Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

METEODNY: Jak ochránit úrodu před počasím

Jak ochránit úrodu před útoky počasí? Na chatu Blesk.cz odpovídá Miroslav Šmoranc ze Svazu zahrádkářů
Jak ochránit úrodu před útoky počasí? Na chatu Blesk.cz odpovídá Miroslav Šmoranc ze Svazu zahrádkářů  (Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek)
11. července 2014
17:05

Ničí vaši úrodu vedra? A děsíte se, když má přijít déšť a kroupy, který může už zrající plody poškodit? Ptejte se ovocnáře Miroslava Šmorance ze Svazu zahrádkářů na rady. V rukávu má osvědčené tipy, jak ochránit úrodu. Na chatu v redakci Blesk.cz bude odpovídat ve středu 16. července od 10 hodin, otázky však můžete posílat již nyní.

online chat
co teď doporučíte zasadit na zahradu, aby byla do podzimu nějaká dobrá úroda?  ( martin )
Foto
Salát, hrášek, brokolice, květák, ale určitě i další, vše ale musíte dostatečně zalévat, jinak se dobrá úroda nedostaví, také dobře vybírejte vhodnou odrůdu, kerá je specielně vyšlechtěna na podzimní sklizeň.
Dobrý den. Čím ošetřovat rez na listech slezových růží. Děkuji. Jaroslava  ( Jaroslava )
Foto
DITHANE, DELAN, ORTIVA, TALENT, ZATO, SCORE
čím je nejlepší přihnojovat jahody a kdy?  ( Pavel )
Foto
Při pěstování jahod je dobré pozemek předem vyhnojit uleželým hnojem nebo vyšší dávkou kompostu čím více tím lépe. Během vegetace můžete přihnojovat speciálním hnojivem na jahody typu Kristalon. Při dodržení těchto zásad se dočkáte opravdu velké úrody krásných velkých a chutných plodů.
Dobrý den, jak je možné, že slyším o tom, že lidé v Česku pěstují na svých zahrádkách exotické plodiny, např. melouny. Opravdu je to tak snadné?  ( P. Vacke, Praha )
Foto
Nevím v jaké nadmořské výšce se nacházíte, ale já v Polabí sklízím od poloviny srpna do konce září několik metráků vodních melounů. Mnoho užitečných informací se dovíte na webových stránkách melounové ligy
Můžu v jednom skleníku pěstovat najednou okurky, papriky a rajčata? Snesou se? Někde psali, že na sebe přenášejí nemoci.  ( Anna Malá )
Foto
Opravdu je ideální je pěstovat odděleně, ale spousta zahrádkářů je pěstuje v jednom skleníku a bez větších problémů, dostatek vláhy dobrá půda a správná výživa zajistí dobrou kondici rostlin, které odolávají velmi dobře případnému stresu, tlaku chorob a škůdců.
Slyšel jsem, ´že se některé rostliny nemají sázet po sobě na záhon. Co si vzájemně vadí?  ( polák )
Foto
Je tomu opravdu tak, některé rostliny se po sobě nemají sázet z důvodu přenosu chorob nebo škůdců, dobře zvolený osevní postup se vyhne mnoha problémům při pěstování rostlin. Ale kvalitní půda může značně eliminovat špatný osevní postup. Například se nedoporučuje sázet čenek po bramborách z důvodu napadení fuzariové hniloby, běžně česnek sázím po bramborách a nikdy jsem problém nezaznamenal, ale půdu mám v dobré kondici.
chci vědět, jak je nejlepší zahradu hnojit. stačí kompost, nebo se má používat hnůj? a jaký?  ( www )
Foto
Správné hnojení zahrady je jistým uměním, osobně doporučuji především organická hnojiva, dobře uleželý hnůj nebo kompost. Naproti zahradě mám koňskou jízdárnu takže u mě převažuje koňský hnůj, po uležení na hromadě zhruba dva roky má vynikající účinky na růst rostlin, pěstované rostliny jsou zdravé a dávají velmi dobrou sklizeň. Jestliže máte horší půdu například v horách či podhůří můžete spolu s organickým hnojením použít průmyslová hnojiva kombinovaného typu např Cererit.
Co doporučujete na mšice, když nechci používat žádnou chemii?  ( ula )
Foto
Doporučuji mléko, mléčná bílkovina zalepí mšicím vzdušnice a oni se udusí, velmi účinný je i odvar tabáku, jedna krabička cigaret, povaříme v 5 litrech vody a přípravkem po vychladnutí můžeme provést postřik proti mšicím.
Dobrý den. Dá se nějak zbavit krtka? Je chráněný? Vždycky na mě vykoukne z díry, mrkne na mě a uteče. Už jsem z toho zoufalý. Mohou pomoci reklamou protěžované ultrazvukové odpuzovače? Vladimír  ( Vladimír )
Foto
Kdo vyřeší tento problém, bude mu nejspíše udělena Nobelova cena. Přítomnost krtka značí, že je vaše půda v dobré kondici plná života. Krtek přímo chráněn není, ale podle mě převažuje spíše jeho užitečnost, provzdušňuje půdu a zbavuje půdu nejen žížal, které jsou užitečné ale i spoustu škůdců např ponrav. Na krtky se prodávají pastě, jedové gely atd. Na své zahradě mám také krtky, ale po dlouhých letech boje jsem to již vzdal a rezignuji, kupodivu škodí podstatně méně.
Nevyrostlo mi semínko melounu. Nevíte, co jsem mohla udělat špatně? A jak se vlastně meloun pěstuje? Dělám to poprvé... Děkuji.  ( Eva )
Foto
Meloun je velmi náročný na teplo, při klíčení je vhodná teplota nad 20 stupňů. Při pěstování melonu se doporučuje vysoký záhon pokrytý černou textilií která zajistí tepelný efekt. Melouny jsou také náročné na výživu a pravidelnou závlahu nejlépe teplou voudou. Pěstuji melony v Polabí již několik let a mívám pravidelně několik metráků melounů. Sklízet začínám jž začátkem srpna rané odrůdy. Doporučuji si o melounech přečíst na webu melounové ligy je tam mnoho užitečných informací
Pěstuju si v truhlíku za oknem bylinky a pravidelně se mi na nich objeví takové bíle drobné mušky, nevím jestli molice či mšice. co s tím?Děkuji  ( Saša )
Foto
Domnívám se, že se jedná o molice, nejlépe použít insekticid na bázi oleje, molici zalepí vzdušnice a ona se udusí je ekologický nemá žádnou ochranou lhůtu.
Dobrý den, chtěla bych na své zahrádce pěstovat bylinky. Jak náročné je pěstovat třeba Mátu, Rozmarýn, Bazalku? Vyžadují nějaké speciální zacházení? Stačí koupit, přesadit a zalévat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den!  ( Božena Hodálová, Sokolov )
Foto
Máta poroste na zahradě bez problémů, je to trvalka a má velmi dobrou vytalitu, spíše jí budete muset omezovat. Rozmarýn je trvalka, ale naše mrazivé zimy nesnáší a vymrzá. Rozmarýn budete pěstovat v nádobě a na zimu ho přenesete do bezmrazé a světlé místnosti k přezimování. Bazalka je jednoletka, náročná na teplo každý rok je třeba zakoupi sazeničku, ale jestliže má dostatek slunce a tepla, roste velmi dobře
Dobrý den, jaký postřik použít proti rzi na hrušních ? V jakých termínech ? děkuji  ( Michal York )
Foto
Vážený pane Michale, ochrana se provádí před květem a po odkvětu vhodným fungicidem PUNCH, TALENT, HORIZON, DELAN. Jedná se o dvoubytnou rez potřebuje dva hostitele, jalovce (čínský, prostřední, chvojka, skalní) a hrušně. Ochrana může spočívat i v izolaci (odstranit z v blízkém okolí jalovce, ale v zahrádkářské kolonii asi nepřipadá v úvahu) PŘEJI PĚKNÝ DEN
Dobrý den, mě by spíše zajímalo, jak správně pěstovat rajčata, papriky a okurky-zda mohu všechno v jednom foliáku. Letos pěstujeme rajčata v jednom foliáku a papriky s okurky v druhém foliáku. Jak často zalévat. Rajčatům se docela brzo začaly kroutit listy a některé trochu hnědnout - asi plíseň /2x jsme je už stříkali proti plísni/. Dýně , cukety jsou nakvetlé, ale bohužel plané a když se plod vytvoří , chvíli roste, pak zežloutne a upadne. Nevíme, co tedy děláme špatně, nebo je to počasím. A hlavně nadmíra slimáků, kteří ničí úrodu - co na ně doporučit - žerou vše.Děkuji a zdravím z Horní Čermné  ( Romana )
Foto
Ahoj Romano, ideální je pěstovat vše zvlášť, ale zahrádkáři nemají tolik místa a většinou vše pěstují společně, nejdůležitější je asi dobrá půda ve skleníku, je třeba ji na každou sezonu vyměnit, do půdy dávat dostatek chlévského uleželého hnoje nebo dobrého kompostu. Rostliny pravidelně zalévat, spíše méně častěji ale vydatně dobrá půda zabezpečí dobrý vývoj rostlin, které jsou pak velmi odolné proti stresu a hned tak je něco nevykolejí z dobré ůrody a dobrého zdravotního stavu. Kroucení listů u rajčat může mít více příčin, například chlad, rezidua některých herbicidů v půdě skleníku. Jelikož pěstuješ rajčata v Orlických horách typuji spíše chlad a další listy se po nástupu teplejšího počasí již kroutit nebudou. U dýní a cuket může jít o výživářský problém, doporučuji přihnojení fosforečným hnojivem, ideální je také ihned po odkvětu květ odstranit aby nedošlo zvláště za vlhkého počasí k hnití plodu. Se slimáky se potýká většina zahrádkářů a ty máš zahradu u potoka, což jim velmi vyhovuje, doporučuji zakoupit přípravek Ferramol, jsou to modré granulky, které slimákům velmi chutnají. Přípravek pracuje na principu sloučenin železa, které se běžně vyskytuje v přírodě. Po pozření má slimák pocit plného nasycení a hyne hlady. Přípravek je přírodního původu a neškodí ptákům ani drobným živočichům vyskytujících se na zahradě. Přeji pěkný a pohodový den
Mám na zahradě strom s nektarinkami. Letos prošel v době květu dvakrát silnými ranními mrazy, takže moc plodů nezbylo. Ty které zbyly nyní zničil do jednoho hmyz, který všechny plody ze spodní části napíchal a v současném deštivém počasí plody během několika hodin shnijí. Máte nějakou radu, jak tomu zabránit? Ještě musím dodat, že postřikům pesticidy zrovna nefandím.  ( Stanislav Študent )
Foto
Vážený pane Stanislave, lze použít protimrazové opatření, minimálně dva dny před hlášeným mrazem provést postřik měďnatým přípravkem Champion, přípravek funguje na bázi mědi takže je minimálně toxický. Proti hmyzu můžete použít plastové láhve naplněné pivem, hmyz má rád vůni piva a v pivu se utopí. Přeji pěkný a pohodový den
Dobrý den,proč na naší zahradě tak málo prší (Kuchařovice -ZN)? Jsem z toho už zoufalá... 20 km od nás prší dost čast, tam mají mokro, že nemůžou vstoupit do záhonku. Já mám na zahradě dvou centimetrové pukliny v zemi.Tráva totálně suchá,úroda žádná.Je tam nějaká zóna, která dešťové mraky odpuzuje :-)?  ( Pavlína )
Foto
Vážená Pavlíno, tomu říkám velká smůla a asi Vám neporadím, nejspíše se váš pozemek nachází v dešťovém stínu, musíte být dostatečně trpělivá jednoho dne jistě zaprší. Nejspíše se vám vyhýbají přeháňky a bouřky, frontální oblačnost by měla přinést tak dloho očekávané srážky. Také je dobré mít určitý zdroj vody, např studnu, jistě se u vás vyplatí. Veškeré pěstované plodiny můžete mulčovat např. kůrou, slámou, posekanou trávou, tato vrstva zabrání výparu z půdy. Přeji vám pěkný a pohodový den a v nejbližších dnech dostatek srážek pro zahradu.
Mám jen balkon a díky těch hrozných výkyvů počasí mi odešla polovina rajčat i jahod, list zplesnivěly, květy uschly  ( Alena )
Foto
Vážená Aleno, rajčata i jahody je nejlépe pěstovat na balkoně s jižní orientací, zvláště rajčata mají rády plné slunce. Nádoba se zeminou musí být dostatečně velká min. 10 litrů. Zálivku je třeba provádět pravidelně, po deseti minutách vodu z podmisky vylít aby nedošlo k hnití a rozvoji hub. Také je třeba rostliny jednou týdně přihnojit kombinovaným hnojivem např. Krystalon plod a květ. Proti houbovým chorobám můžete použít měďnaté fungicidy, ale vždy se musíte řídit přiloženým návodem a metodikou. Přeji pěkný a pohodový den

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi