Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec světa nepřišel: Další předpověď se blíží

Camping předpověděl, že Soudný den měl přijít v sobotu. Ale stále tu jsme.
Camping předpověděl, že Soudný den měl přijít v sobotu. Ale stále tu jsme.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
22. května 2011
17:15

Američané, kteří uvěřili proroctví osmadevadesátiletého Harolda Campinga, že v sobotu nastane konec světa, jsou nyní zmatení. Část z nich to ale ještě více utvrdilo ve víře nebo přimělo o apokalyptickém poselství přemýšlet.

Bývalý stavební inženýr Camping, který vede síť křesťanských stanic Family Radio a který světovou zkázu již jednou neúspěšně předpovídal na září 1994, nyní tvrdil, že v sobotu 21. května v 18:00 místního času vypukne apokalypsa. Ta poté měla postupovat všemi časovými pásmy. Po pěti měsících hrůzy a utrpení měl náš svět zcela zaniknout.

Stoupenci konce světa vypumpovali bankovní konta

Stoupenci Campinga strávili několik posledních měsíců varováním před očekávanou zkázou, řada z nich se vzdala všech pozemských statků a vypumpovala bankovní konta. Mnoho z nich rovněž podniklo dlouhé cesty, aby v posledním okamžiku byli se svými milovanými. Ale hodina zkázy přišla a v tichosti opět odešla.

"Byl jsem trochu skeptický, ale snažil jsem se pochyby vytlačit, protože věřím v Boha," řekl Keith Bauer. Před týdnem v Marylandu spolu s rodinou naskočil do své dodávky a ujel 5000 kilometrů, aby na konec světa byl v kalifornském Oaklandu v centrále Family Radio.

Nebe by bylo lepší než země

"Doufal jsem v to, protože si myslím, že nebe by bylo mnohem lepší než Země," dodal Bauer, který pracuje jako řidič kamionu. O uplynulém týdnu ale nepracoval, protože by "v případě apokalypsy stejně nedostal zaplaceno".

Na newyorském náměstí Times Square čekal na konec světa Robert Fitzpatrick. Byl prý překvapen, že hodina zkázy přešla jen tak lehce. Za reklamy s varováním před apokalypsou totiž utratil všechny své peníze.

"Nedokážu teď říct, co právě cítím," řekl. "Očividně jsem tomu ale správně neporozuměl, protože tady pořád jsme."

Konec světa ještě přijde

Řada Campingových věrných nyní prohlašuje, že odklad je jen další boží zkouškou víry. Někteří také tvrdí, že přesný čas nebyl nikdy pevně stanoven.

"Je pořád 21. května a Bůh se to chystá učinit," prohlásil v rozhlase Family Radio zvláštní koordinátor Michael Garcia. Sobotní ráno strávil modlitbami a popíjením posledních dvou šálků kávy se svou ženou. "Když něco tvrdíte a nestane se to, tak je vaše pýcha narušena. Kdo ale potřebuje pýchu? Bůh řekl, že se vzpírá pýše a slituje se nad pokorou."

Na nevydařenou apokalypsu reagovali také uživatelé internetu. Na Twitteru řada lidí napsala, že Campingovo proroctví bylo fiasko a že skončilo tak, jak se očekávalo. Další zase poťouchle dodávali, že se o víkendu nenamáhali sprchovat a uklízet.
Camping, který žije několik kilometrů od rozhlasu, nebyl v sobotu dopoledne doma. Podle Reuters se ho ani poté nepodařilo kontaktovat, aby svou předpověď komentoval.

honza51 ( 23. května 2011 11:00 )

být pro ty "tupouny" šok, když se probudí a nic se nestalo , jenom snad to, že si "vizionář" v klidu přepočítává chechtáky, které mu ty "ovce" svěřily . Ale dobrá správa pro ně, "podle nenovějších předpovědí se další KONCE SVĚTA blíží", nebojte se možná to jednou vyjde.

husqarnowicz ( 23. května 2011 08:33 )

Svět je plný bláznů, jak zpívá Leona Machálková. Zajímavé,že nejvíce jich je v nějaké souvislosti s s náboženstvím,okultismem a podobnými nesmysly. Ne nadarmo jim Němci říkali Himmeltrottel.

panaj ( 23. května 2011 08:15 )

...mu Amíci přispěli bohatě na další užívání stáří! Pak že jsou bl*ci jen Češi!

vlaku ( 23. května 2011 04:39 )

Škoda.

siroky11 ( 22. května 2011 22:25 )

Takovýto raplouši by měli být zavřeni v blázinci. Jenom při pohledu na toho dědka, bych řekl, že je to nějaký šílenec!

Zobrazit celou diskusi