Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tohle že je jaro? Na severu Čech nasněžilo. Moravu potrápil silný vítr

Severní Čechy zasypal sníh: Foto z Jablonce
Severní Čechy zasypal sníh: Foto z Jablonce  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
15. dubna 2014
09:45

Především na severu Česka napadlo několik centimetrů nového sněhu a silničáři měli rázem na pilno - počasí způsobilo potíže právě v dopravě, řada řidičů již přezula na letní gumy. Silný vítr pak Českem se však kromě sněhových přeháněk přehnaly i kroupy společně se silným větrem, kvůli kterému vyráželi k zásahům i hasiči.

Podle meteorologů bude proměnlivá, převážně velká oblačnost, občas přeháňky, zpočátku nad 400 metrů nad mořem sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 až 9°C, na horách v 1000 metrech jeden stupeň. Povane čerstvý severozápadní vítr s nárazy přes 50 kilometrů v hodině.

Liberecký kraj: Padá sníh

V Libereckém kraji od úterního rána sněžilo a silničáři i nadále varují - od středních poloho mohou silnice klouzat. Hlavní tahy jsou však většinou holé a mokré. Na silnicích ve směru na Harrachov však zůstává na vozovce vrstva rozbředlého sněhu a motoristé by tam měli být zvlášť opatrní.

Sníh zasypal i Jablonec nad Nisou Sníh zasypal i Jablonec nad Nisou | ČTK

Teploty v kraji se dnes ráno pohybovaly jen těsně nad nulou. Pozor by si měli dát hlavně řidiči, kteří už přezuli na letní pneumatiky. Žádné vážné problémy však zatím podle policie hlášeny nejsou. Jen v Liberci se srazila dvě osobní auta. Nehoda se však obešla bez zranění, stejně jako střet osobního auta a dodávky v obci Luka.

Ústecký kraj

Také v horských oblastech Ústeckého kraje napadlo v noci několik centimetrů sněhu, silnice jsou však po ošetření sjízdné. ČTK to řekl dispečer správy a údržby silnic. "Vyjeli jsme kolem třetí hodiny ráno, teď už jsou komunikace sjízdné," uvedl dispečer. Sníh napadl v Krušných horách především na Teplicku, Mostecku a Ústecku.

Prachaticko: Ledovka

Ledovka zkomplikovala dnes ráno dopravu na Prachaticku. Vrstva ledu pokryla stah z Vimperku na Strážný, řada řidičů proto svá auta odstavila. Kvůli námraze byla neprůjezdná silnice I/39 u Lenory, stala se tam dopravní nehoda. Od severozápadu na jih Čech pak nadále proudí chladný a vlhký vzduch.

Prahu i Brno potrápily kroupy

Napříč republikou pak meteorologové zaznamenali lokální přeháňky s kroupami - potrápili lidi v Praze, ale i Brně, kde narušili průběh fotbalového zápasu první ligy mezi Brnem a Olomoucí.

Kroupy překvapily i turisty v Praze Kroupy překvapily i turisty v Praze | ČTK

Olomoucko, Přerovsko: Silný vítr

A právě silný vítr úřadoval v Olomouckém kraji - hasiči během noci i ráno vyráželi k utrženým střechám i k popadaným větvím a stromům. Zásahy zaznamenali v Olomouci, ale i na Přerovsku a Prostějovsku. "Nejzajímavějším zásahem byla pomoc hasičů u spadlé střechy haly v Kojetíně na náměstí Svobody. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že na budově o rozměrech asi 25 krát 75 metrů je nahnutý komín, ze kterého se kouřilo a také spadlá celá střecha," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Hasiči po konzultaci s majitelem zajistili plachty a drahé výrobní stroje jimi přikryli. Komín a uvolněné zbytky střechy strhli a nebezpečné místo ohraničili páskou.

klara2 ( 15. dubna 2014 10:07 )

no to je velká událost, hlavně že padal nový sníh, ještě aby padal starý

Zobrazit celou diskusi