Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

První české slůně už pije!

Autor: Ivana Žáková, evakk - 
12. března 2011
15:44

V plné pohotovosti je ostravská zoo, a obzvlášť všichni ošetřovatelé v pavilonu slonů. Poprvé v historii Česka se tam narodilo živé slůně! A je to kluk! Na svět ho včera nad ránem přivedla prvorodička Vishesh (14). Její máma Johti (44) bude také rodit, a to každým dnem. Ta je přitom nejstarší březí slonicí ze všech světových zoo!

Podobnou událost zažije málokterá zoo na světě! Nervozita ve sloním pavilonu se dá krájet. Vishesh je prvorodičkou a navíc není uvyklá kontaktu s lidmi, což u porodu zvyšuje riziko. „Začala na své mládě útočit, což je běžný jev i v přírodě. Slůně jsme proto kovovým hrablem odtáhli za bariéru," popsala Blesku dramatickou noc Monika Ondrušová z ostravské zoo.

S Vishesh byla ve výběhu starší samice Suseela (50), která měla za úkol při porodu asistovat a případně chránit mládě před matkou. Tento »tetičkovsko-ochranářský « postup je taktéž v přírodě běžný. Kupodivu se však i Suseela začala k mláděti chovat agresivně.

Ošetřovatelé proto mámě podali utišující léky a přes bariéru ji začali se slůnětem seznamovat. Po hodině, když už nejevila známky agresivity, mládě samici vrátili. „Pokoušeli se ho přikládat k vemínku. To je nebezpečné a dá se to dělat jen krátce, když je slonice ochotna pokleknout,“ vylíčila Ondrušová.

Nakonec sameček začal v pátek v noci sám pít. Ošetřovatelé to zpozorovali až ráno. Mládě i matka jsou v pořádku, vitální slůně se od slonice nehne ani na krok.

Sloní pavilon bude několik dní uzavřen. Na porod se totiž chystá i babička novorozeného slůněte Johti (44). Sloní porod patří k nejrizikovějším, neboť matky mohou zejména v prvních dnech své mládě zabít.

Dlouhá březost, rychlý porod

Termín porodu 8. března (březost trvá 630 dní)
Porodní stahy začaly ve čtvrtek před půlnocí
Plodová voda odtekla v pátek 11. března ve 3:13 hodin
Samotný porod rychlý a bez komplikací ve 3:18 hodin
Mládě samec vážící 78 kg, zatím bezejmenný

ma-o ( 12. března 2011 18:18 )

Houby České, Moravské je to slůně

siroky11 ( 12. března 2011 17:59 )

Vy tomu Kalouskovi nedáte pokoj

vonamula ( 12. března 2011 16:29 )

... tak můžete napsat i o mě. Piju rád a chobota mám taky

Zobrazit celou diskusi