Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novinka v zákoníku: Nájemníci mají nárok na přeplatek!

Chtějte vidět vyúčtování. Máte na to nárok! Již v pondělí naleznete v Blesku praktického průvodce, který vám poradí více.
Chtějte vidět vyúčtování. Máte na to nárok! Již v pondělí naleznete v Blesku praktického průvodce, který vám poradí více.  (Autor: scom)
Autor: red - 
7. března 2014
06:00

Platíte vysoké zálohy na služby, ale vyúčtování nebo dokonce vrácené peníze jste ještě nikdy neviděli? Tak tomu je teď konec! Ze zákona máte na vrácení případného přeplatku nárok. Stejně tak ale máte i povinnost zaplatit vzniklý nedoplatek.

Tohle potřebujete vědět:

- Nedoplatek i přeplatek záloh jsou splatné do tří měsíců.

- Na vrácení přeplatku máte nárok, když jste na zálohách zaplatili víc, než kolik bylo třeba podle vyúčtování.

Na tohle máte právo:

- Můžete nahlížet do vyúčtování i do všech podkladů, na jejichž základě bylo vytvořeno. To vám umožní si ověřit, že si pronajímatel nevymýšlí čísla.

- Z vyúčtování si smíte dělat kopie, opisy apod.

- Pronajímatel vám musí vyúčtování ukázat nejpozději do 4 měsíců po skončení zúčtovacího období. Například vyúčtování za rok 2013 byste tak měli vidět nejpozději do 30. dubna 2014. S pronajímatelem si ale můžete domluvit i jiné datum.

- Pokud by vám pronajímatel neumožnil vidět vyúčtování, můžete se obrátit na soud.

Příklad:

Pan Bláha platí zálohy na služby 2000 Kč měsíčně, tedy 24 000 Kč ročně. Když po vyúčtování stály služby např. 25 000 Kč, tak má nedoplatek a musí ho zaplatit. Pokud ale měl zaplatit jen 23 000 Kč, má 1000 Kč přeplatek a pronajímatel mu ho musí vrátit do 3 měsíců od konce termínu, kdy měl povinnost panu Bláhovi umožnit nahlédnout do vyúčtování. Pokud termín »nahlížení« končil 30. 4., musí pan Bláha dostat přeplatek do 30. 7.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi