Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec českých šmíráků? Koukáte sousedovi přes plot? Můžete si vysloužit i vězení!

Šmíráka může jeho záliba stát i pobyt ve vězení!
Šmíráka může jeho záliba stát i pobyt ve vězení!  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: růž - 
3. dubna 2014
06:35

Pronásleduje vás soused? Píše vám expartner stovky »esemesek« týdně nebo vám dokonce někdo vyhrožuje? Jen tak snadno jim to neprojde! Nebezpečné pronásledování totiž řeší trestní zákon.

Není šmírák jako šmírák. Zvědavou sousedku vyloženou věčně v okně asi budete muset »překousnout«, dlouhodobé vyhrožování a pronásledování si ale líbit nenechte. České právo totiž rozlišuje, jestli se jedná »jen« o narušení obecného sousedského soužití nebo o narušení soukromí nebezpečným pronásledováním, čili o stalking! A zatímco sousedské vztahy se řídí novým občanským zákoníkem, nebezpečné pronásledování už spadá pod trestní právo.

„Může to znít sice velmi podobně, ale právo zde stanovilo i poměrně jasnou hranici, kde začíná obtěžování s trestní sazbou,“ upozorňuje Petra Gříbková ze společnosti Atlas Consulting, která se zabývá právními informačními systémy a problematikou nového občanského zákoníku.

Trestní sazbu podle Gříbkové zvýší třeba to, že se pachatel zaměří na děti nebo těhotné ženy, případně vzbuzuje obavy oběti se zbraní v ruce nebo trestný čin spáchá s dalšími dvěma osobami.

Pronásledované jsou nejčastěji ženy

Opakovaně, vytrvale a tvrdošíjně jsou v Česku nejčastěji pronásledované bývalé partnerky a milenky. Jedna partnerská hádka a pár ošklivých »esemesek« ale ještě nebezpečným pronásledováním není. „Na druhou stranu stačí, když vytrvalé kontaktování vede k omezování obvyklého způsobu života oběti, tedy například, když žena musí kvůli neustálému kontaktování ze strany pachatele přestat cestovat do zaměstnání MHD apod.,“ upřesňuje Petra Gříbková.

POZOR! Již v pátek 4. dubna vydává deník Blesk unikátní publikaci Občanský zákoník  - Změny 2014! V prodeji pouze za 39 Kč!

Unikátní publikace vychází již v pátek 4. dubna. Koupíte ji za 39 Kč.

Příběh: Okukoval sousedku

Jihočech ve středních letech se zhlédl v sousedce. Opakovaně po ní pokukoval a díval se vytrvale přes její plot, pozoroval ji na zahradě. Nedbal na to, že se to ženě nelíbí a soud mu za to stanovil podmíněný trest. Pokud by však sledovaná žena byla například těhotná, mohl by takový soused být potrestán i nepodmíněně odnětím svobody na šest měsíců až tři roky.

Příběh: Kvůli vyhazovu pronásledoval majitele bytu

Pomstít se pronajímateli bytu, který mu dal výpověď z nájmu bytu, se rozhodl tělesně handicapovaný bývalý nájemník. Majitele bytu začal nebezpečně pronásledovat, poslal mu mnoho dopisů a korespondenčních lístků, ve kterých mu vyhrožoval, mimo jiné, že ho zabije, zmlátí, že se blíží jeho konec, že vezme spravedlnost do svých rukou. „Soud i přes tělesné omezení pachatele dospěl k závěru, že je postižitelný rovněž pachatel, který s ohledem na své tělesné dispozice nemůže uskutečnit pronesené výhrůžky. Stačí totiž, když jde o jednání vzbuzující důvodnou obavu o život nebo zdraví, což v tomto případě nastalo,“ zhodnotila Zuzana Cholastová, lektorka právních systémů.

Takhle vypadá stalking »po česku«

- sledování,

- vyzvánění v noci na zvonek a dožadování se vstupu

- natáčení na mobilní telefon, případně kameru

- vyčkávání na chodbě v domě oběti

- pohyb v blízkosti oběti

- neustálé hovory o smrti rodinných příslušníků

 - vyvíjení psychického nátlaku

- opakované vyhledávání osobní blízkosti v místě bydliště a ve škole

- kontakty prostřednictvím mobilu, prostřednictvím e-mailů a Facebooku

- obtěžující, soukromí narušující nahlížení přes plot do zahrady domu

 Co čeká stalkery?

Oběti často pronásledují slaboši, kteří by jim fyzicky ublížit nemohli. Ani jejich zdravotní stav je ale před rozsudkem neochrání. To, že by své výhrůžky nedokázali dotáhnout do konce, zákon nezajímá. „Zatím se soudy vždy přiklonily k výkladu, že postačí, když je naplněn znak dlouhodobé činnosti pachatelů a nebezpečně se vyvíjejícího jednání,“ vysvětluje Gříbková.

* Podmíněný trest

Pokud bylo nebezpečné pronásledování jediným trestným činem, za který byl pachatel souzen, jednalo se vždy o podmíněné tresty odnětí svobody od tří měsíců do dvou let.

* Úřední dohled

Na stalkera pak většinou dohlíží i probační úředník

* Zákaz kontaktu

Během zkušební doby nesmí záměrně kontaktovat svou oběť ani její rodinu a nesmí se přiblížit na méně než sto metrů.

* Ochranné léčení

Stalker často čeká i ochranné ambulantní psychiatrické nebo sexuologické léčení, povinnost zaplatit poškozené škodu a propadnutí části majetku.

luder ( 3. dubna 2014 10:13 )

Megazloději a tuneláři se netrestají, ale nějaký čumění přes plot, to je hroznej zločin!

mercure ( 3. dubna 2014 09:04 )

že by konečně došlo na moji úžasnou sousedku, jak říkám starostku z teletic:o))))))

tarot666 ( 3. dubna 2014 07:22 )

Hovada,kteří tady vymýšlí debilní zákony se opět chtějí předvést v činnosti-ano všechno zakázat,abychom to později mohli povolit a celý cirkus platí daňový poplatník...

Zobrazit celou diskusi