Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V Británii vyšla kniha o Masarykovi a Benešovi

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
21. května 2011
07:44

Tomu se říká pocta a uznání. Klíčovými postavami předválečné Československé republiky, Edvardem Benešem a Tomášem Garriguem Masarykem, se zabývá kniha britského historika Petera Nevilla, která vyšla v Británii. Publikace Beneš and Masaryk: Czechoslovakia je součástí série nakladatelství Haus Publishing zaměřené na světové politiky, kteří ovlivňovali svět po první světové válce.

"Masaryk i Beneš zdůrazňovali, že Československo je západní země a je součástí západní civilizace, na rozdíl od některých dalších států v této oblasti. V tomto duchu také nový stát formovali. Masaryk si rozhodně nemyslel, že Československo má být mostem k Rusku," řekl Neville při představování knihy na českém velvyslanectví v Londýně.

Podle něj Beneš na mírové konferenci po první světové válce ve Francii jako hlavní vyjednávač dosáhl prakticky všech československých požadavků. "Bylo to velké vítězství pro něj i pro Československo," řekl Neville.

Série nazvaná Tvůrci moderního světa má již 32 titulů a věnuje se mezi jinými i francouzskému premiérovi Georgesu Clemenceauovi, britskému ministerskému předsedovi Davidu Lloydu Georgeovi nebo polskému klavíristovi a premiérovi Ignacymu Paderewskému.

gogo ( 21. května 2011 09:47 )

U nás by Masaryk vzal bič svého otce a všechny ty zloděje, podvodníky a derebáky, kteří zplundrovali tuto zem, kterou on pomáhal založit, zpráskal do bezvědomí... jeho heslo "Nebát se a nekrást" je zde realizováno ve zcela opačné verzi : Nebát se a (beztrestně) krást !"

Zobrazit celou diskusi