Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Když z nebe padá červený písek...a další rozmary počasí, které si neumíme vysvětlit

Autor: sch - 
20. července 2014
12:17

Přírodních úkazů a jevů, které si člověk nedokáže vysvětlit, je bezpochyby nespočet. Ač některé jsou velmi zajímavé a krásné, jiné jsou nebezpečné a řada lidí se jich bojí. Například takový kulový blesk. Nedělní Blesk teď přináší souhrn
těch nejzajímavějších a nejzáhadnějších.

Dvojitá duha

V dětství bývala častá odpověď na nějaký požadavek: „Až naprší a uschne.“ A ratolesti se většinou dočkaly. Čeho se ale po napršení a zasvícení sluníčka většinou dočkáváme, je duha. A kdo má štěstí, spatří hned dvojitou. V dešťových kapkách totiž obyčejně dochází k odrazům slunečních paprsků. Když je ale odrazů více, vzniká duha dvojitá.

Kulový blesk

Poskakuje po obloze i několik minut, září různými barvami od žluté až do červené a je velký i dvacet centimetrů. Lidé ho pozorují od pradávna, leckdy ho zaměňují za UFO, ovšem až v roce 2006 se ho vědcům podařilo uměle vytvořit. Odborníci ho vysvětlují jako atmosférický jev vázaný na bouřkové počasí, kdy dochází ke složité chemické oxidační reakci atmosférického dusíku či ozónu.

Tromba, rarach, tornádo

Když se zvedne prach, či listí ze země a začne kroužit v kruhu s průměrem od několika centimetrů po několik metrů, říká se mu tromba. Jsou malé, či velké a vznikají při přehřátí zemského povrchu. Do této kategorie spadají i takzvaní rarášci či čertíci. Větší tromby vznikají v doprovodu bouřek, tehdy, když se střetne vlhký vzduch s horkým a suchým. Velké tromby jsou pak označovány jako tornáda.

Průmyslový sníh

Ač zima je až praští, nezasněží a nezasněží, Martin na bílém koni je v nedohlednu, přece jen se bílá pokrývka objeví. Ta ale vzniká při teplotní inverzi v blízkosti průmyslových zón s vyšší vlhkostí vzduchu. Takové podmínky vytváří právě komíny ve fabrikách a tam pak vzniká falešný, takzvaný průmyslový sníh.

Červený písek

Když se říká, že z nebe padají trakaře, není to až tak daleko od pravdy. Tedy alespoň co se týče toho, jaká nadílka může z oblohy doopravdy spadnout. Někdy se totiž stává, že prší červený písek. Do ovzduší se dostává písek ze Sahary a s následným deštěm se vymývá z ovzduší.

Zbrusu nové počasí!

Výběr přes 6000 míst v České republice nabízí nové počasí na Blesk.cz! Předpovědí na 9 dní dopředu vás provede nová grafika, ale i naše krásná rosnička! A dokonce máte možnost jí vybrat jméno. A když se trefíte do toho nejznělejšího, vyhrajete tisícovku. Svoje návrhy můžete psát do speciálního okénka v sekci počasí na Blesk.cz.

Video Nové počasí na Blesk.cz - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi