Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Průvodce občanským zákoníkem: Kdy vám patří sousedova voda

Nový občanský zákoník přináší spousty změn. My vám s nimi pomůžeme.
Nový občanský zákoník přináší spousty změn. My vám s nimi pomůžeme.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: red - 
20. ledna 2014
10:22

Upravuje si soused svůj pozemek a doplácíte na to vy? Začala k vám náhle stékat voda nebo naopak narušil spodní vody a vaše studna zeje prázdnotou? Braňte se!

Bránit se můžete, pokud k vám kvůli sousedovým stavebním úpravám najednou začne stékat voda. Třeba proto, že posunul koryto potoka. V tom případě po něm můžete chtít, aby pozemek upravil tak, aby k tomu nedocházelo.

Platí to ale i naopak. Pokud byste vy dělali nějaké stavební úpravy, kvůli kterým by se začala hromadit voda na hořejším pozemku, pak by zase soused mohl nápravu požadovat po vás. Pokud k vám stéká voda z hořejšího pozemku, protože na ni působí gravitace, máte ale smůlu.

Jste »na suchu«

Pokud soused nepotřebuje vodu pro svou nemovitost (na vaření, koupání, zalévání apod.), můžete chtít, aby zbylé vodě nebránil se k vám dostat. „Na tuto vodu máte nárok, ale jen pokud ji potřebujete pro svou nemovitost! S vlastní studnou, kde máte vody dost, se raději do sporu nepouštějte. Soud by vám pravděpodobně nevyhověl. Chyběla by vám totiž ona potřeba vody,“ dodává advokát Moussawi.

Rampouchy

Máte každou zimu pozemek zavalený sněhem ze sousedovy střechy? Bojíte se, že někoho zraní rampouchy, které od souseda visí nad vaším dvorkem? Máte právo požadovat, aby soused upravil svou stavbu tak, aby z ní nestékala voda nebo nepadal sníh či led na váš pozemek.

POZOR! POZOR! POZOR!

Příručka s tématem sousedských vztahů vyšla zdarma dnes - 20. ledna - jako součást deníku Blesk!
Příručka vyšla s deníkem Blesk právě dnes - v pondělí 20. ledna! Příručka vyšla s deníkem Blesk právě dnes - v pondělí 20. ledna! | Blesk


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi