Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

METEODNY: Nebezpečné opalování: Jak poznat zmutované znaménko?

Prof. MUDr. Petr Arenberger
Prof. MUDr. Petr Arenberger  (Autor: archiv)
Autor: red - 
18. července 2014
14:06

Kdo by nechtěl být v létě opálený dohněda? Za exotickou barvu pokožky však bez řádné ochrany můžeme zaplatit vysokou daň. Jak se chránit před paprsky? Jak se pozná zmutované znaménko? Kde vyhledat pomoc a je vyšetření znamének zdarma? Ptejte se dermatologa profesora MUDr. Petra Arenbergra, přednosty Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Na chatu Blesk.cz odpovídá právě teď.

online chat
Dobrý den, jsem 3 roky po odstranění znaménka - vyšel melanom Breslow 0,2, Clark II., jaká je nejkritičnější doba po odstranění pro metastáze? Dále se chci zeptat, mohu navštěvovat infrasaunu? (moje lékařka mi nedokáže odpovědět) a mohu jet k moři - samozřejmě že bych se neopékala na sluníčku, ale pořád z toho mám strach. Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den :)  ( Ilona )
Foto
U melanomu na rozdíl od jiných nádorů se nedá nikdy předpovědět, jestli v budoucnu nezačne progredovat. Dobrá zpráva je, že čím jste časově dále od jeho odstranění, tím je šance na úplné vyléčení větší. Pro Vás je ale ještě další dorou zprávou, že se jednalo o extrémně tenký nádor, tedy že jste přišla na vyšetření včas, a tady je šance na úplné vyléčení prostým vyříznutím útvaru prakticky stoprocentní. Infrasauna by vadit neměla. K moři vyrazit můžete - ale za běžných pravidel 3K - klobouk, košile, krém, dále nechodit na slunce přes poledne, používat faktor 50 , každé 2 hodiny domazávat fotoprotekci atd.
Mám znaménko na stydkém pysku.Jsou v ohrožení i znaménka,která nejsou vystavována slunečnímu záření. děkuji martina  ( martina )
Foto
Maligní melanom může vzniknout (asi v 1% případů) i na místech, která nejsou vystavena slunci. Doporučoval bych vyšetření diitálním dermatoskopem a pravidelné kontroly, pokud nebude znaménko označené za zcela bezpečné.
Zdravim z dalky, Chtela jsem se zeptat jak je to s vrdtvenim denniho pletoveho kremu na oblicej, ktery miva nejaky factor, ale jiste ne 30 a vice, a opalovaciho kremu. Radite pres leto nanaset jen krem s faktorem a nebo pletovy krem a pak opalovaci krem? Dekuji.A zdravim z Londyna :-)  ( Jitka )
Foto
Na bežné denní nošení při pobíhání po londýnských ulicích doporučuji faktor 15, který bývá v některých denních krémech nebo make-upech. Pokud jdete v létě k jezeru nebo k moři na celý den, pohyboval bych se v oblasti faktoru 30-50, který je skutečně jen v klasických fotoprotekčních krémech. Dnes jsou ale dostatečně kvalitní a mohou tak ten den nahradit klasický denní hydratační krém.
Dobrý den,pane profesore.Zajímalo by mne,zda vůbec existují znaménka,o kterých můžete stoprocentně říct že jsou neškodná a nic nehrozí? A ještě jeden dotaz. Mám různě po těle takové malinké vyrůstky,vypadá to jako kůže na nitce. Byla jsem už několikrát na odstranění,ale vždy se mi udělaly nové. Dá se těchto znamének nějak zbavit trvale? Děkuji a přeji krásný den.  ( Pája )
Foto
Při pravidelných kontrolách dermatoskopem můžeme i u klinicky nejasných znamének rozhodnout, zda jsou bezpečná. Co se týče pendulujících fibromů - útvarů na "nitce", tam účinnou prevenci nemáme.
Jsem třetí rok po ozařování bazaliomu na nose ( 10 x ). chodím na pravidelné kontroly a jsem v pořádku. Mohu na sluníčko ?  ( Pavla )
Foto
Chraňte si kůži vyšším ochranným faktorem a pak přiměřený rekreační pobyt na slunci neuškodí.
Dobrý den, již několik let mám různě po těle znaménka, která mají lehce 'rozpité' okraje. Znaménka mě nikdy nesvědila ani nemění tvar nebo barvu. Největší z nich má v průměru asi 6 mm. Je vhodné je odstranit nebo jde o standardní nález? Děkuji.  ( Adriana )
Foto
Prvním krokem je vyšetření u kožního lékaře, který má digitální dermatoskop. Znaménka vyšetří a je schopen je v pravidelných, obvykle ročních intervalech vyšetřovat. Pokud se neméní, tak se neodstraňují. Operujeme pouze útvary, které vykazují aktivitu.
Dobrý den, pane profesore, na noze ze strany mám černé znaménko, které se při mytí drolí. Někdy i mokvá, při pobytu doma chodím bosá, nyní už ne, i to krvácelo, asi jsem na dlažbě o to zavadila.Moc děkuji za přečtení a přeji celé Vaší rodině krásné léto.  ( Barbora )
Foto
Zajděte si na kontrolu ke kožnímu lékaři. Takhle na dálku se diagnóza přesně stanovit nedá. Pricipiálně platí, že útvary ne kůži by krvácet nebo mokvat neměly, proto je léčba u kožního lékaře vhodná.
Dobrý den, vždy jsem se dobře opalovala, nikdy jsem se nespálila a přesto mi byli diagnostikovány dva bazaliomy. Je větší pravděpodobnost vzniku melanomu než u běžné populace. Dnes "nevylezu" ven, pokud svítí sluníčko, aniž bych nebyla namazána krémem s faktorem 50 a přesto se opálím, i když se před sluncem schovávám.  ( Hana )
Foto
I faktor 50 propouští 2% UVB záření a kolem 6% UVA záření, po kterém se přímo hnědne. Pokud jste i nakrémovaná, ale jste na na slunci delší dobu, zákonitě hnědnete, i když se nespálíte. Vznik bazaliomů signalizuje, že máte kůži ultrafialovým zářením již dlouhodobě zatíženou a riziko vzniku jiných kožních nádorů je u Vás vyšší. Proto jsou vhodné pravidelné kontroly u kožního lékaře.
mám na levém stehne červené znamienko,od ledna ale narastlo z bodky na asi 3-4mm a asi 10cm od neho sa objavilo dalsie akoby bodka-tecka.okolo neho není nič.je to nebezpecne?  ( Holosova Alena )
Foto
Zřejmě se jedná o nezhoubný nádorek hemangiom, ale určitě nic nezkazíte, když si útvar necháte vyšetřit u kožního lékaře dermatoskopem. I melanom totiž nemusí být hnědý, ale růžový nebo červený. Pro ilustraci k inspiraci na samovyšetření se podívejte na obrázky na našich webových stránkách www.melanom.cz.
Dobrý den, jedeme s rodinou k moři a prý je tam dost medůz. Co dělat, když nás žahne? Čím to namazat? Děkuju Vendula  ( V.Novotná )
Foto
V lékárně je volně prodejný Fenistil gel, kožní lékař Vám může predepsat i slabý kortikoidní krém.
Zdravím vás pane doktore, který krém na opalování je podle vás nejlepší? A jakou značkou bych měla mazat u moře malé dítě? Nedávno vyšlo v Blesku, že nejlepší jsou krémy z Lídlu, a ty drahé z lékárny moc nefungují. Nějak se mi to nezdá. Jaký je váš názor?  ( B.K. )
Foto
Krémy na našem trhu mají garantovanou kvalitu a výrobci si nedovolí, zvlášť u dermokosmetiky z lékárny, aby dodávali nekvalitní zboží. Pro dítě bych se spíše orientoval podle fototypu a věku. Děti do 1 roku slunci nevystavujeme. Od 1 roku pak používáme faktory 50 , v pozdějším věku u tmavších fototypů někdy vystačíme s "třicítkou". Po 2 hodinách domazáváme. S dítětem nejsme na slunci přes poledne, a i v ostatní denní době se snažíme být co nejvíc ve stínu. Nezapomínáme na moderní plážové oblečení s garantovanou fotoprotekcí kolem faktoru 50. Platí 3K - klobouk, košile, krém.
Moje máma měla zhoubný nádor na kůži. Rozhodl sem se, že bych si nechal vyšetřit znamínka, kterých mám na těle docela dost. Ale je mi 22 let a nevím, jestli to proplácí pojišťovna.  ( Jáchym )
Foto
Preventivní vyšetření není hrazeno ze zdravotního pojištění, ale pojišťovny na ně přispívají ze svého fondu prevence. Často se tím pokryje kompletní cena vyšetření. Poraďte se ve své zdravotní pojišťovně.
Hezky den, po lazerove operaci znamenek se mi nektera porad vraceji. Je to normalni, muzu zakrok opakovat a kolikrat? Nelibi se mi znamenka z estetickeho hlediska.Pekny den vam preju.  ( Lolla Ferarri )
Foto
Laser odstraní obvykle jen pigmentovanou část znaménka. Nepigmentované buňky, které byly v hlubších vrstvách, se tak dostanou na světlo a začnou produkovat barvivo. Znaménko se jakoby vrací. Ošetření lze samozřejmě zopakovat. Někdy ale lékař z pochopitelných důvodů "ztratí nervy", pigmentovanou část vyřízne a nechá vyšetřit mikroskopicky, aby vyloučil, že před tím neodstranil laserem počínající melanom.
Pane doktore, chtěla bych se zeptat co mám dělat se slunečním ekzémem. I když se namažu, na hrudníku mi vždycky po opalování vyskočí vyrážka a hodně svědí. Dá se jí nějak předejít?  ( Jaroslava B. )
Foto
Existuje několik postupů, klteré lze i kombinovat. Nechat si vyšetřit tzv. spektrální citlivost na specializované dernmatologické klinice - jinými slovy, jestli Vám vyrážku vyvolává skutečně UV záření, a která jeho část, nebo třeba viditelné světlo, proti kterému krémy nechrání. Dále cca 14 dní až měsíc před odjezdem si domluvit u kožního lékaře, který je vybaven fototerapeutickými přístroji, mírnou otužovací kúru UV zářením. Používat nadále fotoprotekční krémy 50 s dodatečným označením UVA. A také využívat plážové oblečení.
Dobrý den pane doktore, za týden jedu k moři. Na zádech a na noze mám docela velké znaménka. Mám si je mazat padesátkou?  ( Karolína Hrubešová )
Foto
Znaménka je potřeba proti slunečnímu záření chránit, faktor 50 je vhodný. Pokud jste ale světlejší fototyp, doporučejeme dnes začínat u moře s aplikací "padesátky" na celé tělo, později pak přejít na "třicítku".
Dobrý deň p. profesor, nedávno som si všimla na chrbte znamienko, ktoré ma sem tam svrbí a je akoby zapálené a načervenalé. Chcem si to ísť čo najskôr dať vyšetriť, len moja kožná lekárka tu dlhšiu dobu nebude, Kde ešte by som si to mohla dať čím skôr vyšetriť? je vyšetrenie znamienok zdarma? Ako sa prejavujú príznaky zhubného znamienka? Ak je zhubné, ako sa to lieči? Ďakujem za odpoveď.  ( Soňa )
Foto
K vyšetření se můžete objednat ke kterémukoliv kožním lékaři nebo i na nemocniční pracoviště včetně fakultních. Prevence není hrazena ze zdravotního pojištění, ale většina pojišťoven na vyšetření pro své klienty přispívá. Tedy u lékaře zaplatíte a část nebo dokonce celé vyšetření Vám pojišťovna proplatí z fondu prevence. Pro samovyšetření a posouzení rizikovosti Vašich znamének se podívejte na naše webové stránky www.melanom.cz.
Dobrý den, mohu se u vás objednat na kontrolu znamének bez doporučení praktického lékaře? Kde se mohu objednat? Kolik se za to platí?Děkuji a hezký den  ( zuzana h. )
Foto
Návštěvu u kožního lékaře můžete absolvovat bez doporučení praktického lékaře. Preventivní vyšetření znamének není kódováno systémem zdravotního pojištění, takže u lékaře vyšetření zaplatíte, obvykle kolem 500 Kč v závislosti na počtu znamének, použité technice atd. Pojišťovny ale na preventivní vyšetření přispívají, některé 500 Kč, ale jiné až 2500 Kč ročně.
Dobrý den znaménko o rozměru 1cm tmavé barvy na zádech a ještě se mu oddělává.Myslím,že to je na vyříznutí a přítel pořád to bere na lehkou váhu.děkuji za odpověd  ( Lenka Abrahamová )
Foto
Pokud se útvar částečně odlučuje, nemusí se jednat o mateřské znaménko, ale například o takzvanou seborrhoickou veruku, která je naprosto bezpečná a dá se z kosmetických důvodů elegantně seškrábnout speciálním nástrojem nebo zmrazit. V každém případě bych ale doporučoval vyšetření u kožního lékaře.
Dobrý den. Muž má na tváři znaménko, které je uprostřed tváře asi 2 cm velké, kolem dokola je světlé ohraničení. Používá různé mastičky, které tmavé místo zmenšují. Je možné vyšetření a kde? Co je k vyšetření potřeba? Jak vyšetření probíhá? Musí se odebírat vzorek tkáně? Bydlíme na Praze 18. Děkuji. Jyoti  ( Jyoti )
Foto
Znaménka vyšetřuje kožní lékař přístrojem dermatoskopem. V principu je to složitá osvětlená lupa. Vyšetření nebolí. Doporučuji vyšetření na pracovišti, kde mají tento přístroj v digitální podobně, například u nás na Dermatovenerologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze 10.
Dobry den,chcela by som sa informovat o rizikach,pri vybratí znamienka...Histologia potvrdila bazalion nachadzal sa na chrbate,vybratie bolo dostatocne,okolita koza zostala cista...Bolo doporucene len sledovanie u plastickeho chirurga,naozaj je to dostatocne a nemusim sa obavat dalsich rizik?dakujem za odpoved Klaudia  ( Klaudia Moncmanova )
Foto
U bazaliomu jsou kontroly doporučené pro to, aby se včas zachytil případný nový růst v místě původního nádoru nebo se zjistil případný vznik nového někde jinde na těle, ale ohrožení na živoítě se obávat nemusíte.
Dobrý den pane doktore, je pravdou, že kožní nádory, zejména pak melanom jsou agresivním typem nádoru. Do jakých orgánů kožní nádory metastázují?  ( richard )
Foto
Melanom metastazuje především do uzlin, jater, mozku nebo plic.
Dobrý den.Měla jsem basaliom a tak bych ráda věděla jestli můžu na sluníčko, když se namažu vysokým faktorem. Děkuji  ( dasa.plackova@seznam.cz )
Foto
Ano, můžete. Ale pozor - obecně platí, že na sluníčko s mírou.
Dobrý den, chci Vás poprosit o Váš názor. Asi dva měsíce mě svědí kůže v dekoltu, kde byla v minulosti několikrát spálená od sluníčka. Opaluji se dobře, dohněda, ale v dekoltu vždy zčervenám a pálí to. Letos, aniž bych byla opálená, mě začala svědit kůže, stejně, jako bych ji měla spálenou. Je to důvod k prohlídce u lékaře? Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.  ( Šárka )
Foto
Kontrolou u lékaře nic nezkazíte. Svědění kůže může být někdy známkou i vnitřních chorob, které je dobré vyloučit. Na druhou stranu i suchá kůže může svědit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi