Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sluneční bouře: Hrozí zkáza na Zemi?!

Video se připravuje ...
Autor: INT, mivr - 
8. června 2011
12:56

FOTO: Na Slunci v úterý vypukla erupční bouře. V důsledku by na pár dní mohla být přerušena satelitní komunikaci, GPS, možná přestanou fungovat telefony, televize, rádia a nabíječky. Slunce se podle odborníků z NASA probudilo z dlouhého, hlubokého spánku.

Výbuch na Slunci způsobil ohnivou bouři radiace, kterou vědci z NASA neviděli od roku 2006! Geomagnetická aktivita bude pravděpodobně trvat i celou středu. Z bouře se uvolnil mrak částic, který pokryl území o rozloze téměř poloviční velikosti slunečního povrchu.

"Slunce se probouzí z hlubokého spánku. V několika příštích letech očekáváme výrazně zvýšené sluneční aktivity," řekl Richard Fisher, vedoucí katedry fyziky Helio v NASA.

Lodě a letadla se vyhýbají severnímu pólu

„Tenhle byl poněkud dramatický,“ vyjádřil se k výbuchu spojenému se sluneční erupcí a radiační bouří Bill Murtagh, programový koordinátor Centra vesmírné předpovědi počasí. „Viděli jsme vlny světla, ale ty nebyly tak velké. Pak se to spojilo s erupcí a radiací. Bylo vidět, jak vše tryská ze Slunce. Byl to fantastický pohled,“ dodal. "Nikdy předtím jsem neviděl takovou masivní erupci," připojil astrofyzik Alex Young.

Vědci se obávají, aby nedošlo ke změně magnetického pole mezi Sluncem a Zemí. „Každým dnem čekáme, kdy bude v důsledku toho, co se stalo na Slunci, na Zemi geomagnetická bouře,“ řekl Murtagh.

Důsledkem by mohly být potíže se satelity a dalšími zařízeními, jako jsou mobilní telefony, televize, rádia, GPS a nabíječky. I letecká a lodní doprava, jejíž normální dráha vede blízko severního pólu, bude z bezpečnostních důvodů odkloněna. Znamená to, že na Zemi nastane chaos? Vědci se domnívají, že další podobná sluneční aktivita nás čeká nejpozději v roce 2013.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rickczsu ( 8. června 2011 23:01 )

Nevím, co řešíte se strašením. Až to jednou půjde naším směrem, bude jedno, co píše blesk

oooo. ( 8. června 2011 14:47 )

tak si hodím nohy na stůl, zapálím si večer svícen , zapálím si doutníček a budu užívat ticháááá u dobré knihy

pp10 ( 8. června 2011 14:23 )

http://www.youtube.com/watch?v=7wNmOhTfeTI

adamice ( 8. června 2011 14:16 )

Přestaňte nás děsit podobnými články, a pište raději něco pozitivního. Třeba vám to zvýší náklad více než podobné děsy.

Zobrazit celou diskusi