V pondělí odpoledne se v kulturním domě v Jilemnici měla konat šmejdí akce. Před sálem čekalo asi 8 seniorů a 2 reportéři Blesku v utajení – šmejdi ale nedorazili. „Asi si to rozmysleli kvůli nízké účasti registrovaných,“ řekla redaktorům pracovnice KD Jilm. Sál si prý zarezervoval za 160 korun na hodinu pan Rak, kterému patří firma No Stress. Platit měli v hotovosti na místě. „Předváděčky tu dělají poměrně často, většinou chodí tak 20 až 30 lidí, záleží, jaké dárky firma slíbí,“ řekla mladá žena, která má na starost pronájmy sálu. To, jak se prodejci ke starým lidem chovají, odsuzuje: „Tón, jakým s těmi seniory mluví, je příšerný. Třeba taková firma Beck, raději ani nemluvit...“

Agresivní chování šmejdů potvrdil redaktorovi i šestatřicetiletý Petr, který v malém sálu v kulturním domě provozuje hrabárnu s oblečením. „Skleněnými dveřmi vidím do vedlejšího sálu, kde probíhají ty akce. Kolikrát jsem na vlastní oči viděl, jak lidi v sálu zamykají. Tři chlápci v sakách je pak hlídají a někam volají. Bavili se, že dokud si staříci něco nekoupí a nepodepíšou smlouvu, tak je ven nepustí.“

Video
Video se připravuje ...

Šmejdi v Jilemnici zamykají stařečky v sále redakce Blesk.cz

7350 korun měla na uhlí: Musela je dát šmejdům!

Na prezentaci zboží se přijela podívat i důchodkyně Oldřiška Fáberová, „Jsem zvědavá, jestli nám dají dárky, které slibují na pozvánce. Na akci od Top Moravia nám řekli, že řidič s dárky uvízl na silnici a že nám je dovezou nebo pošlou druhý den domů. Čekáme na ně dodnes,“ rozčilovala se energická seniorka.

Zatím největší a opakované problémy měla paní Fáberová s firmou Beck. Na poslední akci s nimi podepsala smlouvu na koupi hrnců za 30 tisíc, lákala ji totiž biolampa, kterou měla dostat jako dárek za nákup. Protože na místě nebylo nádobí k dispozici, řidič jí ho vezl druhý den domů. Oldřišce se ale celá věc rozležela v hlavě. Řidičovi řekla, že si zboží nepřevezme a že do 14 dnů pošle firmě odstoupení od smlouvy, na které má ze zákona nárok. „Začal na mě řvát, štěkat, vyhrožoval mi exekucí. Manžel nebyl doma a já z toho člověka měla nervy úplně nadranc, bála jsem se ho. Řekl, že mu musím dát 6000 jako pokutu za nepřebrání zboží a 1350 korun za dopravu, přitom jsem věděla, že se cestou stavoval ještě v okolních vesnicích se zbožím. Měla jsem schovaných stranou přes sedm tisíc na zimu na uhlí, ty peníze jsem mu dala, nic jiného mi ani nezbývalo,“ svěřila se Blesku okradená Oldřiška Fáberová. K nákupu předražených a nepotřebných věcí už se prý zlákat nenechá.

Video
Video se připravuje ...

Za 15 minut jsme chtěli odstoupit od smlouvy...Šmejdi řekli, že to nejde Blesk.cz

Video
Video se připravuje ...

Šmejdi se lekli zveřejnění v televizi. Peníze za vadné zboží ale vrátili až za 9 měsíců! Blesk.cz

Video
Video se připravuje ...

Seniorka dala šmejdům 7 350 korun jako pokutu. Nezbylo jí na uhlí Blesk.cz

Napište nám to!
Autor: archiv Blesku

Petice proti šmejdům

Připojte svůj podpis k Petici proti šmejdům, jejímž smyslem je zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji. Petiční archy lze stáhnout na stránkách www.peticeprotismejdum.cz, www.blesk.cz a vyplněné zaslat do redakce na adresu:

Deník Blesk
"proti šmejdům"
Komunardů 1584/42
170 00 Praha 7

V sídle redakce můžete petici podepsat nonstop. Nově lze petici také podepsat na pobočkách České pošty.

Fotogalerie
5 fotografií