Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Egyptská revoluce: Policie střílela do lidí

Autor: jaj, ap, jos, mivr - 
29. ledna 2011
20:49

AKTUALIZACE + FOTO + VIDEO: Vypálené vládní budovy, tanky v ulicích, uzavřený přístup k pyramidám a desítky mrtvých. Situace v Egyptě se změnila z protestů v revoluci. Rozzuřený dav vtrhl i do budovy provládní státní televize. Demonstranti už zaútočili i na budovu ministerstva vnitra. Do davu začala střílet policie. Prezident Mubarak už jmenoval viceprezidenta. Evropští státníci nepřímo vyzývají prezidenta Mubaraka k rezignaci. Jste v Egyptě, nebo jste se dokázali v pořádku vrátit? Pište na tip@blesk.cz!

Soboní vývoj v bouřícím se Egyptě

Prezident Mubarak už jmenoval viceprezidenta. Učinil tak poprvé po svém nástupu do úřadu hlavy státu v roce 1981. Stal se jím šéf zpravodajských služeb Omar Sulejman. Možná se staně Mubarakovým nástupcem. Státní televize oznámila, že prezident svolal na sobotní pozdní odpoledne "důležité politické zasedání".

Mubarak rovněž pověřil dosavadního egyptského ministra civilního letectví Ahmada Šafíka sestavením nové vlády. Předchozí kabinet rezignoval v důsledku pouličních demonstrací. Šafík byl v minulosti velitelem egyptských vzdušných sil a jeho jmenování do čela vlády média považují za projev Mubarakovy snahy zajistit v příští vládě vliv armády.

Mezitím asi tisíc demonstrantů zaútočilo na budovu ministerstva vnitra. Policie do nich začala střílet, informovala katarská televize AlJazeera. Podle ní byli tři demonstranti u ministerstva zabiti, pět lidí bylo zraněno.

Mrtví rychle přibývají

Protivládní protesty si od úterý už vyžádaly 74 mrtvých a jen páteční nepokoje v Káhiře, Alexandrii a Suezu 68. Arabská televize Al-Džazíra ale tvrdí, že v sobotu bylo zabito asi 100 lidí. Děsivá čísla ale rychle rostou. Z nemocnic a márnic po celé zemi přicházejí stále nové zprávy o obětech. Nejméně 750 policistů a 1500 demonstrantů bylo údajně při střetech zraněno. Události se zcela vymykají kontrole. Na letišti v Káhiře čeká na odlet ze země 3000 lidí!

O koho přišel při nepokojích tento muž? O koho přišel při nepokojích tento muž? | ČTK, Reuters, EPA

Revoluce se šíří severní Afrikou

Zdá se, že příklad Tuniska, kde protivládní protesty vyhnaly ze země prezidenta, se jako lavina šíří arabským světem. Pro Čechy tím ale vzniká problém.

Video  Demonstranti začínají mít v ulicích egyptských měst převahu nad ozbrojenými silami  - /YouTube/
Video se připravuje ...
Demonstranti začínají mít přesilu nad armádou a vojáky. Takto je zachytila kamera, jak ženou ozbrojené složky po mostě

Nestabilní situace ohrožuje jejich dovolené v oblíbených egyptských či tuniských letoviscích. Deník Bild cituje svědectví místních, že demonstranti napadli okolí turistického hotelu v Gíze. Došlo zde údajně k rabování, tyto informace ale nejsou dosud oficiálně potvrzeny.

Internet nefunguje

Po pátečním výpadku mobilních služeb a internetového spojení byly v sobotu dopoledne zčásti obnoveny služby mobilních operátorů. Přístup na internet naproti tomu obnoven zatím nebyl. Mobilní spojení a přístup na internet mají pro odpůrce Mubarakova režimu zásadní význam, protože demonstrace svolávají hlavně přes sociální sítě Facebook a Twitter.

Uzavřené pyramidy

Vláda v sobotu uzavřela přístup k pyramidám v Gíze. Přístupovou cestu obsadily tanky. Přesto přicházejí zprávy o ničení archeologických vykopávek a cenných památek. Dav prý ničí například mumie...

 

Ve dvou káhirských čtvrtích zaútočili demonstranti na policejní stanice a osvobodili odtud zadržené osoby. Nepokoje hlásila v noci na sobotu televizní stanice Al-Džazíra také z Alexandrie.

V noci měl v Káhiře platit zákaz vycházení, lidé ale zůstali v ulicích i po setmění. Demonstranti požadující Mubarakovo odstoupení zapálili sídlo vládní strany. Kromě policie byla v pátek večer proti demonstrantům vyslána i armáda.

V zemi je asi 1000 Čechů!

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář v pátek oznámil, že ministerstvo za současné situace doporučuje občanům zvážit nutnost cestování do Egypta. "Nevíme, kolik je nyní v Egyptě českých turistů. Vydali jsme výstrahu, která se může ještě zpřísnit. Nejvíce jsou ohrožena velká města - Káhira, Alexandrie a Suez. Češi se mohou přihlásit na ambasádu v Káhiře, kde jim bude poskytnuta pomoc," řekl Blesk.cz Vít Kolář. Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří a agentur pak upřesnil, že v zemi je asi 1000 Čechů! Podle něj jsou ale všichni v pořádku.

Pro mnohé je prezident Mubarak ztělesněním nejhoršího zla Pro mnohé je prezident Mubarak ztělesněním nejhoršího zla | ČTK, Reuters, EPA

Britské ministerstvo zahraničních věcí doporučilo svým občanům, aby se cestě do Egypta vyhnuli. Důrazně varovalo před pobytem v Káhiře, Alexandrii, Suezu, před návštěvou světoznámých pyramid v Gize a významného turistického centra Luxoru. Ambasádu Velké Británie a USA v Káhiře střežily přes páteční noc tanky.

„Linka, která měla letět do Káhiry včera večer, měla zpoždění a odletěla až v sobotu kolem půl deváté ráno. Všechno je ale v pořádku,“ řekli Blesk.cz na infolince pražského letiště Ruzyně.

A zaměstnanec ČSA mluvil podobně: „Situace je klidná, letadla budou do Káhiry létat normálně. Zpoždění letadla, které nakonec odletělo až dnes okolo půl deváté ráno, bylo ale zapříčiněno situací v Egyptě. Nebylo možno odletět. Aby se zrušily lety, musel by být vyhlášen mimořádný stav. Ten ale zatím vyhlášen nebyl.“

Telefonát od Obamy

Problémy v Egyptě se zabývá celý svět. Tamní demonstrace dělají těžkou hlavu i americkému prezidentu Baracku Obamovi. Ten v pátek vyzval svého egyptského prezidentského kolegu Husního Mubaraka, aby podnikl konkrétní opatření ve prospěch politických reforem, aby splnil své sliby a aby se neuchyloval k násilí vůči demonstrantům nepřátelským jeho režimu.

"Chci jasně apelovat na egyptské úřady, aby se zdržely použití síly proti pokojným demonstrantům," řekl Obama poté, co s Mubarakem asi půl hodiny telefonicky hovořil.

Smrt mladíka zachytil kameraman

Video  Amatérské záběry zastřelení mladého demonstranta v Egyptě  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Neozbrojeného demonstranta Muhammada Afífa (†17) zastřelil policista přímo na ulici ve městě Suezu. Do ulic mnoha měst vjely tanky a prezident Mubarak vyhlásil zákaz nočního vycházení. Jen několik okamžiků poté podpálili demonstranti budovu vládní strany.

V Káhiře a dalších městech sílí panika a chaos. Podle agentury Reuters Izrael z Káhiry evakuoval rodiny diplomatů a další své občany. V rezidenčních čtvrtích Káhiry, kde žijí bohatí Egypťané, rozmístila armáda na jejich ochranu tanky.

Ulicemi města se potloukají četné bandy zlodějů s noži a kovovými tyčemi, kteří vykrádají obchody a byty. V zámožnějších čtvrtích metropole lidé obkládají dveře a okna bedněním, aby se před útoky ochránili. Stovky mladých lidí v Káhiře zaútočily na sídlo vládní Národní demokratické strany, odkud útočníci odnesli televizory a jinou elektroniku. Hlášeny jsou případy útoků proti bankám a obchodům.

Signálem o hrozícím chaosu byla dnes i vzpoura v káhirské věznici, proti níž musela tvrdě zasáhnout vězeňská stráž. Povstání vězňů se podařilo potlačit, osm z nich přitom zahynulo a víc než stovka byla zraněna. Podle bezpečnostních zdrojů citovaných agenturou AFP bylo jen v Káhiře dosud vypáleno 17 policejních stanic, v celé zemi jich prý lehlo popelem už 60 procent.

Vojáci brání, co se dá, ale demonstranti jsou neúprosní Vojáci brání, co se dá, ale demonstranti jsou neúprosní | ČTK, EPA, Reuters

Situace v Egyptě v pátek

V největších egyptským městech vyrazily do ulic desítky tisíc lidí a křičely hesla namířená proti prezidentu Mubarakovi. Demonstranti se snaží získat na svou stranu armády. Několik policistů přímo na ulici svléklo uniformy a přidali se na stranu rebelujících obyvatel!

Krátce po 23. hodině středoevropského času v pátek vystoupil v pátek prezident Mubarak v přímém televizním vstupu a promluvil k demonstrantům. Oznámil jim, že odvolá vládu a během soboty jmenuje jinou. Během několika minut po jeho projevu však vyrazily do ulic Káhiry davy lidí a křičeli "Pryč s Mubarakem."

Vágnost Mubarakova projevu podle agentur demonstranty totiž spíše rozhořčila, než uklidnila. Prezident ani nezmínil možnost svého odstoupení, což je jeden z jejich hlavních požadavků. Naproti tomu označil protivládní protesty za "spiknutí" s cílem destabilizovat egyptský režim.

Radikální opoziční hnutí Muslimské bratrstvo v reakci na Mubarakův projev vyzvalo armádu, aby se přidalo na stranu protestujících a zachránilo zemi. "Mubarak musí odejít," stojí v jejich prohlášení.

"Prezident musí odejít, to je jediné, co chceme. Byl tam 30 let, to stačilo," řekl jeden z demonstrantů, třicátník Hasana. "Zůstaneme v ulicích, dokud se nevzdá moci, i kdyby to mělo trvat rok nebo dva, vytrváme," zdůraznil student medicíny Alí Barra. "Chceme větší svobodu, hospodářské reformy a zrušení posledních parlamentních voleb. Chceme, aby se nám naslouchalo. Nejsme zvířata, jsme lidi," řekl další demonstrant Muhammad Rabán.

Držitel Nobelovy ceny ve vězení

Držitel Nobelovy ceny za mír Baradej se v káhirské mešitě zúčastnil modliteb a zapojil se do demonstrací, při kterých se jeho příznivci střetli s policií. Egyptské bezpečnostní složky později informovaly, že Baradej je v domácím vězení.

Protesty proti téměř třicetileté vládě prezidenta Mubaraka a špatným životním podmínkám v Egyptě trvají od úterý. Aktivisté na pátek slibovali zatím největší protestní akce. Stejně jako v minulých dnech i účast na páteční demonstraci organizovala opozice prostřednictvím internetových sociálních sítí Twitter a Facebook.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dr.x.crement ( 31. ledna 2011 14:02 )

voe hřbitovy jsou plné hrdinů,tak nemachruj.Naparuješ se tady v anonymitě.Když jsi takový hrdina,tak se odhal.Piš pod svým jménem jako to dělal Havel před r.1989-to mu šlo opravdu o kejhák - nebo drž hubu.

dr.x.crement ( 31. ledna 2011 13:58 )

.............až se po turistech slehne zem,mají sice ropu,ale Dubaj to není.Až opadnou vášně zjistí,že to je ještě horší.Poničí si akorát zemi. Asi je bude muset živit Alláh......

cid2000 ( 31. ledna 2011 09:22 )

Většina států jednoznačně nedoporučuje cestovat turistům do Egypta.Jednoznačně je řečeno, že to je nebezpečné pro turistu i pro pěkné blondýnky.Případně vzniklé problémy řešit v rozvášněném Egyptě je momentálně skoro nemožné.Ještě jsem neslyšel od našeho slavného ministerstva zahraničí, že to je nebezpečné a jednoznačně se nedoporučuje cestovat do Egypta atd.to samé šéf cestovních kanceláří.Neřekl jednoznačně necestovat do Egypta.Zase jen takové fráze kolem a okolo horké kaše,možná...asi,spíše ne.Proboha.Češi jsou asi jiní než ostatní.Co slavný ministr zahraníčí...ten asi někdě leží pod peřinou a možná nemá ani potuchy co se děje v Egyptě?V situaci v Egyptě s britskýma turistama se vyjádřilo i několik britských politiků.U nás vůbec nikdo.Všichni se pořád něčeho bojí z našich politiků.Nikdy se naše ministerstvo zahraničí jednoznačně nevyjádřilo jednoznačně k nějakému zahraničnímu problému.Jsou strachy před posraný aby někdo něco neřekl.Nikdo nemá potuchy co má říkat a dělat na ministerstvu.Spíše se čeká, že se to nějak samo vyřeší a že si čeští turisté a cestovky nějak poradí bez nás.Neschopnost ministerstva zahraničí je již dlouhou dobu známá.Neschopnost operačně a flexibilně řešit aktuální problémy je už na ministerstvu klasika.jiné státy mají již připravené operační plány na evakuaci vlastních lidí z Egypta a Tunisu a naši....ticho po pěšině...nikde nikdo....asi se nic neděje.Směšné.Vyházet ty šašky z ministerstva i se spícím ministrem.Nechápu proč nemůže někdo oficiálně vystoupit a řict lidem ne.Nejezděte tam je to o život a případná evakuace bude složitá!lepší je asi po česku.....nic neříkat...a dělat, že žádné ministerstvo zahraničí neexistuje.Asi neexistují ani odborníci na danou problematiku atd.Neuvěřitelná politická neschopnost našeho ministerstva!!!!

jakub-moravec ( 31. ledna 2011 05:00 )

Ten kdo byl v Egyptě a nechodil jen po památkách, ale vyšel i do ulic mezi obyčejné lidi a viděl v jaké chudobě žijí, žádné koberce,ani podlaha,jen udusaná hlína. Je to chudá a privitivní země, ale když je v sázce jejich svoboda, pak kam se hrabem na to my inteligentní Čecháčci! Všichni bychom měli smeknout před nimi, když vidíme jakou revoluci dělají oni, a jaká byla ta naše sametovka. Když u nás v Praze policajti brutálně mlátili do bezbraných studentů, jiní zas hned kousek vedle v krčmě vesele popíjeli a smáli se a vůbec je nezajímalo co se venku děje. Ani jeden dospělý nepřišel těm studentům na pomoc. To jsme vskutku národ, zbabělců a debilů. Někdo tady napsal, že dělají tu revoluci v Egyptě, aby pak mohli rabovat banky a obchody, ale ani se jím nedivím, dělají-li to z hladu. Ale o tom rabování by raději pomlčel, jako kdybychom nevěděli co rabování je, máme prezidenta s přezdívkou tunel-dědek a vyrabovali nám naši vládní činitelé již téměř celou zemi a nám to pořád nevadí a do další revoluce samozřejmě že se nám taky nechce. Já vždy myslel že máme jen jednoho Švejka, ale teď vidím, že je Švejkem každý druhý občan, Havel byl po 89 roce první.

jakub-moravec ( 31. ledna 2011 04:37 )

akrapazi

Zobrazit celou diskusi