Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sloní kluk dobře pije, pak dlouho spí

Autor: Ivana Žáková - 
30. března 2011
16:42

První slůně narozené v domácích zoologických zahradách se má čile k světu! V ostravské zoo, kde přišlo na svět, panuje mírný optimismus. Sloní sameček za den už vypije osm litrů mléčné náhražky, mezitím ho jeho máma Vishesh (14) kojí. I přes občasnou nervozitu se chová ke slůněti opatrně a citlivě.

Tato klidná situace se ale může kdykoliv změnit k horšímu. Občasná agresivita a nešetrné zacházení Vishesh se slůnětem je přisuzována její nezkušenosti, vždyť je prvorodička. Nervozita ale pomalu ustupuje a vztahy mámy s mládětem se podle ošetřovatelů stále více upevňují.

Sloní sameček dostává najíst každé dvě až čtyři hodiny. Když ošetřovatelé Vishesh krmí, tak mládě saje i její mléko. Poměr náhražky a tuku je dnes jedna ku jedné, takže svým složením odpovídá plnohodnotnému mateřskému slonímu mléku.

Slůně mezitím pilně trénuje zručnost svého chobotu, kterým očichává větvičky, papáníčko a celé okolí. „Je to pro něj stejně důležité, jako když se dítě učí chodit. Nicméně ale většinu dne prospí pod bedlivým dohledem mámy,“ dodala Kalousková. Sloní pavilon je i nadále pro veřejnost uzavřen.

kukuku ( 31. března 2011 14:52 )

Pro úplně blbé (jako je jesie) : Slovensky "striedavá starostlivosť" = Česky "střídavá péče".

olesja ( 31. března 2011 12:28 )

Po opici také dlouho spím..

johanka ( 31. března 2011 11:24 )

Je to krásný kluk a já mu držím pěsti, aby vydržel a vyrostl z něho zdravý a silný slon

jesie ( 31. března 2011 11:20 )

Taky patříte mezi ty svalnaté ( hlavně kolem úst ) pokud se to týká někoho jiného, že ? Jinak příspěvek se týká slůněte a ne nějaké střídavé péče, tak se laskavě držte tématu. Slonímu klukovi přeji hodně sil.

Shelby16 ( 31. března 2011 00:02 )

jen tak dál, ať se slonímu klukovi vede

Zobrazit celou diskusi