Spoušť měl na svědomí jeho soused, pan Šmída. Přímo v akci s pilou ho totiž viděl nájemce pana Andrešiče, který bydlí v domku vedle. „Pokácel 60 let staré lípy, jeden úplně zdravý ořešák a hrušku, na které se před lety oběsil můj nejlepší přítel,“ řekl se slzami v očích senior reportérům Blesku při návštěvě. Stromy přinášely majiteli nejenom radost, ale i užitek.

„Je mi z toho úzko. Řekl, že mu pár větviček zasahovalo na jeho okap,“ říká pan Andrešič. Je přesvědčený, že soused dřeviny prodal. „Objednal jsem si znalecký posudek, který potvrdil, že stromy měly hodnotu nejméně 50 tisíc,“ řekl.

Zoufalý senior je přesvědčený, že se jeho soused dopustil hned tří trestných činů, a to porušování domovní svobody, poškozování cizích věcí a krádeže. Proto podal na souseda, který se k činu přiznal, trestní oznámení. Nyní probíhá vyšetřování a vyslýchání svědků. „Budu požadovat finanční náhradu. Škodu stromů si cením minimálně na 200 tisíc korun,“ prozradil Petr Andrešič.

Ombudsman Blesku: Soused jednal protiprávně

„Pokud měl soused problémy se stromy, měl to řešit způsobem, který v těchto případech předpokládá občanský zákoník,“ říká právník z Vašenároky.cz. Soused měl nejdříve požádat o odstranění větví. Jestliže by to vlastník neučinil, tak by mohl soused větve přesahující na jeho pozemek odstranit šetrným způsobem a ve vhodné roční době. „I pro tento postup platí další nezbytná podmínka, že by mu větve musely působit škodu nebo jiné obtíže, které by převyšovaly zájem na nedotčeném zachování stromu. Není tedy možné svévolně kácet cizí stromy,“ říká odborník.

Trvejte na odškodnění

Podle právníka je trvání pana Andrešiče na finanční kompenzaci škody na místě! „Mohl by chtít nejen náhradu škody představující cenu stromů, ale také náhradu škody za znehodnocení jeho pozemku. Stromy mohou hrát velkou roli v ceně nemovitosti, neboť jsou jedinečné a není příliš možné například nasadit vzrostlý strom,“ vysvětluje Novák. Nový občanský zákoník navíc zohledňuje zájmy poškozeného, a to takzvanou cenou zvláštní obliby. Tato cena nepřihlíží k obvyklé ceně, ale vychází se z toho, jakou měla věc osobní a citovou hodnotu pro poškozeného, která právě mnohonásobně převýší obvyklou cenu. V tomto případě to může být pokácená hruška.

Soused může jít za mříže

Sousedovi, který zničil stromy pana Andrešiče a způsobil mu tak škodu přesahující 5 tisíc, může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok. „Případně, pokud by škoda dosáhla půl milionu korun, tak může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky,“ říká právník.

Fotogalerie
6 fotografií