Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Školačka (†13) zemřela na lyžařském kurzu

Třináctiletou školačku hodinu oživovali, ale její zranění byla vážná. Podlehla jim.
Třináctiletou školačku hodinu oživovali, ale její zranění byla vážná. Podlehla jim.  (Autor: Reprofoto TV Nova)
Autor: jaj, Kšim, kru - 
28. ledna 2011
17:10

AKTUALIZOVÁNO: Ke tragické nehodě došlo v pátek v dopoledních hodinách v Jeseníkách. Třináctiletá lyžařka vyjela ze sjezdovky a narazila do stromu. Ani přes okamžitou pomoc nejdříve ostatních lyžařů a posléze i záchranářů Horské služby a přivolaného lékaře se dívku nepodařilo zachránit.

"K nehodě došlo v dopoledních hodinách v oblasti Dolní Morava," řekl Blesk.cz náčelník tamější Horské služby Michal Klimeš. Dle jeho informací byla dívka v Jeseníkách na lyžařském kurzu. Tragédie se odehrála ve zmodernizovaném Ski-Areálu na Sněžníku. Školačka se vydala na 1600 metrů dlouhou sjezdovku.

"Sjezdovka to byla červená, tudíž střední obtížnost, měli by se na ní pohybovat již zkušenější lyžaři. Dívka vyjela mimo sjezdovku a narazila do stromu," přibližuje okolnosti hrozivé nehody Klimeš. Dívku se nepodařilo zachránit. Sice měla na hlavě helmu, ale závažným zraněním podlehla.

Dívku na místě asi hodinu oživovali. Podle informací TV Nova byl dokonce přivolán vrtulní, který lyžařku odvezl do nemocnice.

Dívku nešlo zachránit

"Před příjezdem našich lidí na místo, se již ostatní lyžaři snažili amatérsky dívku oživit. Záchranáři okamžitě začali resuscitovat, po příletu vrtulníku v první pomoci pokračoval lékař letecké záchranné služby. Ani on přes více než hodinovou resuscitaci dívce život nevrátil,“ sdělil Klimeš.

Areál patří dle záchranářů mezi nejbezpečnější v Jeseníkách. „V místech, kde jsou sněžná děla či jiné překážky na sjezdovce, jsou nataženy ochranné sítě. Překážky jsou obaleny matracemi,“ podotkl jeden ze záchranářů.

Ředitel ski areálu Petr Vrzal je tragédií otřesen. „I když se snažíme zajistit maximální bezpečnost pomocí ochranných prostředků a minimalizovat tím možnost úrazů, tak podobným neštěstím nelze zabránit. Je mi to strašně líto,“ konstatoval šéf areálu Petr Vrzal. Na sjezdovce se pár hodin po tragédii lyžovalo.

Policie nyní zjišťuje, jestli šlo o tragickou nehodu, nebo jestli má na smrti dívky podíl jiná osoba, například jiný lyžař, nebo nedostatečný dozor na svahu, informovala TV Nova.

Ředitel ski areálu Petr Vrzal je tragédií otřesen. „I když se snažíme zajistit maximální bezpečnost pomocí ochranných prostředků a minimalizovat tím možnost úrazů, tak podobným neštěstím nelze zabránit. Je mi to strašně líto,“ konstatoval šéf areálu Petr Vrzal.

Na sjezdovce se pár hodin po tragédii lyžovalo.

blackpoison ( 3. února 2011 13:17 )

hele ta holka byla moje kamarádka a žádná neposlušná holka to nebyla tak se uklidni!může za to ten vychvatel mněl na ní dávat pozor!a přála bych ti aby se to stalo někomu z tvé rodiny!byla jsem na tom pohřbu a matka a sestra a otec jsou na prášky!

jahodovyknedlik ( 29. ledna 2011 23:29 )

Je to přesně tak. Chudáci rodiče, chudáci učitelé .

anamora ( 29. ledna 2011 08:04 )

Byla jsem cvičitelka přes 10 let, před tím jsem trénovala malé lyžaře, sama jsem leta závodila. Za celou tu dobu i přes veškeré opatření, jsem měla 2 úrazy dítěte - zaplaťbůh - jen zlomené nohy. A věřte, ani tomu nešlo zabránit. Prostě se to stane a by la jsem svědkem smrtelného úrazu žákyně v Kořenově. Prostě sedla na zadek a po něm rovně sjela až do budovy vleku a hlavou narazila a bylo... a nedalo se dělat ale vůůůbec nic. Je to stejně blbá náhoda jako u autonehody. Učitel za ní rychle ujížděl-zkušený!!! a nestihl nic, nic!!!A poslední den: Třeba holky blbly ....znám to, opartnost pryč, radost ze života, frajeřinky..nesudte, nikdo tomu tak nechtěl.Chudáci rodiče, chudák instruktor...strašný!!!

anelam ( 29. ledna 2011 06:57 )

Je to jediný čas,kdy děti nesedí třeba u počítače a něco se naučí-Je však jisté,nemusí to být zrovna na horách,stačila by mírná sjezdovka třeba v Deštné Je to jistě i cenově dostupné pro každého. Tam by to ale asi učitele nebavilo

stastnyjim ( 28. ledna 2011 21:13 )

Pokud znáte předpisy pro lyžařský výcvik, musíte to dělat tak, že stále víte o každém svěřenci. V praxi to znamená nastoupené družstvo (i zdatní lyžaři), rozjede se pěkně člen po členu a instruktor je má stále na dohled. Na místě, které od místa startu vidíte a jasně určíte, se celé družstvo sjede (na kraji sjezdovnky), nastoupí do znovu řady a jede se dál stejným způsobem. Pochopitelně lyžujete na místech, která vaši svěřenci bezpečně sjedou. Že je to děsná otrava a že to nikdo nedělá? To je pravda, ale když dojde na lámání chleba, tak se právě tohle hodnotí.

Zobrazit celou diskusi