Mohlo by se zdát, že mladí lidé na dokumenty o seniorech příliš nefrčí, opak je ale zrovna v případě snímku autorky Silvie Dymákové Šmejdi pravdou. Letní kino v Pardubicích v den zahájení promítání navštívila tisícovka lidí a věkový průměr se pohyboval mezi dvaceti a třiceti lety.

„My se snažíme každý rok startovat aktuálním filmem, který je spojen s kampaní a má potenciál divácké návštěvnosti a tentokrát je to film Šmejdi,“ řekl Jan Motyčka, promotér letního kina a dodal, že se v první den na lavičkách usadilo zhruba tisíc diváků.

Pyšná Dymáková

„Ač se považuji za Hradečáka, tak musím přiznat, že kino konkurenčních Pardubic je hezčí, je to pro mě čest, tady být se Šmejdy, jako s prvním filmem sezóny,“ zavtipkovala autorka filmu Silvie Dymáková na téma rivality obyvatel Hradce Králové a Pardubic.

Petici podepsal každý desátý

„Je to svinstvo na starý lidi, to je všechno. Moje prarodiče se s tím naštěstí nesetkali,“ řekla jedna z mladých dívek, které podepsaly Petici proti šmejdům. A nebyla sama. Někteří podepisovali i během filmu, sešla se stovka podpisů.

A že je šmejdů po celé republice hodně dokazuje fakt, že jenom na lavičkách letního kina se sešly desítky lidí, kteří se setkali s jejich nekvalitním zbožím a nekalými praktikami. „Moje babička, když ještě žila, tak si objednala hrnce za několik tisíc a poprvé, když v tom uvařila, tak se tam objevily takové černé skvrny,“ řekla skleslým hlasem jedna z divaček. "Jsou to hajz*ové," dodala rozzlobeně!

Fotogalerie
8 fotografií