Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rekordní úbytek ozónu! Bude 25 stupňů!

Chraňte se před sluncem. Nevystavujte se mu, když nutně nemusíte.
Chraňte se před sluncem. Nevystavujte se mu, když nutně nemusíte.  (Autor: Blesk - Michal Budík)
Autor: Monika Rubešková, Jitka Pekařová, Iva Dvořáková - 
6. dubna 2011
18:36

Ozónová vrstva mizí! Nad Arktidou se od začátku zimy do konce března ztenčila o 40 procent! Mizející vrstva je znát už i nad Českem. Nebezpečné UV záření je na tuto roční dobu mnohem vyšší než je běžné. Podle odborníků se bude ozonová vrstva i nadále ztenčovat... Navíc ve čtvrtek bude další jasný slunečný den s teplotami až 25 stupňů!

Tolik ozonové vrstvy ještě nikdy neubylo! Dosavadní 'rekord' byl 30procentní úbytek... Ozonová vrstva nad střední Evropou je přitom nyní až o pětinu tenčí! „Včera u nás bylo naměřeno 323 Dobsonových jednotek. To je o 17 procent méně oproti dlouhodobého normálu. Jde o výrazně podprůměrný stav,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a varovala: „Vypadá to, že se bude vrstva ztenčovat i nadále.“

Ozonová vrstva chrání Zemi před ultrafialovým (UV) zářením, které u lidí zvyšuje riziko rakoviny kůže a poškození zraku. Právě UV záření je v těchto dnech velmi vysoké. „Odpovídá letním podmínkám. Na stupnici od 1 do 11 je momentálně UV záření na hodnotě pět až sedm, což je střední až vysoká hodnota,“ upřesnila Honsová.

V úterý se čeká další letní den! Teploty se opět vyhoupnou až k 25 stupňům! „Čekáme velmi teplý a slunečný den s jasnou oblohou. Nejvyšší teploty by měly být v Praze a středních Čechách,“ potvrdila Honsová.

Takže pozor! Žádné opalování, ven jen s kloboukem nebo kšiltovkou, slunečními brýlemi a hlavně namazaní krémem s UV faktorem. 'Dubnové léto' je totiž v plném proudu...

Jak se správně chránit

- Nechoďte na přímé slunce mezi 11. a 15. hodinou. *Půl hodinu před tím, než jdete ven na slunce, naneste na všechny nechránění části pokožky krém s UV filtrem.

- Vyberte si takový ochranný prostředek, který je vhodný pro váš typ pokožky. Lidé s velmi světlou pletí by měli použít první den krém s faktorem aspoň 25. Ti, kteří mají pleť trochu tmavší, ale světlé či hnědé vlasy by měli začít s faktorem 15. Tmavovlasým snědým typům 'stačí' na první kontakty se sluncem 10.

Kdy si dávat největší pozor?

Všechny tři typy záření procházejí atmosférou. UVC a přibližně 90 % UVB je pohlceno vrstvou ozonu, vodních par, kyslíku a oxidu uhličitého. UVA záření je méně ovlivněno atmosférou a dopadá tak na zem spolu s malým množství UVB. Jsou ale situace, kdy jsou hodnoty záření vyšší.

1) Právě teď, kdy je narušena ozonová vrstva a není tak schopna pohltit takové množství záření, aby dopadalo na Zemi jen ve zdraví neškodném množství, jsou paprsky velmi nebezpečné. Je třeba používat ochranné prostředky.

2) Maximální hodnoty záření jsou obvykle naměřeny v poledne, protože v tu chvíli je slunce postaveno nejvýše za celý den. Pokud nemusíte, raději nevycházejte v poledne ven.

3) V čím vyšší nadmořské výšce jste, tím vyšší hodnoty záření na vás dopadají. S každými 1000m je to o 10-12 % více záření. Omezte proto výlety do hor.

4) Pokud je obloha bez mráčku, dopadá na zem více záření, protože se nemůže zachytit v molekulách vody a dalších jemných částicích v atmosféře. Vybavte se proto nějakou pokrývkou hlavy a ochranným krémem.

5) Hodnoty záření záleží i na povrchu, na který dopadají. Například sníh může odrážet až 80 % UV záření, písek na pláži asi 15 %.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi