Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záplavy v Austrálii: Již 20 mrtvých v kalné vodě

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, jos - 
12. ledna 2011
09:50

Austrálie čelí povodni biblických rozměrů. Voda ohrožuje už i třetí největší město Brisbane. Katastrofální potopa sužuje severovýchod Austrálie od listopadu. Voda si už vážádala 20 obětí.

Australské úřady nařídily tisícům lidí opustit části Brisbane, kterému hrozí největší povodně za několik desítek let. V oblasti západně od tohoto třetího největšího města země si bleskové záplavy od pondělí vyžádaly nejméně deset mrtvých a na Brisbane se nyní řítí mohutné přívaly vody.

Katastrofální potopa sužuje severovýchod Austrálie od listopadu. Podle agentury AP si zatím vyžádala nejméně 20 mrtvých. Podle policie by velká voda v dvoumilionové metropoli státu Queensland mohla ohrozit až 9000 domů, obchodů a dalších budov. Úřady varují, že povodeň by mohla být horší než v roce 1974, kdy rozvodněná řeka Brisbane zatopila tisíce domů a usmrtila 14 lidí.

Hladina tohoto toku by měla kulminovat ve čtvrtek. Zpravodajský server BBC uvedl, že město kromě proudů vody ze zaplaveného údolí ohrožuje také přehrada Wivenhoe, která je zcela plná a její správci museli začít vodu upouštět.

Obyvatelé nízko položených částí queenslandské metropole obložili svoje domy pytli s pískem. Další lidé začali proudit do evakuačních center v Brisbane a v sousedním Ipswichi.

Do pondělí podle agentury AP voda v některých oblastech pomalu ustupovala a směřovala do oceánu. V pondělí však město Toowoomba a okolní obce západně od Brisbane zasáhla blesková povodeň. Záchranářům se podařilo vyprostit více než 40 lidí z domů, jež voda izolovala od okolního světa. Podle queenslandské premiérky Anny Bligh se úřady obávají o život nejméně 18 nezvěstných.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi