„Deník Blesk ve spolupráci s dokumentaristkou a novinářkou Silvií Dymákovou a producentkou Hanou Třeštíkovou inicioval petici s názvem Blesk Proti Šmejdům, která byla podepsána celkem 179 086 respondenty,“ uvádí Agentura Dobrý den, která jako každý rok, tak i tento pořádá pelhřimovský festival.

A právě zde byla tato petice oceněna – konkrétně v kategorii Charitativní rekord roku. Petiční archy byly distribuovány na pobočkách České pošty, v deníku Blesk, v kinosálech, obecních úřadech, domovech seniorů a on-line. Odborným garantem celého projektu bylo Občanské sdružení TEST, vydavatel časopisu dTest.

Jak Blesk bojoval proti šmejdům

Cesta k přísnějším pravidlům pro prodejce a organizátory »předváděček« přitom nebyla jednoduchá. Zkomplikovala ji hlavně politická krize, do níž se Česká republika loni dostala.

Po ustavení nové Sněmovny už šlo ale všechno hladce. Noví poslanci novelu schválili jednomyslně 10. prosince. O osm dní později podpořili přísnější pravidla pro prodejce organizátory předváděček senátoři a dva dny před Vánocemi ji podepsal prezident Miloš Zeman (69). Bitva byla dobojována. Válka proti podvodníkům však tím ještě neskončila. Na nekalé praktiky šmejdů je třeba si dávat pozor i nadále!