Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Železný založil Libertas.cz na svou pěst

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
22. ledna 2009
17:09

Europoslanec Vladimír Železný zaregistroval politickou stranu Libertas.cz bez vědomí irského odpůrce lisabonské smlouvy a zakladatele hnutí Libertas Declana Ganleyho.

Uvádí to server Lidovky.cz. Podle serveru Ganley v tiskové zprávě potvrzuje, že Libertas.cz byla v Česku založena, ale bez jeho vědomí.

Vladimír Železný registroval značku Libertas.cz nikoli na žádost mateřské strany Libertas v Dublinu či Bruselu, ale jen a pouze z nadšení pro podporu projektu Libertas, který je znám napříč celým kontinentem, cituje server z tiskové zprávy Ganleyho. Ganley podle ní také zdůraznil, že Železného nepožádal, aby stál v čele voleb do Evropského parlamentu na kandidátce Libertas.cz, ani o práci na kampani. Železný se zatím podle serveru k informaci nevyjádřil.

V úterý nicméně mluvčí celoevropského Libertasu Anita Kelly LN řekla, že jde o českou pobočku hnutí.

Železný je šéfem strany Nezávislí demokraté. Jeho spolupracovnice v Evropském parlamentu Martina Rozsívalová v úterý uvedla, že Železný spolupodepsal Libertas.eu, protože k jejímu založení byl potřebný určitý počet poslanců EP a národních parlamentů jako nutné minimum. Dodala, že strana je teprve v procesu zakládání.

O registraci požádala ministerstvo vnitra v pondělí rovněž nová pravicová Strana svobodných občanů (SSO). Potvrdil to výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach. Také tato strana chce spolupracovat s Ganleyho hnutím Libertas.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa