Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nový občanský zákoník: Manželé se mohou oddlužit společně!

Manželé se nově mohou oddlužit společně.
Manželé se nově mohou oddlužit společně.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
10. února 2014
10:42

Spolu s novým občanským zákoníkem začala od ledna 2014 platit i novela insolvenčního zákona, která přináší převratnou novinku. Živnostníkům například dává možnost zbavit se dluhů, které jim vznikly během podnikání, a manželé nově můžou vystupovat dohromady jako jeden dlužník.

Dosud mohli manželé podávat návrhy na oddlužení jen každý sám za sebe, potřebovali k tomu písemný souhlas druhého manžela. Nyní můžou dát k soudu návrh na společné oddlužení a vystupovat v řízení jako jeden dlužník, což přinese úsporu nákladů za řízení a odměnu správce.

„Jedna z podmínek je, aby manželé prohlásili, že veškerý jejich majetek tvoří pro účely řízení tzv. společné jmění manželů. To však může být nevýhodné pro manžela, který má i svůj vlastní majetek,“ vysvětluje ředitel právního oddělení Provident Financial Martin Šváb. Řešení? Aby jeden z páru nepřišel o majetek, měli by se manželé před podáním návrhu poradit v některé z bezplatných právních poraden.

Více dluhů

Podmínkou oddlužení je, že dlužník musí mít více dluhů u více různých věřitelů. Věřitelé pak hlasováním rozhodnou, jestli dojde k prodeji dlužníkova majetku, nebo jestli jim bude dlužník po dobu následujících pěti let odevzdávat své příjmy a zůstane mu jen životní existenční minimum.

Co je osobní bankrot?

Je to výraz pro oddlužení fyzických i právnických osob, které nemají dostatek příjmů na vypořádání dluhů. Pokud chce někdo vyhlásit osobní bankrot, je tím myšleno podání žádosti na řešení úpadku a oddlužení.

Jak se oddlužit?

Způsoby oddlužení upravené zákonem jsou dva, a to buď prodej majetku, který dlužník nabyl do okamžiku, kdy soud povolí oddlužení, nebo plnění splátkového kalendáře po dobu 5 let. Během oddlužení musí dlužník věřitelům zaplatit minimálně 30 procent dluhů.

Více o osobním bankrotu a dalších změnách v oblasti financí se dozvíte v příručce, která vyšla právě dnes ZDARMA jako součást deníku Blesk.
Příručka s tématem financí vyšla zdarma v pondělí 10. února jako součást deníku Blesk. Příručka s tématem financí vyšla zdarma v pondělí 10. února jako součást deníku Blesk. | Blesk

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi