Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podzim je tady: V týdnu klesnou teploty na 15°C, přijdou ranní mrazíky

Vlevo dívka se symbolem babího léta a nastupujícího podzimu: Rozkvetlým ocúnem. Vpravo dívka s listy opadaného stromu.
Vlevo dívka se symbolem babího léta a nastupujícího podzimu: Rozkvetlým ocúnem. Vpravo dívka s listy opadaného stromu.  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: sč, simao.k - 
17. září 2012
09:12

Teplota se včera vyšplhala až k 25 stupňům na sluníčku. Tak trochu se vrátilo léto. Na loukách se ale objevily fialové ocúny. A to už nemůže být nikdo na pochybách. S prvními ocúny totiž přichází podzim!

V pondělí a úterý se ještě ohřejeme, teploty se budou pohybovat kolem 22 až 24 stupňů Celsia. Bude slunečno.

Od středy do pátku se ochladí, teploty klesnou až na 15 stupňů přes den. Bude také více pršet a očekávají se i ranní mrazíky. O víkendu se počasí trochu vylepší, bude až 20 stupňů Celsia.

Neodvratný příchod podzimu však ohlašují i křehké fialové krásy. Ocúny, kterých jsou letos více než kdy jindy plné louky. Jejich květy září jako svíce i ve zlínském parku v centru města.

Kvetou v září a nebo říjnu a okouzlily i Terezu Hrubanovou (20) z Otrokovic, která si mezi nimi užívala slunečních paprsků. Ale pozor, jde o ozdobu krásnou, ale jedovatou! Všechny části rostliny obsahují alkaloid kolchicin. Může způsobit těžké otravy. Maminky s malými dětmi by se proto měly ocúnům raději vyhýbat.

Tereza Hrubanová (20) z Otrokovic si vychutnává sluníčko víkendového babího léta v centru Zlína Tereza Hrubanová (20) z Otrokovic si vychutnává sluníčko víkendového babího léta v centru Zlína | Foto Blesk - Slávka Červená

naidka ( 17. září 2012 10:15 )

Tereza Hrubanová (20) z Otrokovic se kvůli foto v Blesku obětovala a pohrávala si s jedovatým ocúnem a jeden si dokonce dala i za ucho!

Zobrazit celou diskusi