Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český stát vznikl díky obchodu s otroky!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jindřich Bíč, šim - 
13. února 2011
14:52

K nádherné nahé dívce přistupuje snědý kupec. Pozorně si ji prohlíží, podívá se jí i do úst, zda má zdravé zuby. Pak spokojeně přikývne. „Beru ji,“ pokyne prodejci a přesunuje se k další vyděšené otrokyni. Píše se 10. století a tahle scéna z trhu s otroky se neodehrává v žádné vzdálené zemi, ale v Praze na Malé Straně!

Ještě donedávna se historici domnívali, že stříbro, ze kterého byly raženy první české mince, pocházelo z kutnohorské oblasti, protože právě v této oblasti sídlila mincovna Malín. Poslední výzkumy ale dosvědčují, že šlo o náhodu. Češi sice měli ložiska stříbra pod sebou, ale vůbec o tom nevěděli. Odkud se tedy vzalo pradávné stříbro, díky němuž bylo možné financovat ohromnou armádu a postavit tak český stát? Z obchodu s otroky!

Mince zdobí otrok

Po zavraždění českého knížete Václava (907 – 935) se k moci dostal jeho bratr Boleslav I. (915 – 967/972). Ten, ačkoliv se postaral o smrt svého bratra, je zároveň považovaný za jednoho z nejschopnějších panovníků. Tvrdou rukou dokázal sjednotit Čechy a za pomoci vojáků a žoldnéřů si udržel svoje výsostné postavení téměř 30 let. Prosperitu Čech zajišťoval významný zahraniční obchod s lidmi, coždokazuje mince z té doby. „Na minci se svatým Václavem je na oprátce vyobrazen otrok,“ tvrdí numizmatik Národního muzea Luboš Polanský.

 

V Praze byli otroci velice levní

Odkud se otroci brali? Buď to byli zajatci, nebo se jimi mohli stát lidé, kteří nesplatili dluh. „Takový člověk se mohl vykoupit za 300 denárů,“ píše kronikář Kosmas (1045 – 1125). Nešlo o malou částku. Za jeden denár se dalo tehdy koupit deset slepic nebo tolik pšenice, co vystačí člověku na měsíc. Za 300 denárů si lidé mohli koupit otroka v Praze a za 1200 ho bylo možné prodat ve španělské Córdobě. Právě z tohoto rozdílu těžily obchody krále Boleslava. Nebylo mu zatěžko vypravovat dlouhé karavany otroků. Úmornou cestu s oprátkou na krku a se svázanýma nohama mnozí nepřežili, ale to panovníkovi nevadilo. Přesun na tak vzdálený trh se vyplatil, protože některé krásné mladé otrokyně měly hodnotu i 2400 denárů…

Pomník na Malé Straně?

Podle nařízení církve se mohli prodávat jako otroci pouze pohané. To ale nebyl pro Boleslava žádný velký problém či zásadní omezení. Dlužníků bylo pořád dost a navíc každý, kdo odmítal být dobrovolně křesťanem, putoval rovnou na trh s otroky. Český historik a publicista Dušan Třeštík si proto myslel, že by se měl na Malé Straně otrokům postavit pomníček, protože to byli právě oni, kdo financoval vznik českého státu.

 

SLOVANÉ BYLI SCHOPNÍ OTROCI…

Slované jsou v 10. století v arabských pramenech považováni za velmi schopné otroky. Spousta z nich se dokázala ze svého nicotného postavení propracovat mezi vojevůdce. Snad i proto bylo na severu Afriky několik osad, které se jmenují Saklabia nebo Saklab, což znamená Slovan.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kudlankabezbozna ( 17. května 2011 10:29 )

Alealeale, když si vzpomenu třeba na Václava II., tak to taky mohlo být přesně obráceně . Zdravím bratry Poláky

jakub-moravec ( 14. února 2011 23:32 )

quasimodo, hrbáči od Matky boží, jsi to ty který jsi v jiné zprávě chválil našeho tunel-dědka? Tak takovým lidem opovrhuji zase já.

zemekf ( 14. února 2011 10:37 )

Jistě sáhibe !!! bydlíš v paneláku, máš ojetou hujdu a děláš machra.

anelam ( 14. února 2011 09:50 )

Zapoměl jsi napsat,jestli ti tví zaměstnanci se mají tak dobře jako ty

jakub-moravec ( 14. února 2011 09:46 )

a já si pak zajedu do Prahy a některou si vyberu

Zobrazit celou diskusi