Paní Jelínkové dlouho stačila pevná telefonní linka. Když přestala fungovat, opravář jí zapojil nový aparát. Ani ten nebyl v pořádku, a tak ho ustřihla a odvezla do Karlových Varů na pobočku O2. Tam prohlásila, že už od nich nic nechce a myslela, že její vztah k O2 tím skončil. Mýlila se, teprve pak všechno začalo.

Zaplať, zaplať!

Je třeba říci, že se na Anně Jelínkové stáří a jeho neduhy dost projevuje. Téměř neslyší, zapomíná, a někdy se i špatně orientuje v čase. Její dcera Erika (58) říká: „S maminkou je to těžké. Někdy ani mě nechce vidět třeba i tři měsíce, zamkne se a nikoho nepustí dovnitř. Stala se z ní i sběratelka, dům má plný všelijakých věcí, které tam nanosila, a sáhnout na to nikomu nedovolí.“ Faktury za pevnou telefonní linku chodily paní Jelínkové dál.

Neplatila je. Proč taky, když telefon odevzdala, myslela si. Když dluh přesáhl pět tisíc, prodala O2 svoji pohledávku společnosti CP Inkaso s.r.o. Ta se obrátila na Okresní soud v Karlových Varech, který rozhodl o exekučním řízení proti paní Jelínkové. Exekutor Juraj Podkonický z Prahy 6 sečetl celkovou »škodu «, kterou stará dáma způsobila, a došel k sumě 13 287,74 Kč. Za námahu s tím vším si přiklepl odměnu dva tisíce a na patrový rodinný dům (576 m2 zastavěné plochy + nádvoří) uvalil exekuci, reálně hrozila jeho dražba.

Náhoda rozhodla

Dcera paní Jelínkové Erika má ve zvyku čas od času sledovat na internetu nabídky nemovitostí na Karlovarsku. Ke své hrůze 26. června zjistila, že mezi nimi je i matčin dům v Lesově. „On je vlastně i můj, matce patří jen polovina. Dodnes nechápu, proč ani soud, ani nikdo jiný – exekutora nevyjímaje – si nezjistil majetkové poměry ohledně nemovitosti, kterou chtěl matce vzít,“ diví se paní Erika. Hned druhý den jela do Prahy a v sídle exekutorské komory vše uhradila.

Zachránila tak dům a zřejmě i život matce. Ta, když se dozvěděla o exekuci, téměř zkolabovala. „Utrpěla jsem šok, měla jsem náběh na infarkt a divím se, že to moje nemocné srdíčko všechno vydrželo,“ napsala Anna Jelínková Blesku. Kdoví, možná právě s tím někdo i počítal. Dům v ceně nejméně tří milionů poblíž Karlových Varů a za hubičku? Kdo by to nebral…

Exekutorská komora se brání: Všechno je v pořádku

„Soudní exekutor je v rámci zásady dodržení přiměřenosti povinen provést exekuci tzv. prioritními způsoby – srážkou ze mzdy, přikázáním pohledávky z účtu atd.,“ napsala Kateřina Zoubková, tisková mluvčí exekutorské komory. Podle ní: „To, že byl vydán exekuční příkaz prodejem nemovitosti, neznamená, že nemovitost bude prodána!

K případu paní Jelínkové uvedla: „Předpokládám, že důchod byl obstaven, resp. není důvod, aby tomu bylo jinak. Ale ani to nebrání tomu, aby exekutor v první fázi zajistil nemovitosti exekučním příkazem. K dražbě nemovitosti by mohlo dojít pouze v případě, že celková vymáhaná částka převyšuje 30 000 Kč bez příslušenství. Z exekučního příkazu je patrné, že se týká pouze spoluvlastnického podílu povinné, tedy nikoliv celé nemovité věci. Spoluvlastník, jehož podíl není postižen, je o vydání exekučního příkazu vyrozuměn až po právní moci tohoto příkazu a po zapsání doložky provedení exekuce,“ dodává Zoubková.

Jak pomáhat rodičům, když sami nemohou?

V příběhu, který málem skončil tragédií, udělala první chybu paní Jelínková, když řádně písemně nevypověděla smlouvu s O2. Zřejmě ani nepřebírala poštu, protože exekučnímu příkazu vždy předchází řádné soudní rozhodnutí a exekuovanému je dávána možnost obrany.

„Pokud duševní stav paní Jelínkové není dobrý, lze ji kvůli její ochraně i ochraně jejího majetku omezit na právní způsobilosti, i jen částečně – třeba jenom ve vztahu k úřadům a soudům. Podstatné písemnosti by byly doručovány její dceři, a to bez ohledu na to, jestli s ní maminka zrovna komunikuje, nebo nikoli,“ uzavírá ombudsman Martin Šváb.

VIDEO: „Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá

Fotogalerie
7 fotografií

Ombudsman Blesku
Autor: Martin Přibyl