Blesk se díky tipům od čtenářů dozvěděl o předváděcí akci, která se měla konat v úterý 30. dubna v Kulturním domě Hronovická v Pardubicích. Když ale reportéři dorazili v utajení na místo, čekalo je velké překvapení. „Akce se nekoná, včera v 11 hodin večer nám ji jednatel firmy zrušil, prý kvůli nemoci,“ oznámila Nina Kvapilová, která má v pardubickém kulturním domě na starost pronájmy. Několik důchodců tak před kulturákem čekalo zbytečně.

„Manžel špatně chodí, vážili jsme sem dlouhou cestu. Vážně tu ta akce dnes není?“ posteskla si asi osmdesátiletá žena, než se vydala zpátky domů. Dalšímu seniorovi se ale odcházet jen tak nechtělo. „Přišel jsem, abych se podíval, jestli se ti šmejdi zlepšili, když jde teď po nich Blesk. A víte, co si myslím? Že tu akci zrušili, protože se bojí, aby se o nich zase špatně nepsalo,“ svěřil se reportérům.

I když na pozvánce jméno pořádající firmy chybělo, Blesku se podařilo vypátrat, že sál si v Pardubicích na úterní předváděčku pronajala mělnická firma No Stress. Že by si ale šéf firmy, pan Rak, nechal ujít statisícové zisky kvůli chřipce? To se reportérům nezdálo, a tak se dál vyptávali přímo u zdroje – pronajímatelky sálu, paní Kvapilové z Kulturního domu Hronovická, který patří městu. To tak přijde kvůli zrušené akci o část zisku. Firmě prý ale udělí alespoň sankce z odstoupení od smlouvy na poslední chvíli. Mnohem zajímavější informace ale paní Kvapilové unikla...

Video
Video se připravuje ...

Šmejdi ze strachu v Pardubicích zrušili předváděcí akci redakce Blesk.cz

Řekla jsem jim, že přijedou novináři a kontrola z ČOI

Paní Kvapilová má na starost pronájem sálu Kulturního domu Hronovická v Pardubicích. Reportérům Blesku se prořekla, že prodejcům sama zavolala, aby je upozornila, že na jejich předváděcí akci nejspíš dorazí inspektoři a média. Firma No Stress tak akci okamžitě zrušila.

Proč prodejci akci zrušili? Přece to nebylo kvůli chřipce?

,,A můžu se zeptat, proč vy na ty akce jezdíte?“

Protože na letáku se píše, že dostaneme sadu nožů.

,,A vy jim to věříte? Oni vám nedají nic zadarmo, já bych jim nevěřila.“

Ale každý pár má dostat sadu nožů…

,,Prosím vás, nejezděte na ty akce.“

Vy říkáte nejezděte, ale pak těm lidem pronajímáte sál?

,,Tak my si musíme nějak vydělat. Já ani nevím, co je to za akci… mě to nezajímá.“

Vy jste nevěděla, že tu má být předváděcí akce?

,,Ne, mě to nezajímá ani…“

A už se tu někdy konaly podobné akce?

,,Jo, tak předváděčky se tu dělaly už několikrát. Akorát že ty firmy se chovaly jinak... Nebo spíš teď se na to média zaměřila.“

Proč firma No Stress tu akci zrušila?

,,Tak město Pardubice se zapojilo do akce proti nekalým praktikám, já jsem jim to volala, že na všech akcích teď bude přítomna Česká obchodní inspekce a nějací novináři, a oni to zrušili. Evidentně se báli.“

Kdo vám řekl, že přijde ČOI a novináři?

,,Prostě mi to bylo sděleno. Městem. Mojí ředitelkou. “

Můžete říct, kolik jste měli za pronájem sálu dostat?

,,Do toho vám nic není.“

Reakce Pardubic: Šmejdi mají STOP

Dva dny po podivném zrušení akce primátorka Pardubic vyzvala město, které se k petici již přihlásilo, aby vyhnalo šmejdy z města. „My všichni, komu není lhostejné chování rádoby podnikatelů, kteří se bez špetky cti či slitování neštítí s vidinou vlastního zisku zničit ty nejslabší, bychom se měli pokusit vytlačit tyto zavrženíhodné aktivity z našeho města,“ píše v prohlášení Štěpánka Fraňková.

Blesk proti šmejdům!
Autor: Infografika Blesk

Petice proti šmejdům

Připojte svůj podpis k Petici proti šmejdům, jejímž smyslem je zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji. Petiční archy lze stáhnout na stránkách www.peticeprotismejdum.cz, www.blesk.cz a vyplněné zaslat do redakce na adresu:

Deník Blesk
"proti šmejdům"
Komunardů 1584/42
170 00  Praha 7

V sídle redakce můžete petici podepsat nonstop.

Fotogalerie
15 fotografií