Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na Horské Kvildě měli -27,5°C: "Nic extra," tvrdí meteorologové!

Ilustrační foto
 (Autor: scom)
Autor: Jan Jedlička - 
14. prosince 2010
12:03

Jen při myšlence na teplotu blížící se k minus 30 stupňům jednoho pořádně zamrazí. Avšak v Horské Kvildě na Šumavě to není nic neobvyklého. Naměřeny tu byly i teploty přesahující -30°C. Mrazivé dny budou pokračovat dle meteorologů i nadále, nejmrazivěji bude ve čtvrtek.

"Oblast Horské Kvildy meteorologové nazývají "Mrazivá kotlina", protože se tam hromadí a drží studený vzduch," vysvětluje mrazivé teploty meteoroložka Dagmar Honsová.

Takto nízké teploty jsou tam již od začátku prosince. Avšak před děma lety tam byla naměřena teplota -32,5°C. Takže může být ještě hůř.

"Teplotně se pohybujeme o šest stupňů Celsia níže než je dlouhodobý průměr," říká meteoroložka. V Praze bylo asi -14°C, deset let starý rekord z Klementina je -18°C.

Nejmrazivějším dnem tohoto týdne bude dle předpovědí čtvrtek. "V Praze očekáváme teplotu až -18°C, bude arktický den. To znamená, že teplota po celý den se nevyšplhá nad 10°C," upřesňuje Honsová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

husqarnowicz ( 14. prosince 2010 16:11 )

Díky! Už se nacházím ve stavu pomyslné hibernace, kdy je mi snad už všechno fuk... Proti komerčnímu šílení jsem naštěstí dokonale imunní. Hezké svátky též Tobě .

e.44 ( 14. prosince 2010 15:03 )

Tak to ti přeju pěkný prožití Vánoc. Doufám, že si je aspoň trochu slušně užiješ, i když všude kolem tebe bude ten "bílej hnus" a bude na tebe ze všech stran dotírat ta příšerná komerce.

husqarnowicz ( 14. prosince 2010 14:03 )

Ještě si nějaký čas počkám. Vyrážím počátkem února,dřív to nevyšlo. Do té doby to tady v tom hnusným studeným srabu budu muset nějak přežít.

e.44 ( 14. prosince 2010 13:42 )

Ty tady, chudáčku , ještě pořád mrzneš? Já mylela, že už někde pod palmou popíjíš drink, nebo že tě někde v moři okusuje žralok.

husqarnowicz ( 14. prosince 2010 13:31 )

Ten praotec Čech byl ale mamlas,že zavedl naše předky do takové studené a ponuré tramtárie,navíc bez přístupu k moři.. To mu nebylo divné, že odtud před ním všichni,co tu byli,utekli?

Zobrazit celou diskusi