Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Velká předpověd na měsíc: Jaro je tady! Na Šumavě bylo 18 °C

Meteorologové naznačují, že zima se už do nížin nevrátí
Meteorologové naznačují, že zima se už do nížin nevrátí  (Autor: Blesk, ČTK)
Autor: ČTK - 
15. února 2014
18:40

Na jihu Čech padlo několik teplotních rekordů. Nejtepleji dnes bylo na Šumavě, kde přístorje naměřily jarních 18,1 stupně Celsia. Padl tak rekord z roku 1994.

Jarní den vylákal stovky lidí do přírody, sníh tál pod slunečními paprsky, a tak se lyžaři v Lipně nad Vltavou místo na sjezdovku vydali na Stezku korunami stromů, ze které se kochali pohledem na Šumavu i Alpy. Ředitel atrakce Filip Pekárek předpokládá, že dnes padne zimní návštěvnický rekord a po stezce se dnes projede zhruba tisícovka lidí. "Koncem roku by mohl přijít miliontý návštěvník," řekl ČTK.

Jak bude příští měsíc?

Maximální teploty se podle Českého hydrometeorologického ústavu budou průměrně pohybovat od čtyř do sedmi stupňů Celsia. Minimální průměrné teploty očekávají meteorologové okolo minus dvou stupňů. Více srážek by mělo podle dlouhodobé předpovědi spadnout v příštím týdnu a v polovině března.


Aktuální předpověď sledujte ZDE>>


Dlouhodobě je průměrná teplota v období od 17. února do 16. března 1,6 stupně Celsia. Následující čtyři týdny by se od toho neměly příliš odchýlit. "Ještě první týden období by měl být teplotně nadprůměrný. Poslední týden v únoru a první týden v březnu budou spíš průměrné a poslední týden období do poloviny března teplotně podprůměrný s pravděpodobností 50 procent," uvedli meteorologové.

Průměr maximálních teplot vzduchu bude na začátku období kolem čtyř stupňů, postupně bude stoupat, ovšem ne výrazně, na konci sledovaného období se dostane zhruba na sedm stupňů.

"Srážkově očekáváme období jako celek průměrné. V průměru bude více atmosférických srážek v prvním a posledním týdnu období," dodal ČHMÚ.

kiltevs ( 15. února 2014 23:38 )

jestli to předpovídala Honsová,tak si silničáři ještě objednejte sůl

naidka ( 15. února 2014 19:51 )

to je pravda, ale teď budou mít pádný argument - teplou zimu.

vonrichthofen ( 15. února 2014 19:24 )

cena zem. plodin se do závratných výšin dostane tak jako tak. ať prší, mrzne, neb je teplo.....

naidka ( 15. února 2014 19:05 )

Takové počasí je pro řidiče a městské lidi ideál, ale pro hospodáře nic moc. Ne nadarmo se říká, že únor bílý pole sílí. Taková teplá zima nevyhubí škůdce v zemi a podpoří růst plísní. Navíc je tu možnost, že se vrátí v nejméně vhodnou dobu a všechno půjde do kélu, tak jako loni a cena brambor a jiných zem. plodin se vyšplhá do závratných výšin.

Zobrazit celou diskusi