Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Autor Rumcajse by se dnes dožil 100 let

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jan Horák, mivrk - 
4. dubna 2011
16:30

Celý život rozdával a i po své smrti stále rozdává radost dětem. Vytvořil totiž řadu nezapomenutelných pohádkových postaviček, jako jsou Rumcajs či Křemílek s Vochomůrkou. Sám přitom prožíval jednu životní tragédii za druhou. A prokletím celé rodiny se stala rakovina. Řeč je o spisovateli Václavu Čtvrtkovi (†65), od jehož narození v pondělí uplyne přesně sto let.

Je to až paradox, že autora nejznámějších a nejveselejších pohádek minulého století Václava Čtvrtka potkal tak smutný osud. Nejprve lékaři zjistili rakovinu u jeho krásné manželky, poté i u jeho syna Petra. Oba předčasně zemřeli a autor zůstal nějakou dobu sám.

Po čase si našel novou lásku, rozhlasovou redaktorku Vlastu. Bohužel i ona onemocněla a zemřela na zhoubný nádor. K dokonání všeho špatného diagnostikovali lékaři rakovinu i u Čtvrtka. Geniální autor dětských knížek jí podlehl v roce 1976. Jediným žijícím potomkem Čtvrtkovy rodiny zůstala jeho dcera z prvního manželství Markéta, která už je nyní babičkou.

Proslavil Jičín

Václav Čtvrtek, vlastním jménem Václav Cafourek, se sice narodil v Praze, ale v souvislosti s jeho jménem si každý vybaví hlavně město Jičín. V jeho pohádkách je totiž příběh často zasazen do Jičína a jeho okolí. Čtvrtek měl k tomuto městu silnou citovou vazbu, protože tam v průběhu první světové války vyrůstal spolu se svou sestrou Bedřiškou a bratrem Karlem u svého dědečka.

„V pohádkách se člověk musí umět vrátit sám do svého mládí. Také ale musí poznat současné děti a něco si od nich vypůjčit,“ řekl Čtvrtek v jednom rozhovoru.

Úředník i redaktor

Ve dvacátých letech začal Václav Čtvrtek navštěvovat gymnázium v Praze a po maturitě studoval na Univerzitě Karlově práva. Studia však po třech semestrech zanechal a nastoupil na pozici účetního na okresní finanční ředitelství v Chebu. Později, během druhé světové války, dělal stejnou práci v Praze. Moc ho ale toto zaměstnání nebavilo a po válce ho vystřídal za účinkování v Českém rozhlase, kde se vypracoval až na vedoucího vysílání pro děti a mládež.

Poté se konečně začal věnovat literární tvorbě pro děti, a to především díky svému malému synovi Petrovi, pro kterého napsal své první pohádky. Na konci padesátých let si pak Václav, tehdy ještě Cafourek, nechal změnit příjmení na Čtvrtek. Nikoliv proto, že by se narodil ve čtvrtek, jak si mnozí lidé myslí, ale protože se narodil čtvrtého čtvrtý.

Úspěchy přišly až po tragédiích

Čtvrtek při svých literárních začátcích nejprve přispíval svými texty do několika dětských časopisů, později se už zaměřil pouze na své knihy pro děti. Své jedinečné nápady přitom vášnivý rybář Čtvrtek vymýšlel buď u udice (například Rumcajse), nebo těsně před spaním.

Než přišly první pořádné úspěchy, však chvíli trvalo. Po druhé světové válce sice z pera Čtvrtka vzniklo mnoho známých postaviček, jako například Budulínek, ale Čtvrtek byl stále považován za řadového autora. Až na konci šedesátých let po řadě již zmíněných životních tragédiích začala jeho tvorba nabírat zcela jiný směr.

22 knížek za 2 roky

Na konci šedesátých let Václav Čtvrtek vymyslel postavy Rumcajse, jeho ženy Manky a syna Cipíska a natočilo se podle předlohy několik dílů večerníčku. Spisovatel pak příběhy z večerníčku rozšířil ve své první knize o známém loupežníku Rumcajsovi, která vyšla v roce 1970. Zajímavé je, že jméno Cipísek vzniklo, když Václav Čtvrtek přemýšlel, jak Rumcajsova syna pojmenovat, a když ho nic nenapadlo, zamumlal krucipísek a jméno bylo na světě.

Celkově Čtvrtek během roku 1970 a 1971 vychrlil na trh neuvěřitelných dvaadvacet titulů, ve kterých se kromě Rumcajse a jeho rodiny objevily i další jedinečné pohádkové postavy, jako jsou třeba vodník Česílko, Maková panenka a motýl Emanuel a Křemílek a Vochomůrkou. Tři roky před smrtí pak vymyslel vílu Amálku, při jejíž tvorbě se prý nechal inspirovat svou první ženou. Čtvrtek se pak díky své tvorbě na sklonku života stal jedním z nejuznávanějších autorů pohádek v české historii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi