Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kontroverzní umělec: Maluje obrazy zvířat v životní velikosti

Autor: Václav Suchan, mivrk - 
23. ledna 2011
15:15

Ať už se v posledních letech objevil bizarní svět obrazů zvířat Waltona Forda (50) kdekoliv, všude trhal návštěvnické rekordy muzeí a galerií. Fronty na Bestiarium tohoto kontroverzního amerického malíře se loni stály jak v Berlíně, tak ve Vídni. Přinášíme malou ochutnávku z jeho obřích obrazů, které jsou v současnosti k vidění v Muzeu moderního umění v dánském Humlebæku. Škoda, je to trochu z ruky…

Velkoformátové obrazy amerického malíře berou dech a šokují. Zvířata jsou vyobrazena v detailním prokreslení, působí neuvěřitelně realisticky, zároveň ale neskutečně. Umělec se zjevně inspiroval ilustracemi přírodních a zvířecích scén umělců 19. století a starým britským koloniálním malířstvím.

Když jsem loni na podzim sledoval návštěvníky obdivující 22 obrovských pestrobarevných pláten ve vídeňské Albertině, viděl jsem v jejich očích hlavně údiv. A bylo vidět, jak se snaží domyslet příběhy, které jednotlivá plátna naznačují. V tom je mistrovství Waltona Forda. Nespokojil se s tím, že nakreslil to které zvíře, ale zároveň na plátně vypráví jeho příběh.

Nic pro slabší povahy

Tygři, lvi, ptáci nebo opice se na obrazech objevují v životní velikosti v nepřirozených situacích, svádějí spolu krvavé boje, usilují o svobodu, ničí nepřítele. Maximální dávka inspirace pro snění a fantazii. Walton Ford na obrazech odráží historii kolonialismu, otroctví a kritizuje i další formy nesvobody a také chování člověka k přírodě.

Mnohé obrazy šokují, ochráncům přírody se asi nemusejí líbit působivé výjevy, kdy jedno zvíře zraňuje jiné. Také hodně realistické zachycení surového jednání člověka vůči zvířeti či naopak vítězství dravce nad lovcem může být pro slabší povahy nepřijatelné. Stejně jako páření různých druhů zvířat mezi sebou.

Kdo je Walton Ford?

Narodil se v roce 1960 v Larchmontu (stát New York). Už od dětství se zajímal o přírodu. V roce 1982 absolvoval na filmové škole na Rhode Island School of Design, dále se ale již věnoval výhradně malování. Fascinovaly ho příběhy zvířat a snažil se setřít hranici mezi příběhy zvířat a lidí. Žije v horách v Great Barrington ve státě Massachusetts.

Kde můžete šokující obrazy vidět

V ČR neuvidíte obrazy Waltona Forda na žádné výstavě. Pokud jste jeho fanoušky či byste chtěli objevit jeho svět, musíte zajet do Dánska. Až do 6. března tam vystavuje v městě Humlebæk (Strandvej 13), v Louisiana Museum of Modern Art.

Humlebæk leží 35 km severně od Kodaně (zpáteční letenka Praha – Kodaň stojí 1500 Kč). Vlakem z Kodaně do Humlebæku dojedete za 35 minut, autem za cca 30 minut po dálnici E47/E55. Vstupné: Dospělí – DKK 95 (315 Kč), děti do 18 let zdarma studenti DKK 85 (280 Kč) Otevřeno: Út–Pá 11–22 hod., So–Ne 11–18 hod.

Jeden obraz za 4,5 milionu korun!

„Obrazy Waltona Forda vykazují značnou míru řemeslné zručnosti. A chápu, že mají tolik příznivců po celém světě. Jsou totiž pro široké vrstvy zájemců oproti jinému současnému umění srozumitelné. Láká také magický obsah obrazů a samozřejmě i příběhy, které navozují. Není pak divu, že se tyto obrazy prodávají za velké peníze, v katalogu jedné galerie jsem viděl obraz lva s krokodýlem za 250 tisíc dolarů (4,5 milionu Kč). Z uměleckého hlediska ale tato díla nepovažuji za výrazně hodnotná a ve sbírce Národní galerie nemáme ani jedno…“ zhodnotil obrazy Waltona Forda Tomáš Vlček z Národní galerie v Praze.

e.44 ( 23. ledna 2011 19:17 )

"Zvířata jsou vyobrazena v detailním prokreslení, působí neuvěřitelně realisticky, zároveň ale neskutečně." Řekla bych, že tahle věta dost přesně popisuje to, jak obrazy působí. Ovšem pokud jí tu někdo úmyslně neukousne konec, aby se tu moh chechtat........

limak007 ( 23. ledna 2011 18:22 )

"...Zvířata jsou vyobrazena v detailním prokreslení, působí neuvěřitelně realisticky..." Kouknu na fotku, fakt realisticky... Už jsi někdy, autore viděl živé zvíře? Asi tě nevzala maminka s tatínkem do ZOO. Jinak bys takové kydy nepsal!

Zobrazit celou diskusi