Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bílé peklo: Sněžení konečně slábne, Praha je celá bílá!

Autor: ČTK, šim, jaj - 
15. prosince 2010
15:18

AKTUALIZOVÁNO: Kdy tohle sněhové peklo skončí? Do rána na některých místech republiky, zejména na severu, napadlo až 40 centimetrů sněhu. Na šesti regionálních tratích nejezdí vlaky, náhradní autobusovou dopravu někde nebylo možné zavést. Kolem čtvtrté hodiny sněžení postupně ustane. Přijde ovšem zase v noci na pátek.

„Sněžení do České republiky přichází ze severovýchodu. Od 14 hodin bude ale ustávat a od 20 hodin by už sněžit vůbec nemělo,“ informovala ráno Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová. „Sněžit ale začne v noci ze čtvrtku na pátek. I v nížinách by mělo napadnout až 10 centimetrů sněhu. Z toho vyplývá, že jediný den, kdy sněžit nebude, je čtvrtek,“ dodala Honsová.

Noční sněžení na území republiky (bílá místa značí, kde sněžilo)

null:gallery:false:false:false

Předpovědi vycházejí, realita je dokonce ještě příznivější. "Aktuálně kolem třetí hodiny už sněží jen v Praze, Středočeském kraji a na Ústecku," řekla Blesk.cz meteoroložka. V hlavním městě jsou sněhové srážky nejvydatnější, padají tu 4cm sněhu za hodinu! "Po čtvrté hodině dle zpráv z radarů už sněžení ustane a přesune se v mírnější podobě ja jih naší republiky." pokračuje Honsová.

Vlaky nejezdí na šesti trasách

Kvůli sněhové kalamitě se v Česku nadále nejezdí na šesti regionálních železnicích. Vlaky nejezdí v úseku Řasnice - Jindřichovice pod Smrkem, Mladá Boleslav - Mělník, Kolín - Bečváry, Malešov - Kutná Hora, Vraňany - Zlonice a Hazlov - Aš, řekla před 15:00 regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Na dalších tratích mají vlaky problémy například se zavátými výhybkami, které je nutné projet sněhovou frézou, a nabírají zpoždění. Tam, kde je to možné, nasadily České dráhy náhradní autobusovou dopravu, v některých úsecích jsou ale neprůjezdné i silnice.

Na Letišti Praha se sníh zatím daří odklízet a je zajištěn běžný letecký provoz. Vázne ale spojení z některých evropských letišť a některé přílety do Prahy jsou zpožděny.

Na silnicích je nejhorší situace na Liberecku, kde místy napadlo až 40 cm nového sněhu. Silničářům komplikuje práci na odklízení sněhu silný vítr, tvoří se závěje a sněhové jazyky. Proto radí, pokud nemusíte, nevyjíždějte. Pro kamiony je od úterního večera až do odvolání uzavřen hraniční přechod do Polska v Harrachově.

Chomutovsko: Jezdit sem je teď nesmysl

Přes 30 centimetrů sněhu napadlo také na hřebeni Krušných hor, především na Chomutovsku. V okolí příhraničních Vejprt jsou neprůjezdné prakticky všechny silnice. Na jedné z nich spadl strom na auto, ale naštěstí se nikomu nic nestalo. "Je tu strašná 'čina' už od večera, jezdit sem je teď naprostý nesmysl. Mohlo napadnout k půl metru sněhu," řekl vejprtský místostarosta Vlastimír Volín. Situaci navíc komplikuje silný vítr, v němž se začaly lámat stromy. Zavřený je i hlavní tah z Chomutova směrem na Horu sv. Šebestiána, který zablokovalo několik kamionů.

Čerstvý sníh ale nadělal problémy i v nížinách v okolí Děčína nebo na staré silnici mezi Teplicemi a Ústím nad Labem, kde jezdí vozidla prakticky krokem a v dlouhých kolonách.

Na Královéhradecku připadlo 15 cm sněhu a vítr tvoří závěje a jazyky. U obce Zábrodí na Náchodsku ve středu ráno zapadl autobus do příkopu. Nikdo z cestujících nebyl zraněn. Na silnici z Bašnice do Hořic na Jičínsku uvízl kamion. Po dobu vyprošťování kamionu bude silnice uzavřena, informovala policie.

olesja ( 16. prosince 2010 13:12 )

Pekelníci jsou odjakživa černí a v pekle je teploučko..

kacota ( 15. prosince 2010 23:49 )

asi skúma rozdiel medzi Zvolenom a Zvolenou ...

volic ( 15. prosince 2010 23:36 )

kacota ( 15. prosince 2010 21:33 )

myslím teraz na Srí Lanku...nie na emigráciu..

e.44 ( 15. prosince 2010 21:32 )

Všimla jsem si Asi ten pisálek neskousnul jak jsme zhodnotili tu jeho "úžasnou " slohovou práci.

Zobrazit celou diskusi