15. dubna 2013 vyhlásil Blesk válku proti šmejdům. Po 239 dnech došel tenhle boj ke zdárnému cíli - na schůzi Poslanecké sněmovny byl schválen zákon proti šmejdům! Pro hlasovalo 184 poslanců, proti žádný. Prodejci nebo pořadatelé předváděcích akcí nyní budou muset České obchodní inspekci (ČOI) zasílat dopředu informace o místu a datu konání akcí i o tom, jaké zboží na nich budou nabízet.

Smysl zákona proti šmejdům

Smyslem zákona je přitom znesnadnit prodejcům okrádání a podvádění seniorů při předváděcích akcích. Cílem se stalo, aby prodejní akce byly na letácích jasně označené, aby se jich mohl účastnit dozorový orgán (tedy především ČOI) a aby kontroloři mohli v průběhu akce dokumentovat prodejce na kameru či diktafon, a získali tak důkazy v případných soudních sporech. Blesk přitom intenzivně upozorňoval na to, o jak důležitý zákon se jedná. A to i prostřednictvím drsných příběhů seniorů, které zneužili šmejdi.

Blesk proti šmejdům: S peticí jsme vyrazili do Sněmovny

Před dnešním schválením zákona přitom Blesk vyrazil přímo do Sněmovny a vyzval poslance: Potřebujeme váš hlas. Pomozte nám chránit seniory! ,,Vážené poslankyně, vážení poslanci, deník Blesk se na vás obrací jménem 179 086 signatářů Petice proti šmejdům. Prosíme vás, abyste jednohlasně přijali a schválili návrh zákona proti šmejdům. Abyste zabránili podvádění, tyranizování a okrádání nejslabší skupiny lidí v naší zemi – seniorů! Abyste dali větší moc a sílu orgánům, které jsou schopny šmejdy v Česku za nechutné praktiky obvinit a trestat! Aby už se neopakovaly tragické příběhy lidí, se kterými jsme se v Blesku setkali."

Poslanci nakonec volání Blesku podpořili. Teď je třeba ještě úspěch v Senátu, kam zákon míří. Blesk.cz přitom pravidelně informoval o děsivých příbězích důchodců, kteří se stali oběťmi šmejdů. Stejně jako film Silvie Dymákové "Šmejdi". Praktikám, jaké v něm byly k vidění, by však s pomocí biče na šmejdy měla být učiněna přítrž!

Video
Video se připravuje ...

Zátah na šmejdy v Tachově Redakce

Video
Video se připravuje ...

Šmejdi v Tachově: Urážky, nadávky a vulgarismy! Redakce

Video
Video se připravuje ...

Šmejdi v Tachově: Zásah týmu Blesku! Redakce