Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Alice (15) umírá: Seznam věcí, co chce zažít před smrtí

11. června 2011 | 06:30

Již čtyři roky mladá Britka Alice Pyne (15) bojuje s rakovinou bílých krvinek. Na internetu si založila blog, kde napsala několik bodů, co chce stihnout, než zemře. Jak sama na internetu píše: „Poslední testy nedopadly moc dobře, rakovina se šíří mým tělem.“ Blogem vzbudila nečekanou bouři zájmu.

Alice na doporučení maminky napsala seznam čeho v životě ještě dosáhnout. „Je to moc težké. Do boje s nemoci jsem dala vše a je ještě spousta věcí, které chci v životě stihnout. Zdá se, že tuhle bitvu prohraji“ píše smutnou zprávu na blogu. Nejzásadnějším bodem je „přimět každého, aby daroval kostní dřeň.“ Poté si přeje třeba plavat mezi žraloky nebo dostat svého psa Mabela na přehlídku labradorů.

Alicina sestra Milly si založila profil na charitativní akci Race for Life (Běh pro život). Jako cíl si dala vybrat 1000 Ł. Za šest dní sem lidé dobrovolně poslali přes 15.000 liber, které půjdou do výzkumných center pro léčbu rakoviny.

Darujte kostní dřeň, prosí

Mladá Britka bojující se zákeřnou rakovinou se částečně nechala inspirovat filmem „Než si pro nás přijde“ s Jackem Nicholsonem a Morganem Freemanem v hlavní roli. První transplantaci kostní dřeně Alice podstoupila ve 13 letech. „Rozhodně nechci žebrat, nepotřebuji peníze, jen se přidejte do programu dárcovství kostní dřeně ve své zemi,“ prosí Alice.

Jedním z bodů na seznamu je i setkat se s popovou kapelou Take That. „O víkendu za nimi jedu, věřili byste tomu? Nemůžu se dočkat, snad neonemocním,“ informuje ve zprávě z 9 června. Dalším přáním je vlastnit iPad. „Spousta lidí mi nabídla, že mi na něj přispěje, ale již mi ho objednali rodinní přátelé,“ píše. Kvůli nemoci dívka nemůže cestovat, proto se její přání – Cestovat do Keni – prozatím nesplní.

Alice však neopouští pozitivní nálada. „Se seznamem ještě nejsem hotová, časem nějaké body přidám,“ bloguje.

Rodiče obdivují statečnost dcery

Nemocnou dívku maximálně podporují rodiče Vicky (42) a Simon (48). Otec, který pracuje jako projektový manažer, popostrčil druhou dceru Milly k tomu, aby se zapojila do Run for Life poté, co Alice diagnostikovali rakovinu. „Někdy vídím děti na ulici a říkám si: To není fér, měla by být mezi nimi. Ale Alice si nikdy nestěžuje,“ řekla matka Vicky britskému The Sun.

Dívka založila blog 6. června jen pro několik svých blízkých a kamarádů. Ve Velké Británii se zprávy o nemocné Alice začaly rychle šířit po Twitteru. Dokonce o ní informovala většina tamějších médií. Pokud jste přihlášeni na síti Twitter můžete se podívat na její profil Alice_Pyne nebo zadejte #alicebucketlist. Svou stránku má samozřejmě také na Facebooku.

Výběr ze seznam:

• Přesvědčit všechny, aby se stali dáci kostní dřeně

• Plavat se žraloky

• Vlastnit růžový Apple iPad, ale sem mi ho nedovolí

• Cestovat do Keni (Teď to nejde, ale chci)

• Mabela (pes - pozn. red.) dostat na přehlídku labradorů

• Uspořádat soukromou kino párty pro mě a mé nejlepší přátele

• Bydlet v karavanu

• Být trenérkou delfínou (To teď taky nepůjde)

• Setkat se s Take That

• Jít do Cadbury World a přejíst se čokoládou

• Nechat si udělat hezký účes

• Jet na pozorování velryb

Autor: Jan Jedlička, INT, apk