Kromě toho, že je pan Miroslav připoután na invalidní vozík, trápí ho ještě silné bolesti zad, kterých se nemůže nijak zbavit. Z nenadání mu zavolala operátorka a začala se ho podezřele vyptávat.

„Zeptala se mne, jestli mám nějaké zdravotní problémy. Tak jsem popravdě řekl, že jsem na invalidním vozíku a že asi pět let mě trápí velké bolesti zad. Podle jejích otázek mi ale bylo jasné, že tohle všechno ví,“ napsal pan Miroslav v dopisu do redakce Blesku.

Podlá operátorka využila těžké situace pana Miroslava a začala mu slibovat kvalitního fyzioterapeuta. Místo odborníka přijel manželský pár, který začal nabízet speciální masážní přístroj.

Počítám do deseti!

Když Miroslavovi pár řekl, že přístroj stojí přes 60 tisíc, chtěl si to nechat projít hlavou. „Kolik potřebujete času? Napočítám do deseti! Tak co?!,“ řvali manželé.

„Odolal jsem a jejich chování se změnilo. Byli nevrlí, odtažití. Když jsem je nakonec žádal o kontakt, co kdybych si to rozmyslel, odbyli mě s tím, že když to nechci nyní, už tu jezdit nebudou,“ napsal Miroslav.

Blesk proti šmejdům!
Autor: Infografika Blesk

Zastavte s BLESKEM bezpráví na předváděcích akcích

Ponižování, podvádění a ožebračování tisíců důchodců na předváděcích akcích považuje deník Blesk za nemorální! A firmy, které takový nátlak na svých akcích používají, za ŠMEJDY! Proto se rozhodl vyhlásit jim válku. Ve spolupráci se spotřebitelským časopisem dTest, autorkou filmu Šmejdi Silvií Dymákovou a producentkou Hankou Třeštíkovou připravil PETICI PROTI ŠMEJDŮM! I vy můžete svým podpisem zastavit bezpráví a zlepšit budoucnost seniorů i nás samotných!

Proč petice vznikla

Smyslem Petice proti šmejdům je zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji. Předváděcí akce a smlouvy na nich uzavírané patří k nejproblematičtějším formám prodeje v České republice. Manipulace, nátlak, ponižování a agrese zástupců společností vede k tomu, že si senioři často koupí zboží, které nepotřebují ani nechtějí. Produkty jsou navíc často nekvalitní a nesmyslně předražené. Splácení horentních sum prohlubuje bídu seniorů a je jednou z příčin, proč je na více než 70 000 důchodců uvalena exekuce.

Co navrhuje

Smyslem a hlavním cílem Petice proti šmejdům je změnit zákon a každým dalším podpisem se to může podařit snáz. Pokud nám pomůžete, připojujete se tak k prosbě, která je v petici formulována následovně:

„My níže podepsaní žádáme Ministerstvo spravedlnosti ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a Parlament České republiky, aby zabránily nemorálnímu jednání vůči seniorům na předváděcích akcích.

Hlavní body:

1. Uzákonění základních povinných informací uvedených na pozvánkách na předváděcí akce a v dalších propagačních materiálech

2. Uzákonění oznamovací povinnosti o konání předváděcí akce tak, aby se jí mohl aktivně účastnit dozorový orgán

3. Uzákonění a naplnění práva vstupu do prostor, kde je konána předváděcí akce, a práva pořizovat zvukové a obrazové záznamy pro dozorové orgány

4. Uzákonění zákazu prodeje zdravotnických prostředků a za ně se vydávajícího zboží na předváděcích akcích

5. Zefektivnění procesu rušení živnostenských oprávnění

Kde petici najdu

  • Ve středečním vydání deníku Blesk
  • Nonstop v redakci deníku Blesk, Komunardů 1584/42, Praha 7
  • V kinech, která promítají dokument Šmejdi
  • Na adresách www.blesk.cz, www.peticeprotismejdum.cz

Kam petici pošlu

Na petičních místech se nemusíte o nic starat, stačí jen řádně vyplnit jméno, adresu a připojit svůj podpis.

Petici si můžete vystřihnout z dnešního vydání nebo stáhnout na www.peticeprotismejdům.cz a zaslat ji na adresu redakce – Komunardů 1584/42, Praha 7, 170 00.

POZN: Petici lze podpořit i morálně podepsáním elektronické Petice proti šmejdům. Ke změně zákonů jsou ale klíčové jen fyzicky podepsané petiční archy!

1735479:gallery:true:true

Petici můžete podepsat i v kině

Pokud chcete podpořit dobrou věc a zabránit šmejdům v okrádání vašich rodičů, babiček a dědů, běžte do kina! Dokumentární fi lm Šmejdi, který varuje před agresivním chováním arogantních prodejců na předváděcích akcích, poběží napříč celou republikou a senioři nad 65 let mají vstup zdarma. Navíc i tam můžete svým podpisem podpořit Petici proti šmejdům. V každém kině budou k dispozici petiční archy. Stačí je jen vyplnit a podepsat. Majitelé kin se již postarají o to, aby vyplněné petiční archy našly cestu k nám do redakce.

Autor: 

Pozor: Vstup zdarma pro diváky nad 65 let platí i při všech běžných projekcích. Film můžete vidět například v kinech: Cinema City - Brno, Ostrava, Hradec Králové – Bio Central, Praha – Aero, Cinema City Slovanský dům, Cine Star Anděl, Oko, Světozor...

Kompletní seznam kin promítajících dokument Šmejdi autorky Silvie Dymákové najdete na stránkách:

www.aerofilms.cz/smejdi a www.peticeprotismejdum.cz