V restauraci Modrý slon v Karviné se předvádělo pravidelně. „Vždy v pondělí a ve středu od 17:00 do 20:00. Dá se říci, že vždy bylo plno. Tak kolem 30 lidí. Někdy jsme museli i doplňovat židle. Když nebylo místo, museli někteří jít domů,“ říká Roman (36), který v té restauraci již nepracuje.

Jednou z takových »opravdu vydařených akcí« podle něj byla předváděčka, kde lidé dostávali zdarma jako dárek vrtačku a sadu vrtáků!

Pití si platili

Roman se vždy ptal lidí, zda si nedají něco k pití. „Roznášel jsem nealko, kávu a čaj. Nápoje si lidé museli zaplatit sami, i když na letáku bylo uvedeno, že jsou zdarma. Jakmile začala předváděcí akce, měl jsem zákaz do sálu vstoupit. Abych je nerušil,“ pokračoval.

Blesku prozradil i jednu z taktik nepoctivých prodejců: „Po dobu předváděcí akce jsem nemohl lidem zanést pití a ani nic jiného. Jak mi říkal předvádějící: Když je člověk hladový a má žízeň, podepíše všechno...“

Lidé, kteří si před akcí sami něco nekoupili, byli hodiny bez nápoje. „V létě, kdy bylo venku 30 °C, to bylo opravdu dušení ve vlastní šťávě,“ dále vypráví.

Dostali jídlo

Když pak akce skončila, většinou to bylo kolem osmé hodiny večerní, číšník dostal pokyn začít roznášet večeři ZDARMA. Vždy to podle Romana byl řízek, bramborová kaše a matonka. „Cena celkově tak do 80 korun. Ti, co koupili zboží, dostali jídlo přednostně. Ty ostatní ještě předvádějící ukecával. Ještě se nestalo, aby nějaké zboží neprodali,“ prozrazuje další fígle.

Romanovi vrtalo hlavou, kdo zaplatí těch třicet obědů/večeří a pronájem sálu (za ten si měli údajně majitelé restaurace účtovat 500 Kč). „Celkový účet byl tak 2900 korun. Tak jsem se jednoho z nich zeptal. A odpověď byla: Zákazníci! Postačí, aby jedna babka koupila deku a mám zaplacený sál a oběd,“ nestačil se prý divit číšník, co mu jeden ze šmejdů říká.

Zdravý pekáč

Často sledoval, jak předváděčky probíhají a v paměti mu utkvělo pár opravdových nesmyslů! „Třeba za pekáč, na kterém smažili maso, chtěli 6000 Kč. Protože s tímto pekáčem prý nedostanete rakovinu. Také jsme si vyslechli povídání o zázračných dekách z ovčí vlny,“ vzpomíná. Tyto super úžasné deky měly v létě chladit a v zimě hřát. A cena? Prý pouhých 20 000 korun! Jednalo se o dvě deky a zdarma byl polštářek. „Ta jedna deka měla hodnotu 3000 Kč, tuto informaci mi po předváděčce sdělil předvádějící,“ uzavřel vyprávění Roman.

Napište nám to!
Autor: archiv Blesku

Petice proti šmejdům

Připojte svůj podpis k Petici proti šmejdům, jejímž smyslem je zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji. Petiční archy lze stáhnout na stránkách www.peticeprotismejdum.cz, www.blesk.cz a vyplněné zaslat do redakce na adresu:

Deník Blesk
"proti šmejdům"
Komunardů 1584/42
170 00  Praha 7

V sídle redakce můžete petici podepsat nonstop.