„Už při prohlídce jsem se domluvila s makléřkou na podpisu rezervační smlouvy s tím, že do 5 dnů podepíšeme smlouvu kupní,“ říká zájemkyně o byt. Makléřka jí sdělila, že rezervační poplatek 100 tisíc bude součástí kupní ceny. „O dalších poplatcích nepadlo ani slovo,“ říká mladá žena. Rezervační smlouvu podepsala a 28. 8. zaplatila poplatek v plné výši.

Provize 100 tisíc

Těšila se už jen na podpis kupní smlouvy a na to, až se její maminka nastěhuje do nového. Jenže to se nestalo. „Zavolala mi právnička z realitky, ať uhradím provizi realitní kanceláři ve výši sto tisíc,“ vypráví Jitka Boušková. Místo 2 300 000 by se tak cena za byt vyšplhala na 2 400 000.

„Řekla jsem, že provizi nezaplatím, protože na ni jednak nemám, jednak mi o ní neřekli, ani nebyla uvedena v rezervační smlouvě,“ dodává. Makléřka nato zájemkyni o byt volala s tím, že ji o provizi informovala. „Dopídili jsme se k tomu, že pro realitku je rezervační poplatek zřejmě to samé jako provize, což je v rozporu s podepsanou rezervační smlouvou,“ tvrdí žena.

Marná snaha o domluvu

Realitní kancelář mezitím podepsala smlouvu s majitelem bytu na Praze 4, že byt prodá za 2 300 000 a od něj si vezme provizi 100 000. „S penězi jsem počítal, najednou mi tvrdili, že zájemci odmítají zaplatit kupní cenu a začali prodej bytu zdržovat,“ potvrzuje praktiky realitní kanceláře pan Černý, majitel bytu. „Navrhl jsem, že budeme solidární a společně se zájemci zaplatíme náklady spojené s vyřizováním prodeje nemovitosti,“ tvrdí pan Černý.

Zástupci firmy PATOMA prý ale dál trvali na provizi 100 tisíc s tím, že jinak byt neprodají. „Bohužel jsem udělal chybu, že jsem si pořádně nepřečetl smlouvu o spolupráci a podepsal jsem realitce vymínění exkluzivity. To znamená, že byt nemůžu po dobu 3 měsíců sám prodat,“ dodává zklamaně pan Černý. Peníze z prodeje bytu přitom potřebuje na umoření dluhů.

Konec obchodu

Paní Jitka realitce sdělila, že pokud není schopna prodat jí byt za dohodnutou cenu, ať vrátí rezervační poplatek. „Na to mi pan Michajlov sdělil, že smlouva o rezervaci končí až 26. listopadu. Teprve pak mi prý pošle mých 100 tisíc,“ tvrdí paní Jitka. Do té doby ale musí shánět nový byt pro maminku, která ze svého původního dala výpověď, a platit bance úroky z půjčené částky na byt.

Realitka: Náš postup je v pořádku

Dmitrij Michajlov, PATOMA reality „Obchodní případ ještě není uzavřen, máme několik týdnů platnou rezervační smlouvu a obchodní případ řešíme. Aktivně komunikujeme jak s kupujícím, tak s prodávajícím.“

Realitka musí poplatek vrátit

Podle právníka Petra Nováka z Vaše nároky.cz je poměrně častý nesprávný postup realitních kanceláří, které po klientech požadují částky, na které jim vůbec nevznikl nárok. „V tomto případě je zásadní, že realitní kancelář nesjednala s kupujícími žádnou smlouvu, na jejímž základě by jí měl vzniknout nárok na provizi,“ říká právník. Realitní kancelář prý nesprávně zaměňuje takzvaný rezervační poplatek a provizi.

Rezervační poplatek měl v tomto případě sloužit k blokování nemovitosti s tím, že měl být následně započten na kupní cenu. „Pokud by došlo k uzavření kupní smlouvy, tak by kupní cena náležela prodávajícímu a nikoliv realitní kanceláři,“ vysvětluje odborník. Realitní kancelář má tak povinnost zaplacený rezervační poplatek vrátit, protože nedošlo k uzavření kupní smlouvy a není tak možné poplatek započíst na kupní cenu.

Mgr. Petr Novák

Pozor na chytáky ve smlouvě!

Ujednání rezervační smlouvy musí být vždy přesné a srozumitelné. „Jestliže smlouva například neřeší, co se stane s rezervačním poplatkem v případě, kdy dojde k uzavření kupní smlouvy, je neplatná,“ upozorňuje Petr Novák z Vaše nároky. cz.

Zájemci o nemovitost by měli číst velmi pozorně smlouvy, které jim předloží k podepsání realitní kancelář. „Často je v nich sjednáno propadnutí rezervačního poplatku, které se považuje za ujednání o smluvní pokutě,“ varuje právník. Realitní kancelář prý nemá na rezervační (nebo také blokační) poplatek nárok, pokud nejsou kupujícímu smlouvou stanovené žádné povinnosti. „Pokud by si realitní kancelář poplatek nechala, nebo by ho započetla na údajnou smluvní pokutu, jde o bezdůvodné obohacení,“ říká Novák.

Fotogalerie
7 fotografií