Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Náhrada škody: Cena smrti? Kolik si vysoudíte!

Za smrt blízkého můžete vysoudit i miliony.
Za smrt blízkého můžete vysoudit i miliony.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: růž - 
16. února 2014
12:51

Zapomeňte na ubohých 240 000 Kč! Nový občanský zákoník umožňuje poškozeným za zranění nebo smrt blízkého získat miliony!

Statisíce i milony je možné nově vysoudit za smrt blízkého člověka. Zatímco ještě vloni byla za smrt stanovená pevná částka 240 000 korun, teď se náhradám škody meze nekladou. V případě, že vám vinou někoho zemře blízký člověk, můžete se soudit o pořádný balík. Pozůstalí totiž mají právo nejen na zaplacení nákladů na pohřeb, ale i na náklady na výživu a náhradu za duševní útrapy.

Peníze může chtít i kamarád

Nově také nezáleží jen na tom, jak blízký příbuzenský vztah člověk k zemřelému měl. Právo na peníze tak můžou soudně vymáhat nejen děti, partneři a rodiče, ale třeba i kamarád, kterému se smrtí přítele zhroutil svět.

Cena mrtvého? Podle toho, jak byl užitečný!

Není mrtvý jako mrtvý. Aspoň při posuzování náhrady ze jeho smrt. Přihlíží se totiž nejen k tomu, kolik vydělával, ale i k tomu, jak dlouho by žil, nebýt smrti. Jednoduše řečeno, jak dlouho by podporoval své blízké, kdyby nepřišel o život. „Pokud to byl zdravý čtyřicátník, tak se bude přiznávat mnohem více, než v případě sedmdesátiletého pána po dvou mrtvičkách a v pokročilém stádiu rakoviny,“ vysvětluje advokát Roman Moussawi.

POZOR! Už v pondělí 17. února vychází ZDARMA jako součást deníku Blesk další díl příruček věnovaných novému občanskému zákoníku. Tentokrát na téma NÁHRADA ŠKODY!

Další díl příručky, tentokrát věnovaný náhradám škody, vyjde už v pondělí 17. února.

VÝZVA! Máte nějakou zkušenost s náhradou škody? Máte vinou někoho jiného zkomplikovaný život? Napište nám svůj příběh na e-mail: monika.rubeskova@blesk.cz


steelheart ( 16. února 2014 14:02 )

tenhle novej zákoník, to je veledílo!

Zobrazit celou diskusi