Manžela si brala v roce 2009, v tom samém roce porodila syna Jonáše. Jenže pak jí údajně začalo peklo. „Začal pít a brát drogy, bil mě i před synem. Bral si nesmyslné půjčky, aniž by mi o tom řekl,“ tvrdí Lenka, která se obrátila o pomoc na Ombudsmana Blesku.

To, že manžel dluží statisíce, se dozvěděla až letos, kdy jí exekutor obstavil bankovní účet, na který jí chodí mateřská a další sociální dávky. „Žádost o rozvod jsem přitom podala už před dvěma lety, svěření syna do mé výhradní péče proběhlo prakticky hned,“ říká mladá maminka.

Její manžel prý rozvodové řízení schválně zdržuje. Nepřebírá si poštu a k soudnímu stání nechodí. Kromě toho dluží na výživném skoro 70 000 korun. Paní Lenka za to na něj podala trestní oznámení.

„S novým přítelem mám novou rodinu a všem by nám ulehčilo život, kdyby manžel neprotahoval rozvod. Trnu hrůzou, že si nadělá další půjčky, které za něj pak budu splácet do konce života,“ obává se žena.

S šestiletým Jonášem, novým přítelem a jejich sedmiměsíční dcerkou žijí v třípokojovém bytě, za který platí 14 000 korun. Protože má ale Lenka kvůli dluhům manžela zablokovný účet, žije celá rodina z invalidního důchodu jejího přítele. „Kamarádka mi poradila, že si můžu zařídit, aby mi chodila mateřská, přídavky na děti a doplatek na bydlení přes složenky,“ říká.

Blesk oslovil i druhou stranu, manžela paní Lenky a otce Jonáše. Ten ale tvrdí, že o dluzích jeho žena věděla. „Brali jsme si půjčky společně, abychom měli na potřeby pro syna,“ řekl Jindřich Ferbr do telefonu. O tom, že dluží na alimentech, ví, ale prý je momentálně nemá z čeho platit. Začarovaný kruh, nebo existuje řešení, které by Lence Ferbrové zajistilo opět klidný spánek?

Dluhy manželů jsou společné

„Základní problém je ten, že paní Lenka a pan Jindřich jsou stále manželé. Manželství končí rozvodem nebo smrtí jednoho z manželů. Do společného jmění patří jak majetek, který získá jeden nebo oba manželé, tak i závazky, které vzniknou v průběhu manželství. Výjimkou je, že by se jednalo o dluhy, které zapříčinil manžel bez vědomí a souhlasu manželky, a to za účelem, který nesouvisí se zajištěním každodenních potřeb rodiny,“ říká David Koncz z Exekutorské komory ČR.

„Pokud se rozvodové řízení protahuje, může paní Lenka podat k příslušnému soudu návrh na zúžení společného jmění manželů, čímž dosáhne ochrany proti novým dluhům (od data právní moci rozhodnutí o zúžení), jako kdyby došlo k rozvodu manželství,“ radí prezident Exekutorské komory ČR. Zároveň tvrdí, že jestli paní Ferbrová ví o tom, že její manžel pracuje někde na černo, ať to sdělí exekutorskému úřadu i úřadu práce, který smí zaměstnavateli uložit pokutu. „Současně by měla označit veškerý postižitelný majetek manžela, o němž ví a jenž by mohl sloužit k uspokojení pohledávek věřitelů,“ říká David Koncz.

Proti eventuálním budoucím dluhům manžela, které by spadaly do společného jmění manželů, se Lenka Ferbrová může bránit. „Umožňuje jí to nový občanský zákoník, který stanovuje, že vznikl-li dluh jednoho z manželů proti vůli druhého, který projevil nesouhlas poté, co se o dluhu dozvěděl, může být společné jmění postiženo jen do výše, kterou by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění manželů zrušeno a vypořádáno,“ říká prezident Exekutorské komory. V praxi to znamená, že pokud si manžel Lenky vzal bez jejího vědomí a proti její vůli úvěr, jeho problém se jí v podstatě netýká, i když mají společné jmění manželů. Okamžitě se však musí vymezit vůči věřiteli, nejlépe písemně a před zahájením nalézacího řízení, v němž soud rozhoduje, kdo je dlužník a jak vysoký dluh má zaplatit.

Co dělat, když máte obstavený účet

Pokud jste v podobné situaci jako paní Lenka, máte dvě možnosti. První je, že si zajdete na pobočku své banky a požádáte je o výběr dvojnásobku životního minima. Banka vám musí výběr peněz umožnit, i když má ze zákona příkaz účet vám blokovat. Další možností je, abyste si na úřadě práce zažádali o výplatu sociálních dávek jinou cestou než na bankovní účet, například složenkami.