Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Noví ministři? Filipiová, Bendl, Kocáb a Svoboda!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, hlo - 
15. ledna 2009
10:50

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek dopoledne oficiálně představil nové tváře ve vládě. Danielu Filipiovou a Petra Bendla z ODS doplní Michael Kocáb navržený Stranou zelených a Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Novými tvářemi v koaliční vládě budou dva členové ODS - Daniela Filipiová na postu ministryně zdravotnictví a Petr Bendl jako ministr dopravy - společně s hudebníkem Michaelem Kocábem nominovaným Stranou zelených a diplomatem Pavlem Svobodou navrženým KDU-ČSL.

Potvrdil to ve čtvrtek premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Dosavadní ministr a šéf legislativní rady státu Cyril Svoboda (KDU-ČSL) bude novým ministrem pro místní rozvoj, vicepremiérkou se stane ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Michael Kocáb se stane ministrem pro oblast lidských práv a národnostních menšin.

Topolánek dodal, že už podepsal dopis prezidentu Václavu Klausovi se jmény nových členů kabinetu. Jmenováni budou zřejmě 23. ledna. Jména, která nahrazují ministry zdravotnictví a dopravy Tomáše Julínka a Aleše Řebíčka, nejsou překvapením, o Filipiové a Bendlovi se spekulovalo už delší dobu.

Premiér Topolánek ve čtvrtek opět oběma končícím ministrům za ODS poděkoval za jejich práci. Zdůraznil, že Julínek je "bez pár dnů" nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví po roce 1989. "Neodchází proto, že by pracoval špatně, odchod je dán spíše jeho malou schopností prezentace dosavadních kroků," řekl premiér. Julínek měl podle něho před sebou obrovský úkol, který z velké části zvládl.

Sama Filipiová zdůraznila, že chce navázat na Julínkovu práci. Jejím úkolem bude podle Topolánka především dohodnout prosazení připravovaných reforem. Bendla Topolánek označil za Řebíčkova přirozeného nástupce. Bendl uvedl, že ve svém novém působišti hodlá využít svých osmiletých zkušeností z vedení Středočeského kraje.

Změny, prosazené menšími koaličními stranami, ale po zveřejnění překvapení v minulých dnech vyvolaly. Zelení Kocába nominovali v neděli, lidovecký návrh je znám od pondělí, kdy nečekaně rezignoval na vládní funkce šéf KDU-ČSL Jiří Čunek. Jeho odchod sice Topolánek žádal, Čunek se ale zpočátku bránil a prosazoval odchod ministra financí za svou stranu Miroslava Kalouska.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bobina ( 15. ledna 2009 16:53 )

Jeden horší druhého,ani jeden není odborník v oboru,prostě hrůza! Tady je vidět celá ubohost této vlády,která pohrdá lidmi,jejich názory a je jí jedno,co se bude dít. No když může Vlastička zastávat takovou funkci,proč by nemohla paní archi tektka podepisovat nastrčený kdejaký papír od Šnajdra nebo Hroboně! A Bendl? Tak to je kapitola sama pro sebe,zřejmě věčná oběžnice v české politice! Jednou je to "Mirku odstup",podruhé "je potřeba zmněnit politiku a Bém je ten pravý", potřetí "Béma jsem nezradil,neměl podporu",počtvrté Mirku já bych tu funkci bral,mám zkušenosti ,byl jsem stínový ministr"!!! Je mi z těch politiků opravdu nanic a člověk může jenom nadávat aby ten přetlak vzteku a bezmoci neporazil nás!

drobek ( 15. ledna 2009 12:15 )

Tupoš se asi zbláznil a nám pomáhej Pánbu

miles ( 15. ledna 2009 12:09 )

TAK TO JE JEŠTĚ HORŠÍ NEŽ MINULÝ MINISTR

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa