Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Egyptě umírali na ulici lidé! Demonstranti i policista

Autor: ČTK, pf, jos, jaj - 
26. ledna 2011
13:23

AKTUALIZOVÁNO: Protirežimní nepokoje se začaly šířit arabskými zeměmi jako nákaza! Tunisko, odkud musel nedávno kvůli násilnostem prchnout prezident, vystřídal Egypt. Při největších demonstracích od roku 1981, které rozháněla policie, už zemřeli 4 lidé. V současnosti je v ulicích klid.

Celkem čtyři mrtvé si zatím vyžádaly úterní protivládní protesty v Egyptě. V Suezu ve středu v důsledku nepokojů zemřel pětačtyřicetiletý muž. V úterý při nepokojích v Egyptě zahynuli dva demonstranti a policista, který dostal ránu kamenem do hlavy.

V ulicích Káhiry, kde policie ještě v noci na středu zasahovala proti tisícům demonstrantů, ráno podle agentury Reuters zavládl klid. Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura informoval, že v Egyptě je nyní 800 českých turistů, kteří jsou v pořádku a protestní akce je v letoviscích nijak nezasáhly.

15 tisíc demonstrantů v ulicích

Vlna protestů se v zemi pyramid vzedmula proti vládě prezidenta Husního Mubaraka. Nepokoje, které inspiroval nedávný odpor proti tuniskému prezidentovi Zín Abidín bin Alímu, zachvátily několik egyptských měst. Jen v Káhiře vyšlo do ulic asi 10 tisíc lidí, zasáhla proti nim policie s vodními děly i slzným plynem. Demonstrantů bylo celkově 15 tisíc. Zatčeno jich bylo více než 200. V ulicích už je klid.

Tři demonstranti a jeden policista zemřeli v důsledku policejního zásahu ve městě Suez. Podle jednoho z lékařů byli zasaženi gumovými projektily. Protesty se na všech místech nesly v duchu odmítnutí režimu prezidenta Husního Mubaraka, který se v zemi chopil moci roku 1981. Konkrétně v Káhiře demonstrující popisovali zdi hesly »Pryč s Husním Mubarakem«.

Policisté byli připraveni

Ačkoli tam začalo otevřené vyjádření nespokojenosti pokojně, demonstranti zaútočili na vůz s vodními děly a házeli na policisty kameny. Bezpečnostní složky se na vlnu protestů podle agenturních informací připravily – ještě než začala demonstrace, v ulicích stálo až 30 tisíc policistů.

Egypťané si podobně jako Tunisané, kteří demonstrují už od prosince, stěžují na stoupající ceny potravin, nedostatek pracovních míst a autoritářskou vládu, jež protesty obvykle potlačuje rychle a důrazně. Žádají odstoupení Mubaraka i premiéra Ahmada Nazífa, rozpuštění parlamentu a vytvoření národní vlády.

smrk ( 26. ledna 2011 14:27 )

Jak se "nekácí" socialismus, tak nejsou tyto demonstrace nějak zvlášť komentované - holt nepadá "ta správná" strana.

jos54 ( 26. ledna 2011 11:27 )

Četl jsem zprávu z jiného zdroje, že zahynuli dva demonstranti a jeden policista. Kdo z nich se tedy podle Blesku nepočítá mezi lidi?

Zobrazit celou diskusi