Paní Pardusová žije s Natálkou a mladší dcerou Katkou v pěkném bezbariérovém bytě, který jí poskytlo město. Pokud bude mít Natálku v péči její otec, o byt přijde.

Každý den prý matka vozí dceru do speciální školy, za kterou platí z přídavků tři a půl tisíce měsíčně. K převážení jí slouží auto, které pořídila ze státního příspěvku.

„Když jsem si našla přítele, bývalý muž začal dělat problémy a zažádal u soudu o svěření Natálky do své péče,“ řekla paní Dorota reportérům Blesku.

Peníze až na prvním místě?

Spory rodičů o Natálku se vlečou tři roky. Matka si myslí, že exmanželovi nejde ani tak o dceru, jako o sociální dávky, které na ni pobírá. „Dohromady je to necelých 15 tisíc. Pokud ji manžel dostane do péče, budou peníze jeho. Stejně jako auto, které si ode mě stále půjčoval,“ řekla rozhořčená žena.

Podle rozsudku odvolacího soudu otec Natálku do péče skutečně dostane. Rozhodl tak na základě výpovědi pana Parduse a znaleckého posudku z roku 2013.

Psycholog si tehdy vyslechl oba rodiče, následovala ještě návštěva u psychiatričky, kde už byla jen Natálka se svým otcem. To považuje paní Dorota za nespravedlnost.

Video
Video se připravuje ...

Soud o postiženou Natálku! Kvůli penězům? Tomáš Polák, Eva Fraňková, Jan Jedlička

Znalecký posudek

„Doktorka si měla vyslechnout i mě. Je jasné, že mentálně postižené dítě se bude v přítomnosti otce usmívat a odpovídat v jeho prospěch. Jak může někdo, kdo mě v životě neviděl, tvrdit, že bude dítěti lépe u otce?!“

Podle otce Natálky je ale všechno jinak. „Bývalá žena se k psychiatričce nedostavila proto, že předchozí posudek pro ni nedopadl dobře. Vyšla z něho jako arogantní osoba prosazující své zájmy před zájmy dítěte,“ sdělil Blesku pan Pardus do telefonu.

Podle něj jeho bývalá žena využívá nemocnou dívku jako zdroj financí. „Nasekala dluhy, neplatí školné Natálii ani nájem, její půjčky doteď splácím,“ řekl.

Navíc prý matka používá auto pro soukromé účely a dceru do školy téměř nevozí.

Celodenní péče

Na otázku, zda je pan Pardus připravený starat se o mentálně i fyzicky nemocnou dceru na vozíčku každý den, odpověděl: „Dceru miluju a jde mi o její dobro. Celé tři roky sociální pracovnice prověřovaly, jestli budu schopný o dcerku pečovat, a rozsudek dopadl tak, jak dopadl. Po dobu, kdy budu v práci, se o Natálku postará asistentka, kterou zaplatím,“ svěřil Blesku svůj plán.

Pan Pardus nyní už jen čeká, až dostane do ruky potvrzení od soudu, že Natálka je jeho. Pak si prý pro ni okamžitě přijede. Vydá mu ji matka?

„Radila jsem se s právničkou a existuje ještě možnost podat dovolání. Udělám všechno pro to, aby mi Natálka zůstala. To já se o ni starala, když byla nemocná, na operacích, v lázních. Po narození jsem s ní 4 měsíce ležela v nemocnici, když byla v inkubátoru,“ říká.

Nezbývá než doufat, že čtrnáctiletá Natálka bude šťastná. Ať už spor dopadne jakkoliv.

Co na to říká dětský psychoterapeut?
„Rodiče, jednejte vždy v zájmu dítěte“

Podle odborníka jsou situace, kdy si rodiče vyřizují své účty přes dítě a snaží se prosadit svou, poměrně časté. „Někdy jim jde o to, aby oni měli tu moc a aby dítě získali za každou cenu, i když pak třeba nemají čas se o něj starat,“ říká Miloslav Čedík.

Nejlepším řešením je prý po rozchodu partnerů domluva. „Tedy sednout si a rozumně, v klidu probrat možnosti výchovy, předávání dítěte, řešit otázky, kde bude dítě trávit jarní prázdniny, víkendy a podobně,“ říká psychoterapeut.

V případě, že se rodiče nedomluví a soud určí potomka do výhradní péče jednomu z rodičů, je namístě, aby dítě pocítilo změnu co nejméně. „Mentálně hendikepované dítě je mnohem citlivější, vnímá okolnosti podprahově a rodiče by měli být maximálně ohleduplní a vstřícní. Samozřejmě je dobré, aby tomu vzdálenějšímu rodiči ten druhý umožnil vídat dítě tak často, jak to jen půjde,“ radí odborník.

Proti rozsudku už není odvolání

Že jsou spory o dítě ve většině případů velmi komplikované, potvrzuje i advokátka. „A to právě proto, že rodiče do nich vkládají silný emocionální náboj a nezřídka dítě používají jako nástroj proti bývalému partnerovi,“ říká Raupachová.

Podle ní není ojedinělé ani to, když jsou rodiče vedeni snahou získat finanční prostředky na dítě do svého rozpočtu.

„V tomto konkrétním případě vyplývá, že jak soud I. stupně, tak soud odvolací již rozhodl, což znamená, že rozhodnutí je pravomocné. Řádný opravný prostředek v této věci již tedy teď není možný,“ říká advokátka.

Chcete dítě do své péče? Jednejte včas

Soudy při rozhodování o svěření dítěte do péče vycházejí z dané důkazní situace. Podle advokátky je dobré při všech sporech nepodceňovat jednotlivá soudní jednání, dostavovat se na ně připravený, reagovat ve vlastním zájmu na výzvy znalců apod.

„Pokud nejste spokojeni s daným znaleckým posudkem, je možnost navrhnout vypracování revizního znaleckého posudku. Nástrojů, které lze během celého procesu použít, je celá řada,“ říká Raupachová.

Pokud už ale soud rozhodl, je pozdě. „Závěrem bych chtěla doporučit všem rodičům, aby se v případě jakýchkoliv sporů o dítě snažili spolu rozumně dohodnout, právě tím pomohou svému společnému dítěti nejvíce. Chce to ale hodně tolerance na obou stranách,“ říká advokátka.

 

Fotogalerie
7 fotografií