Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pirát z Německa: Tam mu vzali řidičák, u nás jezdí dál!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: Ladislav Leimer, Kjos - 
14. ledna 2011
11:37

Řídil agresivně, se svým mercedesem předjel kamion a zabrzdil, čímž způsobil havárii. Navíc dalšího motoristu napadl. V Německu dostal český pirát silnic (38) zákaz řízení, pokutu 30 tisíc Kč a policie mu zabavila řidičák. U nás si ale podle zákonů může za volant kdykoliv usednout znovu.

Zákaz řízení může totiž dostat Čech pouze v zemi, kde přestupek spáchal. Nebezpečný řidič, který ve středu ráno na dálnici A3 u Würzburgu šikanoval řidiče kamiónu tak bude v České republice dál jezdit.

„Předávání přestupků ze zahraničí neexistuje, respektive zatím neexistuje mezinárodní dohoda, která by to upravovala,“ řekl Právu ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

„Pakliže mu zadrželi řidičský průkaz v zahraničí, tak řidičák mu po projednání přestupku bude poslán k nám a tady mu bude vrácen s tím, že řidič možná dostane zákaz řízení na území Německa,“ dodal.

Stejná praxe ale platí i u nás v České republice. Když se cizinec dopustí na silnicích přestupku a správní orgán rozhodne o zákazu řízení, dostane v zemi svého trvalého pobytu řidičský průkaz zpátky, ovšem s vyslovením zákazu řízení na území České republiky.

gogo ( 14. ledna 2011 18:07 )

Proč si myslíte že u nás byla legislativa udělána tak jak byla ? A komu tento paskvil vyhovuje ? Můžete třikrát hádat ....

gevi ( 14. ledna 2011 13:10 )

jestli naše legislativa nějak brání naší policii, aby zasahoval rázně a její zásahy měly okamžitou platnost, nebo když to nejde, aby to příslušné orgány vyřílily řádově do několika dnů. Asi to u nás nejde. Ale teď je mi divná jedna věc: Pokud mu německá policie zabavila řidičák, jak může jezdit? To mu u nís vydají nějakou dočasnou náhradu? Já to opravdu nevím. Mimochodem docela souhlasím s jedním včerejším diskutujícím, který napsal něco v tom smyslu, že určité typy lidí si kupují určité typy aut.

Zobrazit celou diskusi