana Langera. 5. Mýtus o pádu českého předsednictví jako mýtus o zradě je nelogickou konstrukcí, která využívá chabé paměti některých českých novinářů. Takové práci se říká "propaganda".
Pane Dimune, můžete mi vysvětlit rozdíl mezi lobistou a člověkem, který dává úplatek. Ať jak je, mně to vychází tak, že oba dělají totéž,usilují o určitý profit, ale lobista za své lobování nejenže není potrestán, ale dostane i odměnu. Ten kdo úplatek dává odměnu nedostane a může být potrestán. Děkuji a přeji úspěšný den Šmídová (Mirka Šmídová) 
Lobista je člověk, který pracuje v zájmu nějaké skupiny lidí a prosazuje jejich legitimní zájem. Pokud to nedělá způsobem, jako například pánové Dalík a jiní, tak je to v pořádku a lobbismus jako takový je součástí každé vyspělé demokracie. Pokud ovšem lobbista nabídne za schůzku či prosazení svého zájmu úplatek, je to úplatkář a měl by jít sedět.
Rika se Vam pan Špina jak jste k te prezdivce prosim prisel ? (Alice Kratka) 
Mám hodně přezdívek i nadávek, ale tuhle ještě neznám. Ale odhaduji, že patří do výbavy lidí okolo Ivana Langera.
Je praavda ze Jirka chce odejit (David) 
žádného Jirku tady v redakci nevidím, ale až uvidím, tak se ho zeptám.
Volíte ČSSD? (Vaše jméno) 
Ano. Je to jediná strana, která má v současné době program. Je to jediná strana, která má plán jak řešit hospodářskou krizi. Je to jediná strana, která je schopna plnit sliby a v neposlední řadě je to strana, která byla terčem útoku lidí jako je Tomáš Pitr a Radovan Krejčíř, což svědčí o tom, že se jejího vládnutí obávají jen ti, co nemají čisté svědomí :)
Jak Jiří Paroubek snáší velký tlak médií? Většina novin mu jde pěkně po krku . (PP) 
Představte si, že si každý den o sobě přečtete nejen snůšku lží, ale i osobních urážek. A že nemůžete reagovat, protože Vám prostor nedají a dát pár facek, jak byste to udělal v normálním životě také nemůžete. Je to o trpělivém navrtávání tvrdých fošen, jak kdysi vtipně zhodnotil politiku Max Weber...
Fandí Jirka Paroubek nějakému sportovnímu klubu? Chodí na zápasy svého klubu - podku tedy fandí Slavii. (Džouny) 
Co vím, tak je fandou Slávie. Já se omlouvám, ale až na výjimky se považuji za sportovního analfabeta, takže mne tyto věci moc nezajímají :)
V čem jste si podobní s Jiřím Paroubkem? Jsou nějaké věci, ktweré vás nspojují? o čem se spolu neformálně bavíte? (Martin Polesný) 
Abych pravdu řekl, není moc času se bavit neformálně. Názorů, které máme shodné, je hodně. Stejně jako těch, kdy se v pohledu na věc rozcházíme.
CO si myslíte o legalizaci marihuany? (Ivanator) 
Na otázku už jsem odpověděl. je to můj osobní názor a postoj, který dlouhodobě zastávám. Mimochodem, v roce 2006 jsem ale ostř nesouhlasil s kampaní Unie svobody, protože jsem byl přesvědčen, že je nejen špatná, ale ministr spravedlnosti v ní prostě neměl figurovat z podstaty věci. Pokud se mají dodržovat zákony, třeba špatné, nemůže nezákonnost propagovat ministr spravedlnosti.
působíte jako profesionál. Jak se vám pracuje se špičkovým politikem jako je Jiří Paroubek? Je to podobné jako byste radil například manažerům nebo je osoba politika něco jiného? Díky za odpověď (Diana Kolanová) 
Politický marketing je odlišný od marketingu pro soukromý sektor. Není prostor vysvětlit věci do hloubky, ale je to prakticky permanentní krizová komunikace.
jaký druh humoru má rád Jiří Paroubek? (Diana Kolanová) 
Velmi často používá své znalosti historie, takže vtipné citáty osobností a jejich příměry jsou na denním pořádku.
Jaký je Jiří Paroubek v soukromí? (Diana Kolanová) 
S Jiřím Paroubkem spolupracuji, na soukromí se musíte ptát jeho přátel a blízkých. Ale už jednou jsem někde řekl, že ten mediální obraz, který je vytvářen okolo jeho osoby, naprosto nesouhlasí s tím, co mohu pozorovat při spolupráci s ním. Obraz agresivního a naštvaného muže je prostě virtuální realita. Navštivte někdy některý ze stovek mítinků a uvidíte sama.
Má Jiří Paroubek raději pivo nebo víno? (Marketa Korbova) 
Jiří Paroubek pije jen výjimečně, skoro vůbec. A pokud mohu soudit, tak asi víno.
Pane Dimune, jaké jste vyzkoušel drogy? Byl mezi nimi i kokain? Pěkný den přeje Anna (Anna) 
Fuj! :) K drogám mám negativní vztah. I když se netajím - podotýkám osobním názorem - že je zbytečné kriminalizovat držení marihuany. Studie dokázaly opakovaně, že je méně nebezpečná, než alkohol. Tak proč z toho dělat tabu. Možná i pro tu tabuizaci přitahuje některé uživatele, kteří by k ní nikdy nesáhli.
Dobrý den Petře, je rozdíl pracovat pro pana Němce a pana Paroubka? V čem ten rozdíl vidíte? Díky (Liba) 
Jsou to zcela rozdílní lidé. O Pavlu Němcovi bylo například známo, že nerad vstává ráno, zato byl schopný se mnou řešit mediální věci ve tři, čtyři hodiny ráno po telefonu. Když jednou Vladimír Špidla jako předseda vlády uvažoval, že posune jednání vlády na šestou hodinu ranní, Pavel Němec dal protinávrh na devátou hodinu večerní. Když bylo jasné, že by vyhrál, premiér Špidla návrh stáhl. Jiří Paroubek je už v sedm hodin ráno schopný debatovat o tom, co bylo v tom nejposlednějším plátku v republice a pravidelně je v Lidovém domě od osmi ráno do nevidim do večera.
Jaký je váš postoj ke gay komunitě? (Marek) 
Mám hodně přátel s jinou sexuální orientací. Jednak proto, že v oblasti PR a reklamy je příslušnost k této komunitě poměrně častá, ale i proto, že jsem v tomto ohledu velmi liberální a neodsuzuji je.
Pane Dimune, jaký je váš plat za práci pro ČSSD? Děkuji za odpoved a preji pěkny den! Lojza z Prahy (Lojza) 
Dobrý den i Vám i všem čtenářům. Jsem zastáncem principu, že o výši platu se nemluví. Proto se omluvám, že Vám neodpovím, ale mohu Vás ujistit, že na rychlá auta, jachty či vily v Toskánsku to není.

Kdo je Petr Dimun?

Narodil se 26.2. 1979 v Kadani. Po gymnasiu odešel do Prahy studovat historii a politologii na Filosofickou fakultu UK a následně Fakultu sociálních věd UK. Stal se manažerem senátorské volební kampaně Edvarda Outraty v roce 2000 a jeho asistentem po jeho zvolení.

Foto: 

V roce 2002 nastoupil jako mluvčí na Ministerstvo pro místní rozvoj a v roce 2004 do stejné pozice na Ministerstvo spravedlnosti. V současné době působí jako poradce Jiřího Paroubka. Proslul mimo jiné nápadem, aby se v Česku legalizovala marihuana.

kocka22 ( 11. srpna 2009 08:25 )

jsem to nemohla dočíst do konce, jak se mi z tohoto člověka udělalo špatně.

derek ( 28. července 2009 23:01 )

Tak vyhodí Dinuma protože ten mu to celé kazí. Kluci z čssd ještě nepobrali jak se dělá politika. Oni by tu mohli vládnout 20 let v kuse. Ale to by se musel Jirka změnit a Peťa by musel dostudovat. Ale tohle je jenom souboj o koryta a Paroubek už se jenom topí se svými užasnými rádci. A utopí mě osobně je to jedno člověk znalí ví že je jedno koho volíte všichni kradou stejně.

ervin ( 28. července 2009 15:56 )

Už je mi jasné, kde bere Paroubek ta svá moudra, ublíženost a nenávist vůči komukoli s jiným názorem... Pokud si nechává radit tímto "odborníkem", je evidentní, proč jej lidí s vlastním rozumem nesnáší. Z celého rozhovoru jsem nabyl dojmu, že je Dimun nastrčenou figurou, která má za úkol Paroubkovi prohrát volby... Nechat si radit od takovéhoto demagoga je totiž politická sebevražda! Jen houšť Dimune, preference klesají, děláš to dobře!!! Jen jsem zvědav, jestli bude Paroubek po volbách zase brečet, že za to může ODS... Jo a na závěr, nejvíce mne pobavila věta, že hoši z USA velmi dobře znají mentalitu a potřeby našich lidí, neboť již dlouho spolupracují s politiky čssd - tak to je fór, neboť zdejší politici ( ať jsou z kterékoli strany ) na potřeby lidí v této zemi se*ou a jde jim jen o svůj prospěch a koryto.

drhouse ( 28. července 2009 15:34 )

tak z tohohle pána je mi na blití , až když sem si přečetl jeho neńávistné odpovědi je mi jasný, proč si ho RAJ drží. Hnůj

demiro ( 28. července 2009 13:59 )

Máte pravdu, ale právě jsem si všimnul, že ve všech denících je uťatá diskuze k cikánské a teď už i k muslimské problematice a to mě tedy děsí víc než pan Dimun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa