Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Předpověď počasí: Mrazy přijdou až na konci ledna!

Koncem ledna přijdou pořádné mrazy
Koncem ledna přijdou pořádné mrazy  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, geo - 
28. prosince 2013
16:24

Po teplém prosinci přijde mrazivý leden. Na jeho konci mohou teploty spadnout až na minus 14 stupňů Celsia. Jinak meterologové očekávají, že budou nadcházející lednové dny odpovídat průměru z předchozích let.

O vánočních svátcích meteorologové na některých místech republiky naměřili nejvyšší denní i noční teploty, které převýšily údaje za desítky let pozorování. Po mírně až silně teplotně nadprůměrném týdnu v období Vánoc bude počasí v příštích čtyřech týdnech odpovídat dlouhodobým průměrům. Dlouhodobá průměrná teplota v ČR pro období od 30. prosince do 26. ledna je minus 1,6 stupně Celsia Podle meteorologů může mezi 13 a 26. lednem studený vzduch přinést výrazné ochlazení.

Příští týden se budou teploty ve dne průměrně pohybovat kolem 3 °C , v noci – 2 °C. V následujícím týdnu se mírně ochladí. V týdnu od 13. ledna budou průměrné denní teploty kolem 2 °C a noční klesnou na – 4 °C. Nejchladnější bude konec ledna, průměrné denní teploty budou v týdnu od 20. ledna kolem 1 °C a noční spadnou na – 5 °C.

Rekordy pro začátek roku
Nejchladnější: rok 1985, průměrná teplota - 8,4 °C

Nejteplejší: rok 2007, průměrná teplota + 3,8 °C

Srážky (sníh a déšť)
Nejméně:
1961 v průměru 10 milimetrů strážek
Nejvíce:
1976 v průměru 94 milimetrů srážek

Dlouhodobý výhled ČHMÚ nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňují meteorologové.

zlymikes ( 3. ledna 2014 07:40 )

Kde je ta krutá zima,co rosničkáři věštili? Asi si vybrali ten nesprávný model ze dvou možných.

Zobrazit celou diskusi