Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kanadské výzvědné služby zabránily atentátu na vlak, který nejspíš plánovala Al-Káida

Ilustrační foto: Kanadská policie zmařila atentát na vlak.
Ilustrační foto: Kanadská policie zmařila atentát na vlak.  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
22. dubna 2013
22:55

Severoamerické úřady zmařily plánovaný teroristický útok na osobní vlak a následně byly v Kanadě zatčeny dvě podezřelé osoby. Podle kanadské policie podezřelí, kteří nejsou kanadskými občany, chtěli spáchat útok na vlak nebo trať v širší oblasti Toronta. Policie se domnívá, že plán podporovala teroristická síť Al-Káida.


Terčem útoku měly být spoje, které provozuje americká železniční společnost Amtrak nebo kanadská Via Rail. Podle amerických bezpečnostních zdrojů měl být terčem spoj mezi Torontem a New Yorkem.

Kanadská policie obvinila dvě osoby žijící v Kanadě z plánování teroristického útoku. Instrukce prý dostávali od "elementů Al-Káidy v Íránu". Obviněnými jsou jeden muž z oblasti Montrealu, druhý z oblasti Toronta. Nejde prý o kanadské občany.

Kanadská policie se rovněž domnívá, že zatčená dvojice byla schopna útok provést, ale veřejnost prý nebyla bezprostředně ohrožena. Útok byl "určitě ve fázi plánování, ale ne bezprostředně hrozící", citovala policii agentura Reuters.

Podezřelí podle úřadů nemají nic společného s atentátem při bostonském maratonu z minulého týdne.

První z mužů podezřelých z přípravy atentátu v Kanadě byl obviněn z teroristického spolčení a přípravy vražd za pomoci teroristické organizace.
 

venxa ( 23. dubna 2013 21:02 )

Posadit je do leaky rowboat a poslat do jejich domoviny.

majka60 ( 23. dubna 2013 08:06 )

A za nějakou dobu i tady budou opruzovat.Hlavně, že se jim zde staví mešity.

londynskypes ( 23. dubna 2013 07:23 )

tak uz i tam

Zobrazit celou diskusi