Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vydědění: Zvrhlíci mají útrum!

Pokud váš potomek spáchal zvrhlý testný čin, můžete ho bez debat vydědit.
Pokud váš potomek spáchal zvrhlý testný čin, můžete ho bez debat vydědit.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
22. února 2014
11:17

Zákon přesně neurčuje důvody, pro které můžete své příbuzné vydědit, stanoví ale určité okruhy. Důvod, proč někoho vyděďujete je dobré uvést, předejde se tak pozdějším sporům dědiců a tahanicím o majetek.

Obecně nejrozšířenějšími okruhu, proč někoho chcete potrestat tím, že mu nic neodkážete, je nezájem. Nezájem potomků či jiného příbuzného o váš zdravotní stav, finanční či bytovou situaci a podobně. Dalším okruhem je fingovaná náklonnost, která pramení jen z touhy po majetku. Také nezřízený způsob života a marnotratnost jsou důvody, proč můžete někoho připravit o dědictví. U těchto dvou důvodů totiž existuje oprávněná obava, že by dědictví, jehož posláním je zachování rodového majetku, přišlo vniveč.

Novinkou je také vydědění kvůli trestnému činu. To sice existovalo, ale nově není specifikovaná doba odsouzení ani úmysl trestného činu. „Proto, aby ale nešlo vydědit i za banální či nechtěné činy, byla přidána nová omezující podmínka a to, že čin musí svědčit o zvrhlé povaze,“ upozorňuje právník Pavel Novák.

Příručka Vydědění vychází zdarma s deníkem Blesk již v pondělí 24. února.

Příručka Vydědění vychází zdarma s deníkem Blesk již v pondělí 24. února.

Máte nějaké zkušenosti s vyděděním? Napište nám svůj příběh na monika.rubeskova@blesk.cz

 

 

Zobrazit celou diskusi