Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Majitel vodovodu má svá práva, ale bezohlednost k nim nepatří

D. A. S.
D. A. S.  (Autor: D. A. S.)
12. května 2011
09:40
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Do redakce přišel rozhořčený dopis od paní Heleny T. (49), týkající se vodovodu na jejím pozemku. „Neustále se nám po zahradě někdo courá, a to i v případě, že nejsme doma. Šlapou mi po záhonech i po čerstvě zasetém trávníku a jejich drzost nezná mezí. Copak neexistuje nějaký způsob, jak jim zabránit ve vstupu na pozemek? Neměli by mít nějaké povolení?“ Rozhodli jsme se paní Heleně pomoct, protože s podobnými problémy věcného břemene jsme se v praxi setkali i my.

Podle pojišťovny DAS se však nejedná o věcné břemeno, které by se zapisovalo do katastru nemovitostí. Problematika vodovodů je upravena v zákoně o vodovodech a kanalizacích.

Zákon bohužel umožňuje vlastníkovi vodovodu vstupovat na cizí pozemky za účelem splnění svých povinností spojených s provozováním vodovodu a stejná práva má i jeho provozovatel. Rozhodně ale není oprávněn vstupovat na pozemek bez předešlého ohlášení.

D. A. S. D. A. S. | D. A. S.

 

Může se stát, že provozovatel vodovodu při své návštěvě na pozemku něco poškodí nebo rozbije. Pak je samozřejmě povinen pozemek uvést do původního stavu. Pokud by zahradu poškodili např. výkopovými pracemi a paní Helena by byla omezena v zahradničení, provozovatel vodovodu je povinen jí uhradit majetkovou újmu.
Pojišťovna DAS radí: „Je pochopitelné, že se daná situace může zdát hodně omezující, zvláště když má vlastník vodovodu právo umístit na pozemek i tabulky označující jeho polohu. Rozhodně ale nedoporučujeme bránit správci ve vstupu na pozemek. V takovém případě by Heleně hrozila pokuta až ve výši 100 000 Kč.“

Co je věcné břemeno?

Jak již bylo řečeno, vodovod není věcné břemeno. DAS vysvětluje: „K právní účinnosti vzniku a zániku věcných břemen je nutný vklad do katastru nemovitostí. Věcná břemena vznikají většinou písemnými smlouvami nebo v dědickém řízení, ale právo odpovídající věcnému břemenu lze nabýt také např. vydržením. Zánik věcného břemene je také řešen písemnou smlouvou, rozhodnutím příslušných orgánů nebo ze zákona. Patří-li však právo odpovídající věcnému břemeni určité osobě, věcné břemeno zanikne nejpozději její smrtí.
Věcná břemena jsou právní institut, který znalo již římské právo. Omezují vlastníka nemovitosti buď ve prospěch jiné konkrétní nemovitosti nebo jiné konkrétní fyzické či právnické osoby. V praxi to znamená, že věcná břemena omezují vlastníka nemovité věci tak, že je prostě povinen něco trpět.

Více informací naleznete zde.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi